...
Bytter kanal: Lillestrøm og Strømsgodset blir å finne på en annen kanal fra 2013. Canal Plus kjøper betal-tv-rettighetene og en rekke andre rettigheter. Foto: Aleksander Andersen

Kuppet Tippeligaen med milliardbud

Canal+ skal ha bladd opp over en milliard kroner for rettighetene til den norske fotballen. Utspilt på sidelinjen står TV 2 og Altibox som ikke en gang fikk lov til å by.

Knut Kristian Hauger
Knut Kristian Hauger Profil E-post
Publisert 22.06.2011 kl 07:17 Oppdatert 23.06.2011 kl 07:16

Tips en venn på e-post:


...
Turte ikke si nei: Fotballpresident Yngve Hallén vraket TV 2 som budgiver på norsk fotball. Foto: Scanpix
...
Hva nå? TV 2-sjef Alf Hildrum og sportssjef Bjørn Taalesen har på kort tid bygd opp en helt ny betal-tv-virksomhet på fotball. Nå er hele virksomheten truet. - Uprofesjonelt, sier TV 2-sjefen om fotballforbundets oppførsel. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
...
Kom tilbake: Toppsjef i Canal+ Norge, Steinar Brændeland, vil ikke snakke om noen revansje med kjøpet av den norske toppfotballen. Men betal-tv-kanalen har i hvert fall kommet for fullt tilbake på banen.
...
Skiller lag: Knut Kristvang og Niels Røine var de som solgte norsk fotball i 2008 i selskapet Fotball Media. Nå slutter Kristvang i Fotball Media.

Med over én milliard kroner på bordet turte ikke fotballtoppene Ynge Hallén og Einar Schultz å si nei til betal-tv-kanalen Canal+ som tirsdag fikk tilslaget på å kjøpe medierettighetene til seks kamper i hver eliteserierunde i årene 2013-2016. Allerede nå skal det være klart at den nye fotballavtalen er bedre enn avtalen som ble undertegnet i 2008 etter mye dramatikk mellom TV 2 og Telenor og der energiselskapet Lyse kom inn som en reddende engel for fotballen.

Les også: Slik kuppet Lyse fotballen

Les også: Hildrum fyller på med fotball

- Prisen er vesentlig høyere enn det var sist. Det er det vi har bestemt oss for å si, sier Einar Schultz i Norsk Toppfotball til Kampanje sent tirsdag kveld om verdien på den nye avtalen.

Ny milliardavtale
Sist de norske fotballretttighetene ble solgt i 2008, var prisen på 1,2 milliarder i garanterte inntekter. En ambisjon om å sikre fotballen ytterligere 200 millioner kroner for perioden gjennom salg av nett-fotball skal imidlertid aldri ha blitt innfridd. Med dagens Canal+avtale kan fotballen imidlertid være sikret 1,4 milliarder kroner i garanterte inntekter.

- Å sammenligne de to avtalene blir ikke helt epler og epler, men med dagens avtale med Canal+ føler vi oss ganske avslappede på hva totalsummen kommer til å bli, fortsetter Schulz.

Kampanjes utregninger viser at det er grunn til å tro at Canal+ har betalt over en milliard kroner for rettighetene til den norske fotballen i de fire årene som begynner å løpe fra 2013 til 2016 eller over 250 millioner kroner i året. Disse rettighetene inkluderer betal-tv, internett, IPTV og mobilen.

Mer på betal-tv
Den største økningen kommer som følge av en større betal-tv-pakke. For det viktige førstevalget fra hovedrunden, kampen TV 2 sender søndag kveld klokken 20.00, skal fra og med 2013 vises på betal-tv, noe som øker verdien på det som er blitt en svært attraktiv pakke.

- Den eneste forskjellen blir at det skal gå en kamp mer på betal-tv enn det det har vært til nå, sier administrerende direktør i Canal+ Norge, Steinar Brændeland til Kampanje.

Verdien på de resterende rettighetene, hvilket vil si ytterligere to kamper i Tippeligaen, landskampene, Adeccoligaen og cupen, anslås av kilder Kampanje har vært i kontakt med å ligge på i hvert fall 100 millioner kroner i året. Totalt kan dermed fotballen ha landet en avtale som sikrer 1,4 milliarder i inntekter.

- Kan det være aktuelt for Canal+ å by på mer norsk fotball?

- Nå er det opp til forbundet å styre dette salget. Men når det kommer til salgs så vil vi sikkert være interesserte i det, sier Canal+-sjefen.

Reddet seg i 12.time
Gårsdagens milliardsalg kom i stand på mest mulig overraskende måte og til og med uten at konkurrentene og dagens rettighetshavere TV 2 og fiberselskapet Lyse med sin tv-portal Altibox ble informert om at rettighetene var i ferd med å bli solgt.

- Det kan være vi har betalt for mye, men det kan også være at vi uten en budrunde fikk det til en hyggeligere pris, sier Brændeland til at det ikke ble konkurranse om rettighetene.

Selv om prisen Canal+ betaler ikke er blitt bekreftet, går Brændeland langt i å si at prisen ble dyrere enn sist.

- Du får ingen kommentar av meg på pris, men på generelt grunnlag kan jeg si at det har funnet sted en kraftig prisvekst på denne typen rettigheter, noe vi også har sett tidligere, sier Brændeland.

