Kveldens store vinner under Gullruten lørdag kveld ble den prisbelønte NRK-serien «Makta» – som gjennom tolv episoder har vist den intense maktkampen i Arbeiderpartiet på slutten av 1970-tallet. Sjelden har det vært så store forventinger til en serie som det var før «Makta» hadde premiere i oktober i fjor, og i løpet av et døgn hadde nærmere en halv million seere fått med seg den første episoden «Det må være en kvinne».  

- Et veldig god og sunt tegn
Makta vant priser for «Beste dramaserie», «Beste skuespiller i hovedrolle drama» med Kathrine Thorborg Johansen som Gro Harlem Brundtland, og «Beste skuespiller birolle drama» med Anders Baasmo som Odvar Nordli.

- Jeg tenker det sier noe om at folk er klare for å se nye ting. Publikum har lyst til å bli utfordret og publikum vil ha kvalitet og integritet – ikke bare ting de har sett før. Og det er jo et veldig god og sunt tegn, sier skuespiller Thorborg Johansen til Kampanje.

Hun håper bransjen lar seg inspirere til å eksperimentere videre til å lage nye ting.

- Hadde du trodd at Makta skulle bli en så stor seersuksess?

- Det er mer et spørsmål til serieskaperne enn til meg, men da jeg leste manus for første gang, så tenkte jeg at det var veldig bra fordi det var så utrolig bra skrevet. Men man ser selvfølgelig ikke for seg en masse priser, så det er veldig koselig å vinne priser i Gullruten i kveld, sier hun.

Vant:

Camilla Brusdal og Vilje Kathrine Hagen takket politikerne fra scenen under Gullruten. Foto: Eivor Eriksen

- Dere gjør det veldig lett å lage satire
Produsentene bak serien Camilla Brusdal og Vilje Kathrine Hagen, rettet en ekstra takk til politikerne.

-Tusen takk! Dere gjør det veldig lett å lage satire, og vi regner med at det også om 50 år vil lages Makta, sa Brusdal og Hagen, fra scenen da de tok imot prisen for beste dramaserie.

Makta er skapt av Johan Fasting, Silje Storstein og Kristin Grue, og hadde til og med før premieren rukket å få oppmerksomhet utenlands. Under Cannesseries vant «Makta» for beste TV-serie og musikk, før serien fikk en såkalt «Special Commendation» for beste TV/video fiksjon i Prix Europa.

Makta startet oppvarmingen til Gullruten i midten av april da serien vant fem priser under Gullrutens fagpriser for «Beste foto, «Beste klipp», «Beste casting», «Beste manus» og «Beste regi» til Yngvild Sve Flikke. 

Serien er produsert av Motlys og Novemberfilm for NRK.