...
I stormen: Produktdirektør Haakon Li Dragland i Canal Digital Kabel-TV har vært den som har møtt stormløpet fra TV 2 den siste uken. Nå tar han til motmæle mot TV 2s beskyldninger. - TV 2 kan ikke få betingelser som er forskjellige fra alle andre, sier han. Foto: Knut Kristian Hauger

Slår tilbake mot TV 2

Telenor avviser at det har vært noen klagestorm etter kanalomleggingen. Canal Digital-topp mener TV 2 samtidig har fått et gammelt ønske om mer valgfrihet oppfylt.

Knut Kristian Hauger
Knut Kristian Hauger Profil E-post
Publisert 25.05.2012 kl 14:00 Oppdatert 29.05.2012 kl 07:06

Tips en venn på e-post:

De siste dagene har konfliktene mellom Telenor og TV 2 på nytt blusset opp og konsernsjef Alf Hildrum og TV 2-ledelsen har ved flere anledninger rykket kraftig ut med angrep mot Telenors kabel-tv-distributør, Canal Digital. Også forhandlingene rundt Telenors nye streamingtjeneste Comoyo har skjært seg fullstendig som en følge av kabel-tv-bråket.

Les også: TV 2 knuser Telenors digitaldrøm

Ifølge TV 2-sjef Hildrum er Canal Digital den første distributøren som bryter prinsippet om at kanallisten skal gjenspeile kanalenes popularitet. Hildrum er kraftig provosert etter at Canal Digital har dyttet TV 2s nisjekanaler nedover på tv-distributørens nye kanalliste og fredag formiddag går TV 2 på nytt kraftig ut mot Canal Digital og mener kabel-tv-distributøren «forvirrer seerne».

- Vi stiller oss undrende til at Canal Digital Kabel vil skape disse problemene for sine kunder, sier kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2.

Les også: Canal Digital forvirrer seerne

- TV 2 er kjent med dette
Produkt og strategidirektør i Canal Digital Kabel-TV i Norge, Haakon Li Dragland, mener diskusjonen bærer galt av sted og at det kabel-tv-distributøren nå gjør er å gi seerne mer valgfrihet.

- Det vi nå gjør er historisk. Over hele verden finner du faste kanalpakker som er bygget opp på samme måte, men det vi nå gjør er nybrottsarbeid og en fantastisk historie til kunden. Vi gir kunden mer valgfrihet uten endring i prisen, sier Dragland til Kampanje.

- Så dette er ikke et angrep på TV 2 slik TV 2 fremsetter det?

- Endringen av kanallisten er på ingen måte et angrep eller et forhandlingsutspill mot TV 2, men en konsekvens av at vi gjennom lange forhandlinger endelig har kommet frem til en struktur på grunnpakken som gir flere valgfrie kanaler. TV 2 har vært kjent med dette og som for alle andre kringkastere kan også TV 2s kanaler bli tilgjengelig i den delen av grunnpakken som alle kunder får, sier Dragland.

Stikk til Hildrum
Dragland begrunner omleggingen som har skapt all støyen med at Canal Digital Kabel-tv ønsker å gi kundene et større utvalg av kanaler som kunden selv kan velge å inkludere i sin tv-pakke. Frem til i dag har Canal Digital tilbudt rundt 50 kanaler i en fast pakke. Nå reduseres den faste delen til rundt 30, og så er det opp til kunden å velge ytterligere 15 kanaler.

- Det er en kjempestor omlegging av kabelnettet som ligger til grunn for det vi nå gjør og det har vært lange forhandlinger med en rekke tv-selskaper som representerer flere kanaler. Her er det mange hensyn som skal tas og der vi som tv-distributør ønsker å gi seerne så mye valgfrihet som mulig, er tv-husene mer opptatt av sikkerhet rundt distribusjonen av deres kanaler. Vi har firet og kringkasternes har firet på både prinsipper og krav. Men dette skaper også singel i maskineriet for tv-husene og det har vi forståelse for, men i det store og overordnede bilde er dette en kjempenyhet, sier Dragland.

- Leser du oppslag i mediene, så er det blitt fremstilt annerledes?

- Vi aksepterer at TV 2 må ivareta sine interesser, men jeg synes de burde ha vært rause nok til å gi oss lite grann kredit for at vi nå tilbyr den valgfriheten TV 2 har vært så høyt oppe på banen og snakket om tidligere, sier Dragland.

Les også: TV 2 i strupen på Telenor

Noe av det første TV 2-sjef Alf Hildrum tok til orde for da han ble sjef i TV 2 var å kritisere forretningsmodellen til tv-distributører som Telenors tv-plattform Canal Digital og andre betal-tv-aktører som Viasat og Get, en forretningsmodell der tv-distributørene pakketerer forskjellige tv-kanaler i større betal-tv-pakker.

- Det er på høy tid å gjøre noe med det antikvariske systemet hvor mindre enn en håndfull distributører bestemmer hva seerne må kjøpe for å se tv, i pakker som til forveksling ligner hverandre, sa Hildrum den gang.

- Ingen klagestorm
Kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2 sa tidligere i dag at TV 2 allerede har mottatt mange reaksjoner på endringene som Canal Digital Kabel gjennomførte tirsdag. Dragland avviser at det er blitt noen for «klagestorm».

