...
Dårlig stemning: Sportssjef Bjørn Taalesen i TV 2, administrerende direktør Steinar Brændeland i Canal+ Norge, administrerende direktør Nils Røine i Norsk Toppfotball og sportssjef Rune Haug i NRK. Foto: Kjetil Greger Pedersen

- Vi blir aldri venner igjen

BERGEN (Kampanje): TV 2-ledelsen er fortsatt rasende på fotballtoppene etter salget av rettighetene til Canal+ i 2011.

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken Profil E-post
Publisert 11.05.2012 kl 15:48 Oppdatert 14.05.2012 kl 07:07

Tips en venn på e-post:

- Vi blir aldri gode venner igjen, sier sportssjef Bjørn Taalesen i TV 2 med klar adresse til administrerende direktør Nils Røine i Norsk Toppfotball og hans kolleger i det øvre maktsjiktet i norsk fotball.

De to møttes til debatt om sportsrettigheter under Nordiske Mediedager i Bergen. Verken kroppsspråk eller tonen mellom dem var til å misforstå. Bakteppet er uvennskapet mellom TV 2-sjefene og de mektigste i norsk fotball, en konflikt som ble utløst under et isende kaldt møte i Oslo for snart ett år siden.

Fikk sjokk
Klokken 16.00 21. juni i 2011 ble TV 2-sjef Alf Hildrum og sportssjef Bjørn Taalesen innkalt til et hastemøte på Hotel Bristol i Oslo. Der fikk de vite at kanalen ikke ville få muligheten til å forlenge avtalen om betal-tv-rettighetene til norsk eliteseriefotball. For rettighetene var nemlig blitt solgt til Bonnier/Telenor-eide Canal+. Budskapet fra toppene i Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball rystet Hildrum og Taalesen.

- Jeg er utrolig skuffet og sjokkert, sa Taalsen til Kampanje kort tid etter møtet på Bristol.

Les også: TV 2-sjef: - Utrolig skuffet og sjokkert

Siden da har forholdet mellom TV 2-ledelen og sjefene i Fotball-Norge vært meget anspent. Debatten i Bergen ga ingen signaler om at tonen kan bedre seg med det første.

- Det er vel bare Trygve Hegnar i Finansavisen som synes at det som skjedde i fjor sommer var greit. At det ble starten på en omdømmekrise for norsk fotball har deres ledere bare seg selv å takke for, sa Taalesen under debatten og kastet et blikk på Røine.

Fryktet nordisk tv-fusjon
Sjefen i Norsk Toppfotball tok til en viss grad selvkritikk og slo aldri hardt tilbake mot sportssjefen i TV 2 i løpet av den drøye timen debatten varte. Men Røine var opptatt av å forklare hvorfor fotballens øverste ledelse i fjor valgte å takke ja til til budet fra Bonnier/Telenor-eide Canal+ på 1,1 milliarder kroner for betal-tv-rettighetene. Et bud som ble akseptert uten at den daværende rettighetshaveren TV 2 fikk snudd seg og lagt inn motbud.

- Dette er den vanskeligste saken jeg som leder har vært involvert i. Budet fra Canal+ skapte komplikasjoner, sa han.

Røine fortalte at mulige sammenslåinger av de nordiske kommersielle tv-kanalene og fusjoner av Canal+ og TV 2 Sport, samt at ProSiebens nordiske tv-kanaler, deriblant TVNorge, var til salgs, skapte nerver i Fotball-Norge. Fotballtoppene fryktet rett og slett at færre store tv-aktører ville presse markedsverdien på fotballrettighetene nedover.

- Vi visste at det pågikk forhandlinger om sammenslåinger. Vi var veldig usikre på hvordan tv-markedet ville se ut om et halvt år. Norsk fotball havnet derfor i et voldsomt dilemma. Vi landet på et ja til budet fra Canal+, og så kan man i ettertid diskutere om det var riktig eller galt.

Aksepterer ikke unnskyldning
Hvis dette var en håndsrekning og et forsøk på en unnskyldning fra Røine til TV 2, så ble den kontant avvist.

- Det går ikke an å akseptere en slik unnskyldning. Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball stolte for lite på sitt produkt og takket ja til det første budet, svarte Taalesen.

I dag tok spillet om fotballrettigheter en ny vending. Fredag morgen, dagen etter spilldebatten i Grieghallen, varslet TV 2-ledelsen at de hadde vunnet kampen om Premier League-rettighetene 2013-2016. Denne gangen var det Canal+ som aldri fikk ta plass ved forhandlingsbordet.

- Faller igjennom
TV 2 sier de aldri rettet kritikk mot Canal+ og eieren Bonnier/Telenor i striden om norske fotballrettigheter, men Canal+ føler seg likevel truffet av TV 2s sinne over maktspillet i fjor sommer.

I dag benyttet Canal+ anledningen til å kvittere på kjeften fra TV 2-ledelsen.

- TV 2s argumentasjon rundt salget av norsk fotball faller i hvert fall litt igjennom når de selv gjør det på Premier League, sier administrerende direktør i Canal+ Norge, Steinar Brændeland til Kampanje.

- Det er en forskjell. Premier Leauge forlenger i dag en avtale med den eksisterende rettighetshaveren, svarer sportssjef Bjørn Taalesen i TV 2.

På forsiden nå


...

Hallberg med Big Brother-comeback

Lasse Hallberg er tilbake i sjefsstolen når TVNorge-kanalen Fem skal sende «Big Brother» til høsten. - Jeg tror folk begynner å gå lei av dagens konstruerte «parrings-tv», sier Hallberg.

...

Kampanje ønsker god påske!

Vårt påskeegg til leserne inneholder en aldri så liten quiz.

...

Mest lest på Kampanje.com

Trenger du et avbrekk i påsken? Sjekk listen med de ti mest leste sakene på Kampanje.com i første kvartal.

Tips oss

e-post: kampanje@kampanje.com
Telefon: 22 33 31 00

Kontakt oss

Telefon: 22 33 31 00
e-post: kampanje@kampanje.com
Post- og besøksadresse: Kampanje Forlag
Prinsens gate 22, 0157 Oslo
Org.nr: 993 924 539

Redaksjon

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Knut Kristian Hauger
Redaksjonssjef magasin: Hilde Nyman
Journalist: Erlend Fossbakken
Journalist: Dag Robert Jerijervi
Om redaksjonen

Annonse

Nina Gade Tenvik: 91 37 67 76
Maja Vuleta Babic:46 80 71 89

Om annonsering

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.