...
Foto: Antonio Bronic/Scanpix

- Kan bli en sterkere annonsekanal

Derfor blar Facebook opp nærmere seks milliarder kroner for en mobiltjeneste uten inntekter.

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Profil E-post
Publisert 10.04.2012 kl 12:33 Oppdatert 12.04.2012 kl 07:53

Tips en venn på e-post:


...
Genialt: - Det Instagram har gjort, som er genialt, er å få alles bilder til å se bedre ut, sier Jørgen Helland i Halogen.
...
Smart kjøp: - Dette sier veldig mye om Facebooks satsing på mobile plattformer, sier Øyvind Solstad i Carat.

I går slapp Facebook nyheten om at de kjøper selskapet Instagram og deres fototjeneste for mobile plattformer for én milliard dollar, eller 5,8 milliarder kroner. Det skjer kort tid før Facebook går på børs.

Les mer: Svir av milliarder på mobiltjeneste

Instagram lar brukerne ta bilder, legge på ulike filtere og deretter dele resultatet med venner, enten via Instagram selv eller på sosiale medier som Twitter, Facebook og Flickr. Appen, som ble kåret til årets Iphone-applikasjon av Apple i fjor, har fått over 30 millioner brukere siden oppstarten, men har verken bruker- eller annonseinntekter.

- Ingen sosial trussel
Rådgiver Jørgen Helland i Halogen mener kjøpet likevel gir mening for Facebook av flere grunner.

- Det er mange aspekter ved Instagram som er interessant for Facebook. Facebook beveger seg i en mer visuell retning med innføringen av Timeline. Det mest interessante innholdet er bilder og videoer, og når folk bruker Instagram ser bildene deres bedre ut. Instagram er i tillegg en typisk mobiltjeneste og Facebook ser at mye av trafikken kommer fra mobil. Dermed vil de kunne skape bedre innhold på mobile plattformer, sier han til Kampanje.

- Har Instagram vært en trussel mot Facebook som et sosialt medium?

- Nei, det ville jeg ikke sagt. Det kommer an på definisjonen av sosialt medium, men Instagram var ikke en trussel på det settet.

- Blir en sterkere annonsekanal
Helland tror heller det har vært viktigere for Facebook å agere før andre aktører snappet opp bildegiganten.

- Det Instagram har gjort, som er genialt, er å få alles bilder til å se bedre ut. Med tanke på hvor mange bilder som tas og deles hver dag, er det interessant for noen som lever av brukergenerert innhold.

- Markerer dette et skifte fra Facebook, fra å fremstå som én enkel merkevare til å inkludere flere, eller vil merkevaren Instagram fases ut?

- Som en fotoplattform har Instagram et veldig sterkt navn. Det er en god idé å utnytte det. Facebook har sagt de skal holde det adskilt, og jeg tror det er det de kommer til å gjøre. Spørsmålet er om de klarer å holde innovasjonstakten oppe. Før eller siden vil det dukke opp et krav om inntjening til Instagram. Og de ser nok allerede på interessante muligheter med tanke på annonsering. Annonsører kan for eksempel putte sine annonsebudskap på brukergenerert innhold som ser bra ut. Mange har allerede lekt seg med Check-In Deals. Det vil være en mye sterkere annonsekanal om man legger inn et bilde av seg selv på den restauranten man sjekker inn på. På Instagram vil bildet også se ganske kult ut.

- Mobil blir viktigere enn laptop
Kommunikasjonsrådgiver digitale medier i Carat, Øyvind Solstad, tror Facebook nå har gjort et svært smart kjøp.

- Dette sier veldig mye om Facebooks satsing på mobile plattformer. De har gjort flere sånne kjøp, blant annet ved å kjøpe alle som jobbet med Gowalla, en tjeneste de la ned. Innen kort tid vil mobil være en viktigere plattform for Facebook enn laptop. En tredel av Facebook-brukerne i Norge logger på med mobil. I nye markeder som Afrika og Asia er nesten alle brukerne på mobil. Sosiale nettverk blir mye mer interessant når man kan si noe når det skjer, i stedet for å vente til man kommer hjem, sier han til Kampanje.

- Hvor viktig er bildedeling for Facebook?

- Ganske tidlig i Facebooks historie gikk de forbi Flickr som største bildedelingstjeneste. I nyttårshelgen ble det lagt ut 750 millioner bilder i løpet av ett døgn. Det er en av de tingene som skaper mest kommentarer og likes, og som dermed gjør at Facebook tjener mer penger på annonser.

Både Facebook og Instagram forsikrer sine brukere om at tjenestene skal drives videre som to separate tjenester. Dermed kan det ta tid før brukerne selv merker noe til oppkjøpet.

- Det blir interessant å se hvordan de skal løse dette. De forteller selv at Instagram skal forbli en frittstående tjeneste. Det vil jeg si er an smart vurdering. Da beholder de brukerne som ikke er på Facebook, sier Solstad.

På forsiden nå


...

Hallberg med Big Brother-comeback

Lasse Hallberg er tilbake i sjefsstolen når TVNorge-kanalen Fem skal sende «Big Brother» til høsten. - Jeg tror folk begynner å gå lei av dagens konstruerte «parrings-tv», sier Hallberg.

...

Kampanje ønsker god påske!

Vårt påskeegg til leserne inneholder en aldri så liten quiz.

...

Mest lest på Kampanje.com

Trenger du et avbrekk i påsken? Sjekk listen med de ti mest leste sakene på Kampanje.com i første kvartal.

Tips oss

e-post: kampanje@kampanje.com
Telefon: 22 33 31 00

Kontakt oss

Telefon: 22 33 31 00
e-post: kampanje@kampanje.com
Post- og besøksadresse: Kampanje Forlag
Prinsens gate 22, 0157 Oslo
Org.nr: 993 924 539

Redaksjon

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Knut Kristian Hauger
Redaksjonssjef magasin: Hilde Nyman
Journalist: Erlend Fossbakken
Journalist: Dag Robert Jerijervi
Om redaksjonen

Annonse

Nina Gade Tenvik: 91 37 67 76
Maja Vuleta Babic:46 80 71 89

Om annonsering

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.