...
Høyt nyhetstrykk: Ikke siden måneden etter terrorangrepet 22. juli i fjor har terrorangrepet dominert nyhetsbildet i like stor grad som det har gjort de to siste ukene. Foto: Scanpix

- Negative assosiasjoner kan sverte

- Vi mener det bør utvises forsiktighet i forbindelse med annonsering direkte opptil nettsider som gjengir rettssaken, sier innsiktsrådgiver Camilla Sandeman i Carat i denne kommentaren.

Publisert 27.04.2012 kl 08:45 Oppdatert 27.04.2012 kl 09:19

Tips en venn på e-post:

Annonsører står i stor fare for at disse assosiasjonene kan sverte over på annonsørene og deres budskap.

...
Bør utvises forsiktighet: Camilla Sandeman i Carat Interactive mener annonsører spesielt bør utvise forsiktighet med annonsering i nettmedier.

Redaktøren mener

Rettsaken i forbindelse med 22. juli har vist seg å ha en sterk innvirkning på befolkningen. Dette er ikke overraskende for noen, og mange annonsører har også tatt sine forholdsregler, og valgt å holde seg helt borte fra mediebildet i perioden rettsaken pågår

Carat har omfattende erfaringer med hvordan ulike former for ”støy” kan påvirke en mediekampanje. Vi har tidligere erfart at store tragedier som tar stor plass i media, som for eksempel 9/11, Kursk-ulykken og prinsesse Diana’s død, har opptatt befolkningen så mye at mange ikke har fått med seg de mer ”trivielle” budskap som det er i reklamekampanjer. Også store og planlagte hendelser som opptar befolkningen kan forårsaken en kraftig nedgang i effekten fra reklame. Eksempler som vi har sett på dette er VM i Oslo, stortingsvalg og OL – og nå også rettsaken i forbindelse med 22. juli.

Hvordan skal annonsørene forholde seg til dett?

Nå er det store spørsmålet: hvordan skal man forholde seg til dette i forbindelse med kampanjer. Vi har erfart fra kampanjer på tv og radio, at man må forvente en redusert effekt i slike perioder, men vi har ikke sett tegn på at kampanjer i disse mediene har fått en ”negativ spillover” fra tragedier som omtales i media. For kampanjer som gjennomføres i nettmedier mener vi imidlertid det bør utvises større forsiktighet.

Når menn og kvinner følger med på nett-tv og leser oppdateringer fra rettsaken på nettet vil alt fokus være rettet mot det som blir kommunisert redaksjonelt. I dette tilfellet vil også de aller fleste bli preget av det man ser og leser, og assosiasjoner skapes. Annonsører som kommuniserer tett opptil det som gjengis fra rettsaken står i stor fare for at disse assosiasjonene kan sverte over på annonsørene og deres budskap.

Dette vil for det første være gjeldende blant de som reagerer på at de ser reklame tett opptil det som gjengis fra rettsaken. Disse vil bite seg fast i hvem og hva det var reklame for, og være direkte irriterte på reklamen de ser.

For det andre vil det også være gjeldende blant de som kanskje mer ubevisst registrerer reklamen samtidig som de er sterkt preget av hva de nettopp her sett eller lest. I begge tilfeller kan assosiasjoner skapt som følge av rettsaken henge ved annonsør i en kortere eller lengre periode.

Vi mener derfor det bør utvises forsiktighet i forbindelse med annonsering direkte opptil nettsider som gjengir rettsaken, både i tekst og i film. Annonsering i andre medier, som tv, radio, etc mener vi imidlertid det vil være mindre fare for negativ spillover i. Hvor lenge man bør utvise forsiktighet er naturligvis usikkert, men fra tidligere erfaringer har vi sett at negativ effekt fra enkeltepisoder vil vare i cirka to uker. I dette tilfellet, med en rettssak som varer i ti uker, vil naturligvis faren for negative assosiasjoner være noe avtagende, for så å blusse opp igjen mot slutten.

På forsiden nå


...

Hallberg med Big Brother-comeback

Lasse Hallberg er tilbake i sjefsstolen når TVNorge-kanalen Fem skal sende «Big Brother» til høsten. - Jeg tror folk begynner å gå lei av dagens konstruerte «parrings-tv», sier Hallberg.

...

Kampanje ønsker god påske!

Vårt påskeegg til leserne inneholder en aldri så liten quiz.

...

Mest lest på Kampanje.com

Trenger du et avbrekk i påsken? Sjekk listen med de ti mest leste sakene på Kampanje.com i første kvartal.

Tips oss

e-post: kampanje@kampanje.com
Telefon: 22 33 31 00

Kontakt oss

Telefon: 22 33 31 00
e-post: kampanje@kampanje.com
Post- og besøksadresse: Kampanje Forlag
Prinsens gate 22, 0157 Oslo
Org.nr: 993 924 539

Redaksjon

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Knut Kristian Hauger
Redaksjonssjef magasin: Hilde Nyman
Journalist: Erlend Fossbakken
Journalist: Dag Robert Jerijervi
Om redaksjonen

Annonse

Nina Gade Tenvik: 91 37 67 76
Maja Vuleta Babic:46 80 71 89

Om annonsering

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.