Eurovision Song Contest er i gang og i går var det klart for den første semifinalen. Den andre semifinale finner sted i morgen. Der skal blant andre den norske deltageren Gåte samt det israelske bidraget konkurrere på scenen, noe mange mener er problematisk som en følge av grusomhetene på Gaza og krigføringen til Israel mot palestinerne etter det brutale Hamas-angrepet i oktober i fjor.

NRKs kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen kunne på NRKs nyhetssending «Nyhetsmorgen» fortelle om hvorfor allmennkringkasteren ikke vil kreve en israelsk utestengelse. NRK-sjefen mener også at Israels allmennkringkaster KAN driver med uavhengig nyhetsformidling.

- EBU anser at den israelske allmennkringkasteren KAN oppfyller kriteriene for å være medlem av EBU, sier Fürst Haugen på NRK onsdag morgen.

Les også: EBU bekrefter at Israel får delta i Eurovision Song Contest

Tidligere denne måneden ble det kjent at Israel forbød den internasjonale nyhetskanalen Al-Jazeera, men NRK-sjefen kunne videre fortelle at Eurosvision «ikke er en sangkonkurranse mellom stater, men mellom kringkastere.»

- Israelske KAN er en uavhengig allmennkringkaster som driver med uavhengig nyhetsformidling og EBU mener KAN oppfyller kriteriene for å være medlem og derfor får de delta i Eurovision Song Contest, sier Fürst Haugen.

Les også: Kraftige fordømmelser av Israels knebling av Al Jazeera

For noen år siden tok imidlertid NRK til orde for å stenge ute Russland fra musikkfesten på grunn av invasjonen i Ukraina og landet har ikke deltatt i Eurovision-konkurransen siden. I tillegg er også de russiske kringkasterne utestengt fra den europeiske kringkastingsunionen EBU.

Israels deltagelse har skapt mye kontrovers på grunn av krigen mot Hamas på Gaza. Mange har derfor tatt til orde for at landet burde vært stengt ute fra den store musikkfesten som finner sted i Malmø i Sverige. Over 20.000 nordmenn har gått sammen om et opprop og tidligere i år skrev 300 artister under på en kampanje.

NRK-sjefen har tidligere forsvart standpunktet om hvorfor en boikott av Israels deltagelse i Eurovision er noe allmennkringkasteren ikke kan stille seg bak.

- Tanken med Eurovision har vært å skape en arena for å forene nasjoner gjennom musikk og kultur og hvis vi skulle ta en kulturboikott av Israel mener jeg at vi ville miste vår troverdighet som uavhengig nyhetsformidler og derfor boikotter ikke vi Israel, sier NRK-sjefen.