I samme undersøkelse forteller sju av ti at de i løpet av de siste seks månedene har kommet over nyhetssaker de mistenker at har vært usanne. De aller fleste har sett disse sakene i sosiale medier. 

- Tallene viser at vi har våkne mediebrukere i Norge, som er bevisst at ikke alt som formidles på nettet er pålitelig informasjon, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet, i en pressemelding.

13 prosent av dem som svarte på undersøkelsen synes det er enkelt å vurdere om nyhetssaken er falsk.

- Teknologien gjør at det stadig blir vanskeligere å avdekke hva som er pålitelig og troverdig informasjon, og undersøkelsen bekrefter at mange synes dette er vanskelig i praksis, sier Velsand. 

Les også: - Kampen om sannheten hardner til

Det er unge menn, i aldersgruppen 16-24 år, som er mest trygge på egen kompetanse. 35 prosent i denne gruppen svarte at de mente det var veldig lett å avdekke om informasjonen var sann eller usann.

- Høy tiltro til egen kompetanse kan gjøre denne gruppen særlig sårbar for feilinformasjon og påvirkningsforsøk, sier Velsand. 

Mens fire av fem oppgir å ha kommet over falske nyhetssaker i sosiale medier, oppgir én av fem å ha sett slike saker i redaktørstyrte riksmedier, og syv prosent oppgir å ha sett det i lokale eller regionale medier.

Redaktørstyrte medier scoret også høyere på spørsmål om å gi nyttig innsikt for å holde seg oppdatert og om å gi tilgang til nødvendig informasjon for å delta i samfunnsdebatten. 

- Det er positivt at så mange ser verdien av redaktørstyrte medier og den rollen disse mediene spiller som troverdige nyhetsleverandører, sier Velsand.

Hele 80 prosent av de spurte i undersøkelsen uttrykker bekymring for at spredning av usann informasjon kan påvirke tilliten til myndigheter og medier. Det er også stor bekymring for tilliten til politikere og hverandre. 

- Resultatene i undersøkelsen underbygger behovet for økt innsats for å bekjempe desinformasjon og styrke den digitale motstandskraften i samfunnet, sier Velsand.