...
Foto: Kallestad, Gorm

- Norske bedrifter mangler mobilstrategi

Analytikere og folk i mobilbransjen tror at 2012 blir året da reklame- og mediebransjen for alvor «oppdager» mobilen som reklamekanal.

Publisert 10.04.2012 kl 11:10 Oppdatert 12.04.2012 kl 18:35

Tips en venn på e-post:

Nå kommer utenlandske byråer inn i det norske markedet, og de er allerede spesialister på mobilreklame.

- Vi ser at mange norske virksomheter mangler mobilstrategi når det gjelder annonsering og markedsføring. De glemmer at det er viktig for deres potensielle kunder å kunne søke opp reelt innhold om dem via mobiltelefonen og finne frem til dem via lokasjonstjenester. Norske bedrifter er dyktige på tradisjonell web, men de mangler nesten uten unntak innhold som er tilpasset mobiltelefoner, sier Donjo Khattak.

Han leder det nye Norges-kontoret til Widespace, et svensk selskap som har gjort suksess med mobilreklame, og har egne systemer for etablerte annonseflater for mobiltelefoner.

Lokasjonsbasert reklame
- Jeg tror ikke det har gått opp for norske reklamebyråer og kundene deres at mobilreklame er mer effektivt enn annonsering på web. Ved å bruke mobilreklame, er det ikke så mye reklamestøy på sidene, og dermed gir det en høyere klikkrate enn ved webannonsering, sier Khattak.

Han poengterer at mange glemmer å lage gode landingssider når de starter med mobilreklame. Dette gjør at potensielle kunder kan falle av lasset før annonsøren har fått sjansen til å fortelle om sitt produkt eller tjeneste.

- Mitt råd er at lokasjonsbasert mobilreklame er det som kommer til å ta av mest. En annen ting er at reklamebyråene synes å glemme sms-bedriftene. Det er kanskje småbedriftene som i størst grad vil kunne nyttegjøre seg lokasjonsbasert reklame lokalt for sin kafé, kiosk eller butikk. Jeg tror at slik reklame, gjerne kombinert med såkalte mobilkuponger og rabattavtaler, kommer til å bli en stor suksess via mobiltelefonen, sier venturekapitalist og teknologiekspert Erling Maartmann-Moe.

Viktig for nye inntekter
- Reklame- og mediebyråene gjør dumt i å ekskludere mobilen i mediemiksen. Alt som er på internett skal nå gjøres tilgjengelig for mobiltelefoner. Derfor må dette være en like naturlig del av mediemiksen som andre kanaler – om ikke viktigere – med tanke på nye inntektsmuligheter, sier reklameveteran Nils Petter Nordskar.

Nordskar sier at reklamebransjen har begynt å bygge opp avdelinger og kompetanse for mobile annonseflater, men at de ikke er kommet langt nok i forhold til behovet ute hos annonsørene.

- Det bekymrer meg at en del tradisjonelle reklamebyråer trekker mulighetsstrikken veldig langt når det gjelder reklame og interaktivitet på mobiltelefoner. De blir rett og slett for eksperimentelle og går seg litt vill i teknologiens muligheter. Jeg tror at de gjør lurt i å gjøre basic ting som virker og som får folk flest til å kjøpe et produkt eller tjeneste, sier Nordskar.

Han er litt oppgitt over at en del reklamefolk nå fnyser av å la kundene sine ta i bruk QR-koder, selv om folk flest ikke har oppdaget denne muligheten. – Ikke glem at SMS-kampanjer og QR-koder virker – så hvorfor ikke bruke dem?

- Hvorfor skal man død og liv lage en avansert app med masse funksjonalitet når en mobilannonse og en god landingsside gjør bedre nytte, spør Nordskar.

Må reagere raskt
Han ber også tradisjonelle reklamebyråer være oppmerksomme på at det vil komme inn flere selskaper fra utlandet som allerede er eksperter på mobilreklame, og som har velfungerende løsninger for dette.

- Disse nye byråene som har bakgrunn fra mobilbransjen, vil kunne overkjøre tradisjonelle reklamebyråer, dersom disse ikke kjenner sin besøkelsestid, for å si det sånn, sier Nordskar.

Denne artikkelen står på trykk i siste utgave Kampanje magasin, hvor mobile medier er tema.

Les mer: - Folk vil ikke ha reklame på mobilen

Vil du bli abonnent på Kampanje magasin? Les mer om det her.

Kampanje magasin selges også i løssalg.

Du finner magasinet i salg i disse Narvesen-kioskene.

Du kan også lese magasinet på Ipad og andre brett, på din pc eller mac.

Bestill enkeltutgaver og abonnement her.

På forsiden nå


...

50 må gå i Aller

I dag har Aller Media varslet de ansatte om at mediekonsernet skal kutte 50 årsverk i løpet av 12 måneder. - Vi må redusere kostnadsnivået med mellom 80 og 90 millioner kroner, sier toppsjef Roger Hansen til Kampanje.

...

Tøffere for DN

Dårlig start på året for Dagens Næringsliv. Nå går reklamesalget tilbake både på nett og papir.

...

Journalistleder slår tilbake

- Det er en moralsk og økonomisk avgrunn mellom journalistene som utfører samfunnsoppdraget og medieeierne, som henter ut fortjeneste i bøtter og spann, mener lederen i Norsk Journalistlag (NJ).

Tips oss

e-post: kampanje@kampanje.com
Telefon: 22 33 31 00

Kontakt oss

Telefon: 22 33 31 00
e-post: kampanje@kampanje.com
Post- og besøksadresse: Kampanje Forlag
Prinsens gate 22, 0157 Oslo
Org.nr: 993 924 539

Redaksjon

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Knut Kristian Hauger
Redaksjonssjef magasin: Hilde Nyman
Journalist: Erlend Fossbakken
Journalist: Dag Robert Jerijervi
Om redaksjonen

Annonse

Nina Gade Tenvik: 91 37 67 76
Maja Vuleta Babic:46 80 71 89

Om annonsering

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.