...

TV4 jakter norsk EM-kanal

Toppsjef Jan Scherman lover at ingen tv-seere skal gå glipp av EM-festen. Men ny EU-dom kan tvinge Scherman til å sende de viktigste kampene på gratis-tv.

Knut Kristian Hauger
Knut Kristian Hauger Profil E-post
Publisert 18.02.2011 kl 08:34 Oppdatert 18.02.2011 kl 10:28

Tips en venn på e-post:

Herrelandslagets EM-kvalikkamp mot Danmark 26. mars på Ullevaal Stadion blir avgjørende i forhold til norsk deltagelse i EM i 2012 i Polen og Ukraina.

De norske fotballspillerne har nemlig startet kvalifiseringen sterkt og en seier mot danskene kan gi billett til et EM for første gang siden 2000. Men det er verken NRK, TV 2, TVNorge eller TV3 som har rettighetene til mesterskapet. Det er det svenske TV4 som har. TV4 har shoppet store norske sportsrettigheter som ishockey og fotball-EM den siste tiden.

TV4-sjef Jan Scherman sitter dermed med rettighetene til det som kan bli en norsk EM-fest i fotball.

- Alle norske fotbalentusiaster og fotballseere kan være helt rolige. Alle kommer til å se EM i 2012, sier Scherman til Kampanje.

Det var på forsommeren i fjor at Scherman kjøpte rettighetene. Kjøpet av rettighetene ble annonsert i kjølvannet av at Telenor kjøpte seg inn med 35 prosent i TV4s betal-tv-kanal, Canal+. Spørsmålet er dermed om hele EM-festen skal gå på betal-tv eller fri-tv?

- Dette er regulert i avtalen. Noen av kampene skal gå på en fri-tv-kanal, sier Scherman.

Tidligere fotball-VM og fotball-EM har fra UEFA og FIFAs side vært regulert på den måten at åpningskampen, semifinalene og finalen skal gå på åpne kanaler og ikke betal-tv-kanaler. Men en ny EU-dom åpner også for at alle borgere har rett til å se alle kampene i fotball-VM og EM. Da VM i Sør-Afrika fant sted i sommer gikk flere av kampene på betal-tv-kanalen til Viasat, Viasat Fotball.

Det kan det nå bli en slutt på. EU- og EØS-landene gjøre slutt på at sluttspillkampene sendes på betalingskanaler ved at denne type sendinger strider med EUs tv-direktiv, mener EU-domstolen.

Men enn så lenge har ikke TV4 noen stor fri-tv-kanal i Norge og dermed må TV4-sjefen enten kjøpe seg inn i en kanal eller samarbeide med en av de store norske.

- Dette kommer til å løse seg på et eller annet sett. Det pågår samtaler som kjennes positve og vi har ganske godt med tid på oss. Så vidt jeg vet starter EM først opp i 2012, sier Scherman til Kampanje.

Til VG Nett sier sportssjef i Canal+ i Norge at 19 av 31 kamper fra EM skal sendes på fri-tv. Gitt den nye EU-dommen kan det bli flere.

- Det nye er at 31 av 31 kamper kan bli sendt på fri-tv, sier sportsjef i kanalen, Kenneth Fredheim, til VG Nett.

Han forteller at Canal+ uansett må samarbeide med en gratiskanal, eller opprette sin egen betalingsfri kanal.

- Det byr på flere utfordringer, men vi har heldigvis halvannet år på å finne en løsning, sier han.

Kulturminister Anniken Huitfeld har tidligere argumentert for en liste over nasjonale begivenheter, som skal sendes på gratis-tv.

- Vi vurderer slik listeføring av viktige idrettsarrangement i Norge, senest aktualisert av diskusjonen om vinter-OL i Russland i 2014. I den forbindelse har jeg merket meg domstolens beslutning, sier Huifeldt til VG Nett.

På forsiden nå


...

Hallberg med Big Brother-comeback

Lasse Hallberg er tilbake i sjefsstolen når TVNorge-kanalen Fem skal sende «Big Brother» til høsten. - Jeg tror folk begynner å gå lei av dagens konstruerte «parrings-tv», sier Hallberg.

...

Kampanje ønsker god påske!

Vårt påskeegg til leserne inneholder en aldri så liten quiz.

...

Mest lest på Kampanje.com

Trenger du et avbrekk i påsken? Sjekk listen med de ti mest leste sakene på Kampanje.com i første kvartal.

Tips oss

e-post: kampanje@kampanje.com
Telefon: 22 33 31 00

Kontakt oss

Telefon: 22 33 31 00
e-post: kampanje@kampanje.com
Post- og besøksadresse: Kampanje Forlag
Prinsens gate 22, 0157 Oslo
Org.nr: 993 924 539

Redaksjon

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Knut Kristian Hauger
Redaksjonssjef magasin: Hilde Nyman
Journalist: Erlend Fossbakken
Journalist: Dag Robert Jerijervi
Om redaksjonen

Annonse

Nina Gade Tenvik: 91 37 67 76
Maja Vuleta Babic:46 80 71 89

Om annonsering

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.