I år virker kjendishysteriet mer febrilsk enn noensinne. Ballet startet med klassikerne «Skal vi danse» (kjendiser konkurrerer om å være best på dansegulvet) på TV 2 og «Stjernekamp» (kjendiser konkurrerer om å være best på å synge) på NRK, før statskanalen fulgte opp med nykommeren «Portrettmesterskapet» (kjendiser blir malt av en rekke kunstnere og skal velge sitt favorittportrett) og «Vettskremt» (kjendiser overnatter i et spøkelseshus og blir kjemperedde).

Men skattefinansierte NRK gir seg ikke med dette. I november er storfavoritten «Maskorama» (gjett hvilken kjendis som skjuler seg bak kostymet) tilbake på skjermen. TV 2 kommer som vanlig med «Jakten på kjærligheten» (en kjendis prøver å hjelpe en helt vanlig person med å finne seg en kjæreste) og denne gangen med superkjendis Jan Thomas som programleder. Snart starter også «Kokkeskolens stjerneelev». Her skal 12 kjendiser kjempe seg gjennom en streng og intensiv opplæring i matlaging fra kjendisrektor Eyvind Hellstrøm, mens hans kjendismakker Truls Svendsen er kontakt- og sosiallærer.

«Forræder» er også allerede i gang. Konseptet inkluderer 22 kjente personer som starter opp som lojale spillere, men snart blir flere av dem trukket ut til å være forrædere. Ifølge kjendisprogramleder Mads Hansen er castingen på programmet «sykt bra», ja antagelig har han samlet den beste gruppen kjendiser på TV denne høsten (personlig har jeg bare hørt om halvparten av dem, men det sier nok mer om meg enn kjendisene som deltar).

TVNorge har dratt i gang nykommeren «Jaget», en konkurransereality der fire kjendisduoer skal være på flukt i ti dager i et forsøk på å unngå å bli fanget av profesjonelle etterforskere. Her har TVNorge klart kunststykket å caste kjendisen over alle kjendiser, nemlig den gifteklare prinsesse Märtha Louise, noe som garantert gir gode ratinger selv om kritikerne i pressen ikke er spesielt begeistret for konseptet. Lillebror-kanalen byr også på sesong 15 av «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis», der ti kjente personer skal dyttes ut av komfortsonen og få bryne seg på ekstreme øvelser, og «16 ukers helvete – bootcamp», som jeg mistenker at dreier seg om kjendiser som drives til vanvidd av langrennskjendis og treningsnarkoman Martin Johnsrud Sundby.

Jeg jobber med podkast, og det er samme greia der som på TV. Alle vet at den mest effektive måten å få fart på lyttertallene er å hanke inn kjendiser både som programledere og gjester. Problemet er at vi bor i et lite land, og selv når du tar med influencerne med en halvstor følgegruppe og politikerne på Stortinget, er det rett og slett ikke nok kjendiser i Norge til å fylle alle kjendis-konseptene. Det blir de samme folka som går på rundgang om og om igjen. Hvor skal dette ende? Er det bare jeg som er lei?

Svaret er nok nei, for snart er det 2024 og da blir det garantert en ny runde med «The Voice» (kjendiser hjelper håpefulle sangtalenter med å bli bedre artister) og «Hver gang vi møtes» (kjendiser tolker hverandres kjente sanger på en ny og uventet måte). Muligens får vi også et gjensyn med «Farmen kjendis» og «Torpet kjendis» (skjønner ikke forskjellen på de to, men det handler om bykjendiser som bor på landet uten traktor og melkemaskin), og kanskje får jeg også sett den eneste kjendisgreia jeg faktisk digger; nemlig «Sofa» (kjendiser sitter i sofaen og ser på andre kjendiser på TV).

God kjendis-TV-høst fra en ikke-kjendis!