...
Tv-kamp: Mohammed "Moa" Abdellaoue (9) i duell med Tsjekkia-spiller i privatlandskampen i fotball på TV 2. Om Norge kvalifiserer seg til EM neste år kan det blir mer Moa, men da på den nye kanalen Kanal9. Foto: Andersen, Aleksander

Ny tv-kanal sender fotball-EM

Bonnier og Telenor lanserer en helt ny tv-kanal i Norge. Nå skal Canal+ også kjempe om reklamemillionene i Norge. Fotball-EM i 2012 blir et høydepunkt på den nye kanalen, Canal 9.

Knut Kristian Hauger
Knut Kristian Hauger Profil E-post
Publisert 13.08.2011 kl 09:56 Oppdatert 15.08.2011 kl 09:28

Tips en venn på e-post:

Det svenske mediekonsernet Bonnier med sitt tv-konsern TV4 gjør nå alvor av å etablere seg enda tyngre i Norge og denne gangen skjer det med en gratis tv-kanal som vil være spekket med sportsrettigheter, serier og filmer. Det skjer ved at TV4, som eier Canal+ sammen med Telenor, relanserer TV4 Fakta som en helt ny tv-kanal.

- Mye av innholdet vil baseres på innkjøpskraften til Nordens største tv-konsern, TV4, som gir oss tilgang til svært mye bra programmer, sier leder for Canal+ Norge, Steinar Brændeland, til Kampanje.

Klar i oktober
Den nye tv-kanalen vil hete Canal 9 og skal lanseres i oktober, midt i tv-sesongen og i det kommersielle tv-markedets høytid.

- Kanalen vil være en minipay-kanal med god distribusjon. Det betyr at den vil inngå i basisutvalget til de fleste operatørene. Kanalen vil også være reklame og sponsorfinansiert og vi synes det er en bra timing for dette i et relativt hett reklamemarked, sier Brændeland.

Den nye kanalen vil dermed supplere betal-tv-kanalen Canal+, slik at Bonnier/TV4 og Telenor vil få både en stor betal-tv-kanal samt en helt ny reklame-tv-kanal i det norske tv-markedet. Sentral i arbeidet på salgssiden blir tidligere salgssjef i TV 2 og salgsdirektør i Hjemmet Mortensen, Einar Børsum.

Sender fotball-EM
Lanseringen av den nye kanalen skal ha vært planlagt allerede i begynnelsen av september, men Canal+ rakk aldri å lansere kanalen i forbindelse med den svært viktige EM- kvalifiseringskampen mellom Danmark og Norge.

Men kanalen sitter på en enda større godbit neste år som garantert vil sikre den nye kanalen oppmerksomhet og seere. I fjor vår sikret Canal+-eier, TV4, seg rettighetene til fotball-EM. Nå legger TV4 alle fri-tv-kampene fra fotball-EM i Polen og Ukraina neste sommer på sin nye tv-kanal og TV4-topp Jan Scherman løser dermed problemet med at enkelte av kampene som åpningskampen, semifinaler og finaler må gå på åpne kanaler.

Men det stopper ikke der. Kanalen har også rettighetene til Europaliga-kamper fra 2012, kamper fra spansk La Liga hvor rettighetene er forlenget til 2015 og italiensk serie A. Norsk Tippeliga-fotball kan det også bli på Canal 9.

- Det kan også være interessant å by på de gjenværende fri-tv-kampene og magasinet fra Tippeligaen, sier Steinar Brændeland til Kampanje.

Det betyr at den nye tv-grupperingen ønsker å tilby norske kamper fra Tippeligaen både på reklame-tv og betal-tv på henholdsvis Canal 9 og Canal+. Rett før sommeren kuppet Canal+ seks av åtte Tippeliga-kamper foran nesen på TV 2 i en svært overraskende avtale med Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball.

Tøffere for TV 2
Dermed er det liten tvil om at TV4-sjef Jan Scherman alvor av sine ord om å satse mer i Norge og at TV4 er i ferd med å bli en enda større konkurrent av norske TV 2. Med kjøpet av rettighetene til den norske Tippeligaen har Canal+ for alvor tatt opp kampen med TV 2 om det betalingsvillige, norske fotballpublikummet.

I tillegg til sport vil Canal 9 også inneholde filmer og tv-serier, ikke ulikt den programformelen kanalen benytter i betal-tv-markedet allerede. Kanalen vil by på serier fra store amerikanske tv-studioer som HBO og kjente Hollywood-filmer og vil også vise mye av det beste av faktaprogrammer fra TV4 Fakta.

- Disse programmene har en mer nordisk profil enn det vi kjenner fra Discovery for eksempel. TV4 Fakta har i Sverige høyere seeroppsluttning enn blant annet Discovery, sier Brændeland.

Surt i tv-markedet
I 2010 tapte Canal+ en svært viktig rettighetskamp. Selskapet som står bak betal-tv-kanalen, C More Entertainment, mistet rettighetene til å sende kampene fra den engelske toppligaen Premier League til TV 2, som startet opp sine Premier League-sendinger i fjor høst og nå er klar for sin andre Premier League-sesong.

Hvor mange kunder Canal+ i Norge tapte på dette er ikke kjent, men at selskapet har tapt kunder er bekreftet fra Canal+-hold. Selskapet opererer imidlertid fortsatt med en million betal-tv-kunder i Norden, akkurat som den gjorde før kanalen tapte Premier League til TV 2 i Norge og svenske Modern Times Group i Sverige.

TV 2s rettighetskjøp av Premier League i fjor vår skal ha irritert TV4 og deres samarbeidspartner Telenor kraftig, noe som raskt skulle komme til å syne. Kort tid etter at Premier League-kjøpet var et faktum kunne TV4 fortelle at de solgte 35 prosent av Canal+ til Telenor, at de kjøpte rettighetene til fotball-EM i 2012 og nå sist kuppet rettighetene til den norske toppfotballen fra nettopp TV 2.

Samtidig pågår spekulasjonene om at Bonnier og Telenor jobber med å opprette en nordisk tv-gigant kontrollert av Bonnier der også TV 2 skal inngå.

På forsiden nå


...

Hallberg med Big Brother-comeback

Lasse Hallberg er tilbake i sjefsstolen når TVNorge-kanalen Fem skal sende «Big Brother» til høsten. - Jeg tror folk begynner å gå lei av dagens konstruerte «parrings-tv», sier Hallberg.

...

Kampanje ønsker god påske!

Vårt påskeegg til leserne inneholder en aldri så liten quiz.

...

Mest lest på Kampanje.com

Trenger du et avbrekk i påsken? Sjekk listen med de ti mest leste sakene på Kampanje.com i første kvartal.

Tips oss

e-post: kampanje@kampanje.com
Telefon: 22 33 31 00

Kontakt oss

Telefon: 22 33 31 00
e-post: kampanje@kampanje.com
Post- og besøksadresse: Kampanje Forlag
Prinsens gate 22, 0157 Oslo
Org.nr: 993 924 539

Redaksjon

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Knut Kristian Hauger
Redaksjonssjef magasin: Hilde Nyman
Journalist: Erlend Fossbakken
Journalist: Dag Robert Jerijervi
Om redaksjonen

Annonse

Nina Gade Tenvik: 91 37 67 76
Maja Vuleta Babic:46 80 71 89

Om annonsering

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.