I dag kunne Kampanje avsløre at DNB har kastet vrak på gamle verdiord som «profesjonell», «initiativrik» og «hjelpsom» til fordel for nye verdiord som «nysgjerrig», «modig» og «ansvarlig». Det skjer i sammenheng med at lanserer sin nye strategi med tittelen «4 the Future».

- Vi lanserte et helt nytt oppdrag. DNB har vært her i 200 år og vi skal være her i 200 år til. For å få til dette, må vi sikre at kundene våre lykkes og at de er i forkant av utviklingen. Da må vi også være i forkant, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB om presentasjonen foran 6000 anatte på Telenor Arena søndag for en drøy uke siden.

Der lanserte de også ny design og logo for banken.

Les mer: DNB vraker gamle verdier – har funnet sin nye «purpose», design og logo

- Skriker etter innovasjon
- DNBs utfordring er som et hundre tusen tonn tungt kjøretøy som skal prøve å lukeparkere ved å ta en brekksladd, sier professor Tor W. Andreassen ved Norges Handelshøyskole (NHH).

- Har DNB hatt behov for en kursendring?

- Ja. Nå har vi bare offentlige tall på deres prestasjoner i konsumentmarkedet fra Norsk Kundebarometer, og der scorer de lavest i bankbransjen. Det betyr at de har dårligst kvalitet i sine leveranser til konsumentmarkedet. På NHH har vi data på hvor innovative kundene til DNB opplever at de er. Der scorer de også lavt. Kombinasjonen av lav kvalitet og lav innovasjonsevne, skriker jo etter innovasjon og agilitet.

Også på bankundersøkelsen til Epsi Norway, som ble offentliggjort tidligere i uken, havner DNB på sisteplass blant alle målte banker når det kommer til kundetilfredshet.

Les mer: Solid hopp for Rune Bjerke- men kundene fortsatt minst fornøyde med DNB

«De raske spiser de langsomme»
Han tolker den nye strategien til DNB som et tegn på at de har innsett at det ikke lenger handler om størrelse, men om handlekraft, og at det ikke lenger er «de store som spiser de små, men de raske som spiser de langsomme».

- Det er essensen i denne nye strategien. DNB, som en rekke store modne virksomheter må bli mye lettere på foten og kjappere i vendingen. I sum må de ha større reaksjonsevne på store markedsendringer.

Og det er ingen vei utenom, ifølge Andreassen.

- I min lille krystallkule, om det er Telenor, eller DNB, eller Posten, så er det samme medisin. De må bli mer agile i sin tradisjonelle virksomhet og mer innovative i sin søken etter det som skal være fremtiden.

- Men er det lettere sagt enn gjort?

- De må jo drive butikken i hverdagen mens de driver og omstiller seg for morgendagen. Et mentalt bilde på en virksomhet er en kopimaskin som skal forsøke å gjenta gårsdagen litt mer effektivt i dag. I det ligger det det motsatte av innovasjon og endring, som handler om styrt kaos, prøving og feiling.

Saken fortsetter etter bildet.

Tror det blir tøft:

NHH-professor Tor W. Andreassen mener DNB går i riktig retning, men han tror det blir utfordrende å balansere dagens virksomhet med morgendagens innovasjon.

- Må skille miljøene
NHH-professoren har ett klart råd til DNB:

- Innovasjonen bør ikke foregå under nåværende tak. Da er vi over på todelte organisasjoner, der noen prøver å bli bedre på det de gjorde i går, og noen som prøver å finne de nye løsningene for morgendagen. Disse to miljøene må holdes adskilt og fra hverandre. DNBs store utfordring blir å balansere dette innovative, ødeleggende og nyskapende miljøet med det som er «corporate», og som nå skal bli raskere og lettere på foten.

Det skjer allerede nå med Vipps, som flytter inn i egne lokaler utenfor DNBs hovedkontor.

- Nå flytter de hjemmefra og vil være å finne et par hus lenger bort fra oss i Barcode. Vipps er blitt vår første spinoff innenfor fintech og det kan jo hende det ikke blir den siste. Vi holder på med flere spennende prosjekter, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB.

Han sier videre at banken i den nye strategien jobber med å se for seg «fremtiden i bankmarkedet» og hvilke muligheter som ligger i bruk av ny teknologi som virtual reality og roboter.

- Fremover må vi i mye større grad takle det uventede. I den forrige strategiperioden var ikke Vipps påtenkt engang, også ble det likevel det viktigste som skjedde. Ting endrer seg så raskt i dag at å lage en fireårsplan går ikke lenger fordi den så raskt vil være utdatert.

Flytter ut:

Tidligere markedsdirektør i DNB, nå Vipps-direktør, Rune Garborg (til venstre), og kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide skiller lag når Vipps flytter ut.