Under Arendalsuka i dag lanseres en rapport fra IN/LAB (Schibsted/Tiniusstiftelsen) og Järvaveckan Research om medievaner blant nordmenn med flerkulturell bakgrunn. Rapporten viser blant annet at nær halvparten av respondentene i målgruppen sier de aktivt unngår nyheter. Likevel viser undersøkelsen at tilliten er høy til kilder som NRK, Aftenposten og TV 2.

Det kommer frem i en pressemelding onsdag morgen.

Den ferske undersøkelsen består av 1 004 telefon- og nettintervjuer gjennomført mellom mars og mai 2023 blant innbyggere i Oslos mest innvandrertette områder (Stovner, Grorud, Alna, Grunerløkka, Bjerke og Søndre Nordstrand). 

- Et sterkt demokrati krever at uavhengige medier når bredt ut i samfunnet. Denne rapporten skal bidra til å sikre dette i fremtiden, sier Agnes Stenbom, gründer i Schibsteds inkluderingslab IN/LAB.

Undersøkelsen viser at bevisstheten rundt ulike nyhetskilder og tilliten til nyhetene fra for eksempel NRK, Aftenposten og TV 2 er høy. Nesten fire av ti i målgruppen abonnerer på noen redaktørstyrte nyhetskilder i dag. Studien viser imidlertid at nær halvparten (46 prosent) av målgruppen aktivt unngår nyhetene. Beboere i de flerkulturelle områdene indikerer i høyere grad enn allmennheten at de ofte unngår nyhetene, og de vanligste begrunnelsene er at nyhetene oppleves som tragiske eller kjedelige – eller at man ønsker å unngå en plagsom pågående nyhetshendelse.

I raporten kommer det også frem at halvparten av respondentene mener at nyhetsmedienes rapportering skildrer fattige land i Afrika og Asia og kriger/konflikter utenfor Europa på en ubalansert måte. Seks av ti mener også at journalister har en politisk agenda, som er på samme nivå som i befolkningen for øvrig.

- Disse funnene ligner på utfordringene vi ser i Sveriges sårbare områder, hvor det er utbredt skepsis til medias evne til å skildre opplevelser og hendelser i områdene på en balansert måte, sier Ahmed Abdirahman, administrerende direktør og gründer av Järvaveckan i meldingen.

IN/LAB eller Inclusion Lab er en innovasjonslab i Schibsted-konsernet grunnlagt i 2022, med ambisjon om å nå de som i dag ikke stoler på og/eller ikke konsumerer uavhengig nyhetsjournalistikk. Järvaveckan er en svensk partipolitisk og religiøst uavhengig non-profit organisasjon som har som formål å styrke deltakelse, demokrati og fellesskap i samfunnet.

Til grunn for rapporten ligger 1004 intervjuer. Formålet med undersøkelsen er å samle innsikt til hvordan mediene kan utvikle seg i fremtiden, få en dypere forståelse av medieforbruket og få svar på hvordan tilliten er til norske medier.