...
Foto: Marie Gimnes

Ønsker Eilertsen inn i sponsorvarmen

Trine Eilertsen og Bergens Tidende ønskes velkommen inn i Sponsor- og Eventforeningen av styreleder Lasse Gimnes. Redaktører åpner for sponsing.

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken Profil E-post
Publisert 26.06.2012 kl 15:25 Oppdatert 28.06.2012 kl 12:59

Tips en venn på e-post:

Tidligere i dag skrev Kampanje om sponsing av journalistikk. I regionavisenes spareprosjekt «Redaksjonell posisjonering 2015», kjent som «RP15», drøftes det hvorvidt avisene i større grad skal åpne for å akseptere sponsorater som en del av finansieringen av journalistikken.

- Vi jakter på nye inntekter, men vet også at vårt største salgsfortrinn er troverdigheten vår. En god redaktør setter ikke troverdigheten på spill for kortsiktige kroner. Det er en dødslinje. Så må vi selvsagt se på nye forretningsmodeller og metoder for å finansiere journalistikken vår. Det betyr åpne diskusjoner om det aller meste, uten å konkludere for tidlig, sa sjefredaktør Trine Eilertsen i Bergens Tidende til Kampanje.

Debatten om sponsing som finansieringskilde for fremtidens journalistikk blir fulgt med stor interesse blant sponsorene og ikke minst Sponsor- og Eventforeningen. Trine Eilertsen og Bergens Tidende (BT) ønskes nå velkommen inn i Sponsor- og Eventforeningen av styreleder Lasse Gimnes.

- VG og Dagbladet med Torry Pedersen og John Arne Markussen i spissen er allerede medlemmer. Mens løssalgsavisene er medlemmer, står Aftenposten, BT, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad utenfor foreningen, sier Gimnes til Kampanje.

- Utenriks sponset av SAS?
Men Gimnes anbefaler de potensielle nye medlemmene å holde tungen rett i munnen.

- Sponsing er et markedsstrategisk virkemiddel som har andre egenskaper enn for eksempel annonser i aviser. Sponsing er langt mer enn eksponering og det å skape kjennskap. Sponsing er også et verdifellesskap hvor man går god for hverandre, sier styreleder Lasse Gimnes.

Gimnes deler sponsingens virkemidler inn i tre.

- Sponsing handler om eksponering, verdifelleskap med tilhørende assosiasjoner og andre typer relevante tjenester mellom sponsorkjøper og sponsorselger. I tillegg deler vi sponsingen inn i tre hovedkategorier: sport, kultur og sosio, sier Gimnes.

- Ser du for deg at utenriksseksjonen til BT i fremtiden blir sponset av for eksempel SAS?

- Nå er det regler for etermediene hvor for eksempel nyheter og aktualitet ikke kan sponses. Været kan derimot sponses. Medietilsynet følger godt med på dette. Det blir spennende å se hva slags type innhold som avisene legger ut for sponsorsalg, dersom dette blir en realitet. Men så vidt jeg forstår, er dette bare vurderinger og absolutt ingen beslutninger, sier Gimnes.

- Men du ser for deg at BT og Stavanger Aftenblad er velkommen er velkommen inn i foreningen?

- Det er de selvsagt. Alle som bruker sponsing som et markedsstrategisk virkemiddel – kjøpere, selgere eller rådgivere – er velkommen til oss, sier styrelederen som også er daglig leder i GimCom.

- Sponser grundig og god journalistikk
BT-redaktør Trine Eilertsen understreker at tekstreklameplakaten er klar: Den åpner ikke for sponsing av aktualitets- og nyhetsstoff.

- På kommersiell tv og NRK har for eksempel sportssendinger blitt sponset i flere år. Kan man se for seg noe tilsvarende i papiraviser: «Kulturseksjonen er sponset av...» eller «sporten er sponset av...»?

- I dag ser jeg ikke for meg noe sånt, nei, sier hun til Kampanje.

VG-redaktør Torry Pedersen er mer åpen.

- I USA har sponsing lenge fungert utmerket rundt særdeles grundig og god journalistikk, sier Pedersen til Kampanje.

Han er ikke avvisende til sponsing av stoffområder og seksjoner.

- Jeg har i nyhetsorganisasjoner med journalistisk kvalitet utover det et lite land som Norge kan frembringe, sett både utenriksseksjonen og helseseksjonen sponset.

- Ikke åpenbart forkastelig
Også Dagbladet-redaktør John Arne Markussen er åpen for å finansiere redaksjonelt innhold med sponsorater. Han mener det kan være mulig å la store norske bedrifter sponse stoffområder i avisene, uten at det skader troverdigheten.

- Om det i framtiden står en boks på forsiden av Schibsteds aviser at de er sponset av Orkla, Statoil og Telenor, eller at det på sportssidene i de samme avisene står at de er sponset av Nike eller Adidas, så er det ikke åpenbart at dette er forkastelig. Men avisene må redegjøre for finansieringskildene og gi leserne trygghet for at innholdet ikke er påvirket av sponsorene. Men dersom temasidene i de samme avisene skriver om ti reisemål i Syden der Startour har destinasjoner og reportasjen samtidig er sponset av Startour, ja, da er det meget problematisk. Og det selv om artikkelen skulle være kritisk. Rett og slett fordi leseren med rette kan stille seg spørsmål om Schibsted Media hadde reist og laget reportasjen om ikke Startour hadde finansiert den, sier Markussen.

På forsiden nå


...

Hallberg med Big Brother-comeback

Lasse Hallberg er tilbake i sjefsstolen når TVNorge-kanalen Fem skal sende «Big Brother» til høsten. - Jeg tror folk begynner å gå lei av dagens konstruerte «parrings-tv», sier Hallberg.

...

Kampanje ønsker god påske!

Vårt påskeegg til leserne inneholder en aldri så liten quiz.

...

Mest lest på Kampanje.com

Trenger du et avbrekk i påsken? Sjekk listen med de ti mest leste sakene på Kampanje.com i første kvartal.

Tips oss

e-post: kampanje@kampanje.com
Telefon: 22 33 31 00

Kontakt oss

Telefon: 22 33 31 00
e-post: kampanje@kampanje.com
Post- og besøksadresse: Kampanje Forlag
Prinsens gate 22, 0157 Oslo
Org.nr: 993 924 539

Redaksjon

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Knut Kristian Hauger
Redaksjonssjef magasin: Hilde Nyman
Journalist: Erlend Fossbakken
Journalist: Dag Robert Jerijervi
Om redaksjonen

Annonse

Nina Gade Tenvik: 91 37 67 76
Maja Vuleta Babic:46 80 71 89

Om annonsering

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.