Et bevis på at prisen på fotballrettigheter stiger til værs, kom tidligere på dagen og bare noen timer før TV 2-toppene Alf Hildrum og Bjørn Taalesen ble kalt inn til et hastemøte på Hotel Bristol klokken 16.00 tirsdag ettermiddag for å få overrakt sjokkbeskjeden fra fotballtoppene Ynge Hallén og Einar Schulz om at Canal+ hadde snytt TV 2 for rettighetene.

Da hadde nemlig det svenske mediekonsernet mer en doblet prisen på Champions League-rettighetene.

Les også: Blar opp milliarder for Champions League

Adios TV 2
Noen timer senere kunne Canal+ og de norske fotballtoppene avsløre hvem som hadde fått rettighetene til den norske fotballen.

- Tidspunktet var ikke helt tilfeldig, sier Brændeland.

- Er dette en revansje for Canal+ etter tapet av Premier League-rettighetene?

- Nei, det er ikke noen revansje. Jeg har mange gode kolleger i TV 2 fra min tid der, så jeg føler det ikke slik. Dette er en rettighet som har vært i spill på lik måte som vi mistet Tippeligaen til TV 2 i 2005 og nå sist med Premier League. Det er en dynamikk i dette sportsmarkedet, sier Brændeland.

For TV 2 og Lyse ble gårsdagen dermed en tung dag. Til Kampanje kunne sportssjef Bjørn Taalesen komme med følgende umiddelbare kommentar:

- Jeg er utrolig skuffet og sjokkert. Etter fem års samarbeid om norsk fotball så har vi ikke engang fått komme til forhandlingsbordet, sier Taalesen.

Altibox også skivset
Tapet av norsk fotball kom kun timer etter at det ble klart at kanalen heller ikke nådde opp i kampen om en annen attraktiv rettighet, nemlig Champions League. Da er det nok en mager trøst at heller ikkke den norske fotballrettighetshaveren, Altibox, også ble fullstendig spilt ut på sidelinjen.

- Vi har registert at både den ene og den andre rettigheten har blitt solgt i dag, men vi har godt et samarbeid Canal+, TV 2 og Viasat i dag og regner med å ha det fortsatt. Vi vil nå gå i dialog for å sørge for at våre kunder for det tilbudet de måtte ønske videre, sier kommunikasjonssjefen i Altibox, Herbjørn Tjeltveit, til Kampanje.

Dermed ble det et kort norsk fotballeventyr for den store fotballvinneren fra 2008. Den gang hjalp også Lyse Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball med sitt oppsiktsvekkende rettighetskjøp. Lyse garanterte lenge for 150 millioner kroner i året til norsk fotball og betalte til slutt 50 millioner kroner i året for bredbåndsrettighetene til norsk fotball.

- Dere tok en aktiv rolle sist gang rettighetene ble solgt, men denne gangen ble det annerledes. Hva tenker dere om det?

- Vi registrerer at det har vært en annen type prosess nå, sier Tjeltveit.

Hovedkampen vekk fra fri-tv
Med dagens rettighetssalg har Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund også tatt et valg om å legge ytterligere en kamp på betal-tv. Fotballens salgsselskap, Fotball Media, selger også ut førstevalget fra hovedrunden i Tippeligaen som et betal-tv-produkt. Det er den kampen som TV 2 så langt har vist på sin åpne hovedkanal.

- Dette var det Canal+ som har ønsket seg. Men vi føler ikke forskjellen mellom første-, andre- og tredjevalget er like stort i dag som det var før. Mens Brann mot Rosenborg var et slikt førstevalg tidligere er det nå flere slike kamper i hver runde, sier styreleder Einar Schultz i Norsk Toppfotball til Kampanje.

Fotballtopp slutter
I går ble det også kjent at administrerende direktør i Fotball Media, Knut Kristvang, slutter i selskapet og går tilbake til sin stilling som tv- og medieansvarlig i Norges Fotballforbund.

- Det er riktig. Jeg har fungert som en daglig leder i det selskapet, men har nå gått tilbake til forbundet og den rollen jeg hadde som tv- og medieansvarlig, sier Kristivang.

- Har det noen sammenheng med salget av rettighetene til Canal+?

- Det vil jeg ikke kommentere, sier Kristvang.

Styreleder Einar Schultz avviser at de to tingene har noen sammenheng.

- Det har de ikke. Det har en helt naturlig forklaring, så det er ingen kobling der, sier Schulz uten å ville gå nærmere inn årsaken til at Kristivang slutter.

På forsiden nå


...

Buskop går til Omnicom

Etter tre år hos konkurrenten blir Jonas Buskop igjen forhandlingsdirektør i Omnicom Media Group. Der får han færre reklamekroner å rutte med.

...

Får ny PR-jobb

Elisabeth Morthen gikk av etter smørkrisen i Tine. Nå har hun fått ny kommunikasjonsdirektørstilling.

...

- Jeg er ferdig med tv-bransjen

Etter 20 år i norsk tv-bransje er det nok. Nå byttes tv-produksjon ut med kreativ jobbing i marketingselskap i Aller Media-sfæren.

Tips oss

e-post: kampanje@kampanje.com
Telefon: 22 33 31 00

Kontakt oss

Telefon: 22 33 31 00
e-post: kampanje@kampanje.com
Post- og besøksadresse: Kampanje Forlag
Prinsens gate 22, 0157 Oslo
Org.nr: 993 924 539

Redaksjon

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Knut Kristian Hauger
Redaksjonssjef magasin: Hilde Nyman
Journalist: Erlend Fossbakken
Journalist: Dag Robert Jerijervi
Om redaksjonen

Annonse

Nina Gade Tenvik: 91 37 67 76
Maja Vuleta Babic:46 80 71 89

Om annonsering

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.