...
Foto: Dinamo

- Ingen eldrebølge, men en tsunami

Dinamos Bjarne Wollman er helt på linje med Tom Egeland. - Den gruppen som er størst, øker mest og har mest penger og fritid blir ofte betraktet som en utdøende målgruppe, skriver Wollmann.

Publisert 07.10.2010 kl 07:58 Oppdatert 07.10.2010 kl 09:47

Tips en venn på e-post:Kommentar

Politikere snakker om eldrebølgen som et stort problem som de ikke har en løsning på. Det er et stort økonomisk problem som man egentlig har visst om i årevis. Årsaken er, som alle vet at de eldre blir flere og lever mye lenger. Det vil si at det er flere som skal ha pensjon lenger og trykket på pleie- og sykehjem vil øke. De blir ikke sykere de blir bare syke senere. Dette innebærer at de yngre må betale for dette og det blir vanskelig fordi de studerer lenger og jobber i færre år enn tidligere.

Jeg snakker ikke om en eldrebølge, men om en tsunami. Fra 1990 til 2020 vil aldersgruppen under 50 år øke med en prosent i Norge. Gruppen 50-pluss vil øke med 75 prosent.

Mediefolk, annonsører og reklamefolk har et kraftig fokus på gruppen 15 til 45 år. Den gruppen som er størst, øker mest og har mest penger og fritid blir ofte betraktet som en utdøende målgruppe. Feil. De bare lever lenger, er friskere og mer aktive enn tidligere. I 1938 var pensjonsalderen 70 år og gjennomsnittelig levealder 68. Det var smarte økonomer i statsapparatet på den tiden. For 50 år siden var vi pensjonister i 10 år. I dag er vi pensjonister i 20 år og om 15 år er vi pensjonister i 25 år og gjennomsnittsalderen er over 85 år. Gruppen mellom 50 og 75 vil øke kraftig. De vil være sprekere, friskere, yngre i hodet og ikke minst rikere. 50+ eier i dag halve formuen i Norge.

I vår bransje har man ikke tatt dette inn over seg. Vi kommuniserer mest med de som er i aldersgruppen 15 til 45. Fordi den tilsynelatende er yndet, men også fordi det er den gruppen de som lager og kjøper kommunikasjon kjenner best. Slik ser det ut i hele Europa. Jeg snakker ikke om en eldrebølge, men om en tsunami.

Fra 1990 til 2020 vil aldersgruppen under 50 år øke med 1 prosent i Norge. Gruppen 50-pluss vil øke med 75 prosent. Mediefolk, annonsører og reklamefolk har et kraftig fokus på gruppen 15 til 45 år. Den gruppen som er størst, øker mest og har mest penger og fritid blir ofte betraktet som en utdøende målgruppe. Feil. De bare lever lenger, er friskere og mer aktive enn tidligere. I 1938 var pensjonsalderen 70 år og gjennomsnittelig levealder 68. Det var smarte økonomer i statsapparatet på den tiden. For 50 år siden var vi pensjonister i 10 år. I dag er vi pensjonister i 20 år og om 15 år er vi pensjonister i 25 år og gjennomsnittsalderen er over 85 år. Gruppen mellom 50 og 75 vil øke kraftig. De vil være sprekere, friskere, yngre i hodet og ikke minst rikere. 50+ eier i dag halve formuen i Norge.

I vår bransje har man ikke tatt dette inn over seg. Vi kommuniserer mest med de som er i aldersgruppen 15 til 45. Fordi den tilsynelatende er yndet, men også fordi det er den gruppen de som lager og kjøper kommunikasjon kjenner best. Slik ser det ut i hele Europa.

Hva vi gjør med dette?

- Kommuniser på deres språk og premisser.

- Ta konsekvensene av at dette er Norges mest attraktive og den sterkest økende målgruppe i dag og i minst 25 år til.

- Ikke sett merkelapper på gruppen. Kall dem bare voksne folk. Ikke seniormarkedet, pensjonister, grå pantere, gamliser eller mappies.

Husk:

- De er fryktelig mange og de blir flere

- De er over alt

- De er aktive med god helse

- De er mindre borte fra jobben enn de yngre. Fra 60+ jobber de mindre eller ikke i det hele tatt og kan tjene penger uten avkorting i pensjon.

- De har mye penger og vil gjerne bruke dem opp før arvingene får dem

- De er mentalt yngre enn de ser ut til.

- De vil gjerne jobbe utover pensjonsalder. (62/67)

- De er en ubrukt ressurs med mye erfaring og mye kompetanse.

(Mye av det økonomiske uføre myndighetene har satt seg skyldes ikke bare at de eldre er flere og lever lenger og trenger omsorg etter hvert. Det skyldes at det ikke legges til rette for å stå lenger i arbeid og at pensjonsalderen er for lav i forhold til gjennomsnittlig levealder. I følge beregninger burde pensjonsalderen i Norge vært 73 år.)

Ta denne målgruppen på alvor. Tsunamien kommer.

PS:
Bjarne Wollman presiserer at dette innlegget er skrevet før Kampanje publiserteTom Egelands innlegg «- Vi gamle er de nye unge»

På forsiden nå


...

Hallberg med Big Brother-comeback

Lasse Hallberg er tilbake i sjefsstolen når TVNorge-kanalen Fem skal sende «Big Brother» til høsten. - Jeg tror folk begynner å gå lei av dagens konstruerte «parrings-tv», sier Hallberg.

...

Kampanje ønsker god påske!

Vårt påskeegg til leserne inneholder en aldri så liten quiz.

...

Mest lest på Kampanje.com

Trenger du et avbrekk i påsken? Sjekk listen med de ti mest leste sakene på Kampanje.com i første kvartal.

Tips oss

e-post: kampanje@kampanje.com
Telefon: 22 33 31 00

Kontakt oss

Telefon: 22 33 31 00
e-post: kampanje@kampanje.com
Post- og besøksadresse: Kampanje Forlag
Prinsens gate 22, 0157 Oslo
Org.nr: 993 924 539

Redaksjon

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Knut Kristian Hauger
Redaksjonssjef magasin: Hilde Nyman
Journalist: Erlend Fossbakken
Journalist: Dag Robert Jerijervi
Om redaksjonen

Annonse

Nina Gade Tenvik: 91 37 67 76
Maja Vuleta Babic:46 80 71 89

Om annonsering

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.