...
Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

Varsler lønnskamp

Norsk Journalistlag vil gjøre noe med etterslepet i journalistlønningene. I dag starter tariffoppgjøret med Mediebedriftenes Landsforening.

Ina Rosenberg Stavrum E-post
Publisert 07.05.2012 kl 06:49 Oppdatert 07.05.2012 kl 10:28

Tips en venn på e-post:

- Antallet journalister som omfattes av dette er ca. 4.300. De er innenfor fire tariffavtaler; MBL avis, MBL etermedier, MBL ukepresse og MBL digitale medier. I tillegg er det en rekke tilslutningsavtaler, som utgjør rundt 80 journalister. Den store avtalen er MBL avis, som har ca. 3300 medlemmer, forteller Norsk Journalistlags leder Elin Floberghagen til Kampanje.

Vil tette etterslepet
Tekstkravene ble overlevert til MBL torsdag, og de økonomiske kravene leveres rett før forhandlingene starter.

- Vi forhandler mandag og tirdag, og kravene offentliggjøres når vi starter mandag klokken 11. Disse handler om to store områder. Det ene er lønnsnivå og lønnsutvikling, der det har opparbeidet et stort etterslep som vi vil gjøre noe med. Det andre er reguleringer i forhold til vikarbyråer.

MBL kommenterer ikke
Slik det har kommet ut av tariffkonferansene i forkant ønsker klubbledere å ta ut mest mulig i det sentrale oppgjøret «slik at vi får gjort noe med lønnsetterslepet i yrket».

Direktør og forhandligsleder i MBL, Arvid Sand, sier til Kampanje at de ikke vil kommentere oppgjøret før de har fått full oversikt over krav og forslag til endringer.

Han henviser imidlertid til det MBL har skrevet på egne nettsider i forkant av forhandlingene.

«Årets statistikk viser at gjennomsnittslønnen for journalister er på mer enn kr. 500.000,- i året. Med en lønnsvekst på 4,3 prosent fra 2010 til 2011, har journalistene i MBLs medlemsaviser hatt en lønnsutvikling på nivå med andre lønnstakergrupper i samfunnet. Den samme tendensen ser vi også innenfor de andre journalistoverenskomstene, sier direktøren.»

- MBL skriver at lønnsutviklingen ikke har vært så ille?

- De har sagt at det ikke var så ille i fjor, og de har rett i at fjorårets utvikling var på linje med samfunnet for øvrig. Men det ene året retter ikke opp etterslepet som er skapt over svært lang tid, sier Floberghagen. NJs lønnstatistikk finner du her.

Les om fjorårets lønnsoppgjør: 8.925 kroner til journalistene

- Økt arbeidspress
Floberghagen sier lønnsvekst og lønnsutvikling er viktig for hele bransjen.

- For det første ønsker mediebransjen seg de beste journalistene. Da må man tilby akseptabel lønn, og ikke minst vise til bra lønnsutvikling. Det er avgjørende viktig at folk føler at innsatsen deres verdsettes. Mange opplever nå økt arbeidspress. Det bør ikke kobles med dårligere lønnsutvikling enn på andre områder i samfunnet.

- Vi vil ikke stille urimelige krav, men sikre en normalt god lønnsutvikling.

Klare til mobilisering
Sist journalister ble tatt ut i streik var i 2004. Blir det brudd i forhandlingene, går oppgjøret til mekling slik det for det meste har gjort de siste årene. Meklingsfristen blir deretter på 14-16 dager. Mislykkes dette blir det streik.

- Er det streikevilje hos journalistene?

- Kravene vi stiller er svært godt forankret i organisasjonen. Beskjeden vi har fått gjennom tariffkonferansene er at NJ må forhandle frem høyere sentrale tillegg. Hvorvidt det er streikefare eller streikevilje er umulig å svare på før forhandlingene er over. Vårt mål er å komme til enighet, men medlemmene er klare til å mobilisere hvis vi må til mekling. Vi forventer at MBL kommer oss i møte på etterslepet i lønn, sier Floberghagen.

Forhandlingene starter mandag klokken 11.00 i MBLs lokaler i Kongens gate i Oslo.

På forsiden nå


...

Hallberg med Big Brother-comeback

Lasse Hallberg er tilbake i sjefsstolen når TVNorge-kanalen Fem skal sende «Big Brother» til høsten. - Jeg tror folk begynner å gå lei av dagens konstruerte «parrings-tv», sier Hallberg.

...

Kampanje ønsker god påske!

Vårt påskeegg til leserne inneholder en aldri så liten quiz.

...

Mest lest på Kampanje.com

Trenger du et avbrekk i påsken? Sjekk listen med de ti mest leste sakene på Kampanje.com i første kvartal.

Tips oss

e-post: kampanje@kampanje.com
Telefon: 22 33 31 00

Kontakt oss

Telefon: 22 33 31 00
e-post: kampanje@kampanje.com
Post- og besøksadresse: Kampanje Forlag
Prinsens gate 22, 0157 Oslo
Org.nr: 993 924 539

Redaksjon

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Knut Kristian Hauger
Redaksjonssjef magasin: Hilde Nyman
Journalist: Erlend Fossbakken
Journalist: Dag Robert Jerijervi
Om redaksjonen

Annonse

Nina Gade Tenvik: 91 37 67 76
Maja Vuleta Babic:46 80 71 89

Om annonsering

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.