- Nei, det har ikke vært noen storm. Vi fått rundt 800 henvendelser som vi har håndtert helt greit og det tallet må også sees i sammenheng med at vi håndterer over én million telefonhenvendelser i året. Jeg vil kalle dette krusninger, sier Dragland.

Det er i forbindelse med omleggingen av kabel-tv-distributørens grunnpakker at TV 2 har opplevd at deres nisjekanaler har falt utenfor det området som er den faste delen av grunnpakken. Disse kanalene ligger i området 1-40 på den nye kanallisten til kabel-tv-distributøren. Men i dette området Canal Digital Kabel-TV kun funnet plass til TV 2s hovedkanal. Nisjekanaler som TV 2 Zebra, TV 2 Bliss, TV 2 Nyhetskanalen TV 2 HD og TV 2 Filmkanalen ligger i området 90-120.

- Opplever du at TV 2 er spesielt vanskelige her?

- Nei, det vil jeg ikke si. TV 2 er en stor aktør som har mange interesser å ivareta. Vi forstår deres side av saken, sier Dragland.

Store forskjeller
Forskjellen er dermed stor mellom TV 2 og TVNorge, som har fått alle sine nisjekanaler inn på topp 10-listen.

- Endringene på kanallisten ser ut til å ramme TV 2 tyngre enn andre kringkastere?

- Vi har gått ut til alle tv-kanalene med sammenlignbare betingelser, også har vi vært i en forhandlingsprosess med alle sammen. Vi har stilt krav, og tv-husene har stilt krav og så har vi blitt enige om plassering. Noe av det som har ligget i potten her er å få kanalen inn i den delen av grunnpakken som ligger fast og da sier vi må ha en avtale som regulerer det. Da er forholdet at vi nå har forhandlet frem løsninger med de andre tv-kanalene for å ligge i denne delen pakken og da kan vi ikke gi TV 2 andre betingelser, sier Dragland.

- Er det forhandlinger om pris som har vært utslagsgivende?

- Det er et totalbilde, det er mange ting som skal på plass og det er ikke bare pris, selv om pris også er viktig, sier han.

- TV 2 Zebra er landets åttende største kanal i seeroppslutning. Burde den ikke ligget høyere på kanallisten enn plass nummer 101?

- Vi har åpnet for å legge flere tv-kanaler i den faste delen av grunnpakken og det har vi også tilbudt TV 2. Det har vi gjort på de samme prinsippene som er tilbudt andre kringkastere, sier produktdirektøren.

- Ikke noe er hugget i stein
Dragland sier det fortsatt er mulig for TV 2 å få plass i den faste delen av grunnpakken med flere av sine nisjekanaler.

- Vi har naturligvis tilbudt TV 2 å ligge i den delen av grunnpakken som er fast og den nye listen er heller ikke hugget i stein. Det kan komme endringer. Men for å starte opp omleggingen og la de første kundene prøve seg måtte vi plassere kanalene i henhold til de avtalene vi har på dette tidspunktet. Men ingen kunder mister noen kanaler. Det er det viktig å understreke. Forskjellen er at kunden selv må gjøre et valg om de vil ha disse kanalene som er TV 2s nisjekanaler. Ser du nøye på kanallisten så er det noen «huller» der som fortsatt er tilgjengelige, sier han.

Dragland sier for eksempel at dersom Canal Digital og TV 2 blir enige, så vil eksempelvis TV 2 HD komme inne med en høyere plassering og inn på topp 10-listen.

Bedre tilbud
- Hva blir nytt i den nye kanalpakken?

- Målbildet vårt er at kunden skal kunne velge mellom 80 og 100 kanaler, og da er det utfordrende å finne de riktige profilene. Men vi har et mål om at vi nå kan tilby smalere kanaler med sterkere interessefelter. Et av de store fokusområdene blir å tilby et bedre tilbud på fremmedspråklig side, sier Dragland.

På forsiden nå


...

Hallberg med Big Brother-comeback

Lasse Hallberg er tilbake i sjefsstolen når TVNorge-kanalen Fem skal sende «Big Brother» til høsten. - Jeg tror folk begynner å gå lei av dagens konstruerte «parrings-tv», sier Hallberg.

...

Kampanje ønsker god påske!

Vårt påskeegg til leserne inneholder en aldri så liten quiz.

...

Mest lest på Kampanje.com

Trenger du et avbrekk i påsken? Sjekk listen med de ti mest leste sakene på Kampanje.com i første kvartal.

Tips oss

e-post: kampanje@kampanje.com
Telefon: 22 33 31 00

Kontakt oss

Telefon: 22 33 31 00
e-post: kampanje@kampanje.com
Post- og besøksadresse: Kampanje Forlag
Prinsens gate 22, 0157 Oslo
Org.nr: 993 924 539

Redaksjon

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Knut Kristian Hauger
Redaksjonssjef magasin: Hilde Nyman
Journalist: Erlend Fossbakken
Journalist: Dag Robert Jerijervi
Om redaksjonen

Annonse

Nina Gade Tenvik: 91 37 67 76
Maja Vuleta Babic:46 80 71 89

Om annonsering

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.