I adventstiden tilbyr pop-up butikken fra Redd Barna den gode følelsen av å hjelpe et kaldt og krigsherjet barn å holde varmen.

- Butikken handler om følelser, sier Klaus Damlien, seksjonsleder for markedsføring og digitale kanaler i Redd Barna.

Hjelpeorganisasjonen har leid rimelige lokaler og åpnet julebutikk i trendy Hegdehaugsveien i Oslo.

I vinduet lokker hjelpeorganisasjonen forbipasserende med tomme kleshengere.

Populær trend
De siste årene har det blitt mer og mer populært å kjøpe alternative julegaver der beløpet man betaler går til ulike bistandsprosjekter.

- Det startet det med imaginære salg av geiter i fattigere deler av verden i førjulstiden. Med butikken i Hegdehaugsveien håper vi å gi folk en konkret følelse av at de bidrar, sier Damlien.

I butikken kan du kjøpe tomme kleshengere. Prisen er fra 149 kroner og oppover.

- Vi har ingen øvre grensen for hva folk kan få lov til å gi. Dette er symbol på en gave til noen som virkelig trenger det. Akkurat nå jobber Redd Barna for å skaffe de mest sårbare barna varme klær, ullpledd, husly og annen hjelp for å gjøre dem i stand til å overleve en kald vinter. Hvert bidrag teller, sier Damlien.

For å fremheve bakgrunnen til kampanjen, er det også en utstilling i butikken med det minimale av tøy som barn fra ulike land har brukt gjennom vinteren.

- Vi har hentet inn ekte klær fra Afghanistan, Syria og Mongolia som barn har brukt. Når du ser disse klærne er det som du kjenner kulda. Utstillingen vår viser at klærne til disse barna er noe ganske annet enn hva vi kler våre egne barn i når gradestokken kryper nedover mot minus, sier Damlien. 

Teamet bak "God Julehandling", Henrik Berg Slang og Hanne Martinsen fra Dinamo.

Dinamo står bak
Organisasjonen har fått hjelp av byrået Dinamo til å utforme kampanjen og Minsk til å levere eksponeringsdesign. Det kreative temaet i Dinamo er glad for å bidra til at julegavehandlere får et alternativ til gaver man ellers kjøper.

- Julekampanjen er årets største innsats fra Redd Barna for å samle inn penger til de mest utsatte barna i verden. Men konkurransen i jula er tøff. Både når det gjelder oppmerksomhet og penger. Derfor åpnet vi en ganske annerledes butikk - med bare tomme kleshengere, forteller det kreative teamet i Dinamo, Henrik Berg Slang og Hanne Martinsen.

Redd Barna har god erfaring med å tilby alternative julegaver i nettbutikken sin, og håper at salget går enda bedre nå som de også har satset på en fysisk butikk. I 2016 samlet Redd Barnas juleaksjon inn 1,7 millioner kroner i nettbutikken. Dette var en inntektsøkning på hele 118 prosent fra salget av alternative julegaver i 2015 for 780.000 kroner.

Kampanjen har fått navnet «God Julehandling».

- Alt for ofte går jo julehandel ut på «å finne på noe» snarere enn å kjøpe noe nødvendig. Pengene fra salget av Redd Barnas kleshengere går heller til barn som virkelig trenger dem - barn som fryser. Slik gir vi julegavehandlere et alternativ, og det er derfor vi har kalt butikken «God Julehandling», forteller Dinamo-teamet.