...
Foto: Vincent West/Reuters

- Derfor vil weben overleve

Mannen bak World Wide Web, Sir Tim Berners-Lee, slår kraftig tilbake mot de som spådde webens død.

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Profil E-post
Publisert 26.04.2012 kl 13:31 Oppdatert 26.04.2012 kl 16:08

Tips en venn på e-post:

Sir Tim Berners-Lee er mannen som i 1989 oppfant World Wide Web, mens han jobbet i CERN - Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning. Dermed la han grunnlaget for måten de fleste av oss navigerer rundt på internett.

Torsdag snakket Berners-Lee for deltakere på Gulltaggen på Folketeateret. Der benyttet han anledningen til å slå hardt tilbake mot de som hever appene er webens død. Han viste spesielt til teknologimagasinet Wired, som i 2010 publiserte en artikkel med tittelen «The Web Is Dead. Long Live the Internet».

- Wired antydet at weben er død, med bakgrunn i at mesteparten av dataen nå er video. Det de overså er at HTML-basert innhold vokser, men at video tar så utrolig mye mer plass, og derfor utgjør en større del av dataen, sier Berners-Lee.

- Men de hadde et godt poeng. Mange aviser og magasiner synes det er spennende å lage applikasjoner. Men disse applikasjonene er ikke en del av weben. De har ikke en URL. Du kan ikke twitre dem. Da taper du. Du kan ikke lenke til dem. Da taper du. All sosial interaksjon er utelatt. Det er lenker som driver trafikk, poengterer han.

Frykter misbruk
Berners-Lee er imidlertid ikke uten bekymring for webens fremtid.

- Når du ser hva som finnes av informasjon om brukerne der ute, så er det som et stort puslespill. Hvis du har nok biter, kan du finne ut av hvem personen er. Ved å få tilgang til all denne informasjonen, kan man få vite mer om deg enn du noen gang ville fortalt andre. Vi må som fellesskap finne ut av hva vi vil, sier han.

Han tror folk i ytterste konsekvens kan bli så skeptiske til hvor informasjonen ender opp, at de frastår fra å utnytte webens potensial.

- Hvis man lar denne informasjonen bli misbrukt, vil folk slutte å oppsøke medisinske nettsider. De vil slutte å oppsøke støttegrupper på nett. Da fungerer ikke weben slik man ønsker at den skal fungere. Når jeg går til en nettside, så er det mellom meg og nettsiden.

Han peker på sensur og bevaring av data som to andre utfordringer weben må overkomme. Berners-Lee er spesielt bekymret for at verdifull informasjon, som tidligere har ligget fritt tilgjengelig på nett, blir slettet uten at noen tar vare på det.

- Henrykt over webens fremtid
Likevel mener han det ligger et uforløst potensiale weben, ikke minst med innføringen av HTML5.

Les også: - Ensidig fokus på Ipad er et sidespor

- Vi er nødt til å være henrykt over webens fremtid. Det fine med internett er at den ble bygd som en solid plattform jeg kunne bygge World Wide Web på. Og weben igjen er en plattform man kan bygge en hel rekke ting på. Hver nettside kan nå være som en egen applikasjon. Weben består nå av en rekke programmer som er like kraftige som de programmene som kjører på pc-en din, bortsett fra at programmene snakker med hverandre, sier Berners-Lee.

- Det er på grunn av disse åpne plattformene at vi får disse bølgene med nye ideer og kreativitet.

På forsiden nå


...

50 må gå i Aller

I dag har Aller Media varslet de ansatte om at mediekonsernet skal kutte 50 årsverk i løpet av 12 måneder. - Vi må redusere kostnadsnivået med mellom 80 og 90 millioner kroner, sier toppsjef Roger Hansen til Kampanje.

...

Tøffere for DN

Dårlig start på året for Dagens Næringsliv. Nå går reklamesalget tilbake både på nett og papir.

...

Journalistleder slår tilbake

- Det er en moralsk og økonomisk avgrunn mellom journalistene som utfører samfunnsoppdraget og medieeierne, som henter ut fortjeneste i bøtter og spann, mener lederen i Norsk Journalistlag (NJ).

Tips oss

e-post: kampanje@kampanje.com
Telefon: 22 33 31 00

Kontakt oss

Telefon: 22 33 31 00
e-post: kampanje@kampanje.com
Post- og besøksadresse: Kampanje Forlag
Prinsens gate 22, 0157 Oslo
Org.nr: 993 924 539

Redaksjon

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Knut Kristian Hauger
Redaksjonssjef magasin: Hilde Nyman
Journalist: Erlend Fossbakken
Journalist: Dag Robert Jerijervi
Om redaksjonen

Annonse

Nina Gade Tenvik: 91 37 67 76
Maja Vuleta Babic:46 80 71 89

Om annonsering

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.