...

- Våkn opp, herr redaktør!

- Ikke la norske aviser bli som i Detroit, skriver Karl Philip Lund i dette innlegget om norske medier og den internasjonale konkurransen.

Publisert 24.01.2012 kl 06:54 Oppdatert 24.01.2012 kl 17:19

Tips en venn på e-post:

Mediebransjen bør ha lært av feilene som både plateindustrien og bokbransjen gjorde - og handle annerledes!


Kommentar

Facebook, Google, Apple og flere andre internasjonale aktører blir en stadig viktigere del av nordmenns mediehverdag. Denne utviklingen påvirker selvfølgelig hvordan annnonsører investerer pengene sine. Å hevde at trusselen fra internasjonale aktører overdrives, signaliserer at man er selvsentrert og/eller uvitende om medieutviklingen i verdenssamfunnet. Å foreslå at "mediebransjen bør gjøre som bokbransjen og finne en måte som sikrer inntektsstrømmen til de norske aktørene" er tragisk.

Tvertimot bør mediebransjen ha lært av feilene som både plateindustrien og bokbransjen gjorde - Og handle annerledes!

Pengene følger etter leserne/seerne

Gjennom hele mediehistorien har annonsører fulgt etter leserne/brukerne. Først finner mennesker opp en ny informasjonskanal, deretter finner bedrifter måter å utnytte kanalen kommersielt. Først aviser. Så radio, TV, internett og mobiltelefoner. Innhold leveres på flere platformer og konkurransebildet smelter sammen. Pengestrømmene følger menneskenes oppmerksomhet.

Konkurranse om annonsekroner er globalt

Berner Gruppen kan selvfølgelig velge å definere at kun organisasjoner med en publisistisk virksomhet og en redaksjonell er konkurrentene, men et slikt tankesett vil føre til en langsom forderving av både produkter og arbeidsplasser som verken Dagbladet eller norske medier er tjent med. Amerikanske bilprodusenter forsøkte i årevis å ignorere at bilindustrien er global. I 30 år jobbet direktører og mellomledere halvhjertet med å tenke nytt. Tragedien som idag utspiller seg i Detroit er et direkte resultat av manglende handling og forståelse av globalisering blant ledere i bilindustrien.

Facebook er norges tredje største medium

Realiteten er at idag leser vi nyhetene på VG.no, DN.no, Dagbladet.no, lokalaviser, Facebook.com, Linkedin.com og Twitter. Tiden blir fordelt mellom dem. Jeg får med meg norske nyheter i avisene, men også fra venner som deler interessante nyheter på Facebook. Jeg har ikke målt tidsbruken på de ulike nettstedene, men jeg tror at de utenlandske aktørene utgjør en stadig viktigere del av vår mediehverdag. En artikkel fra Kampanje i 2010 indikerer at Facebook er norges tredje største medium. Jeg forstår ikke hvordan seriøse medieaktører kan hevde at Norske aviser ikke konkurrerer med utenlandske aktører både når det gjelder tidsbruk og annonseinvesteringer.

Coopetition

Når et nytt medium blir skapt, samarbeider bransjen om utviklingen. Når mediet modnes, så konkurrerer aktørene om markedsandelene i markedet de samarbeidet om å skape. Det er kanskje dette som nå skjer med norske aviser, VG, Facebook, Dagbladet og Linkedin. I flere år har aktørene jobbet for hverandre - nå begynner konkurransen og annonsekronene skal fordeles!

Nyttige ressurser:

Karl Philip Lund er blogger og rådgiver i Kingspoint AS. Han jobber for tiden med Hurtigruten, Friluftsmagasinet og Enklereliv.

På forsiden nå


...

Hallberg med Big Brother-comeback

Lasse Hallberg er tilbake i sjefsstolen når TVNorge-kanalen Fem skal sende «Big Brother» til høsten. - Jeg tror folk begynner å gå lei av dagens konstruerte «parrings-tv», sier Hallberg.

...

Kampanje ønsker god påske!

Vårt påskeegg til leserne inneholder en aldri så liten quiz.

...

Mest lest på Kampanje.com

Trenger du et avbrekk i påsken? Sjekk listen med de ti mest leste sakene på Kampanje.com i første kvartal.

Tips oss

e-post: kampanje@kampanje.com
Telefon: 22 33 31 00

Kontakt oss

Telefon: 22 33 31 00
e-post: kampanje@kampanje.com
Post- og besøksadresse: Kampanje Forlag
Prinsens gate 22, 0157 Oslo
Org.nr: 993 924 539

Redaksjon

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Knut Kristian Hauger
Redaksjonssjef magasin: Hilde Nyman
Journalist: Erlend Fossbakken
Journalist: Dag Robert Jerijervi
Om redaksjonen

Annonse

Nina Gade Tenvik: 91 37 67 76
Maja Vuleta Babic:46 80 71 89

Om annonsering

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.