...
Trangere tider: Styreleder Ole Jacob Sunde og konsernsjef Rolv Erik Ryssdal vil legge fram et dårligere resultat for andre kvartal enn i samme periode i 2011, tror analytikerne i markedet. Samtidig tror de Schibsted vil komme med gradvise kutt i 2013 og fremover framfor et massivt kostnadsprogram i høst. Foto: Krister Sørbø/SCANPIX

- Mulig å kutte 750 mill. i Schibsted

Analytikerne tror Schibsted-sjef Rolv Erik Ryssdal legger fram et svakere kvartalsresultat fredag. Samtidig venter flere på store kostnadskutt de neste årene.

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken Profil E-post
Publisert 09.08.2012 kl 15:26 Oppdatert 12.02.2013 kl 13:43

Tips en venn på e-post:

Fredag legger konsernsjef Rolv Erik Ryssdal fram Schibsteds resultat for andre kvartal. Analytikere Kampanje har snakket med tror mediekonsernets kvartalsresultat blir svakere enn i samme periode i fjor. Den gang kunne Ryssdal skilte med driftsinntekter på 3,76 milliarder kroner, et driftsresultat (Ebit) på 550 millioner og et overskudd før skatt på 548 millioner.

Svakere reklamemarked, synkende opplagsinntekter og turbulens i verdensøkonomien gjør at analytikerne i meglerhusene som følger Schibsted tett skrur ned estimatene før morgendagens resultatpresentasjon i Apotekergaten i Oslo.

Tror overskuddet faller med 19 prosent
Markedet tror mediekonsernet legger fram en omsetning på 3,855 milliarder kroner i morgen, ifølge snittet av estimatene til analytikerne. Det vil i så fall være på nivå med fjorårets andre kvartal. Driftsresultatet (Ebit) krymper med 16 prosent til 476 millioner kroner, ifølge snittestimatet eller konsensus som det heter i markedet. Analytikerne spår et overskudd før skatt på 455 millioner kroner, som er 93 millioner eller 19 prosent svakere enn i fjor.

Carnegie, Nordea Markets og Sparebank1 Markets er blant meglerhusene som tror Schibsted vil levere lavere driftsresultat og overskudd skatt enn i samme periode i fjor.

Mange venter at konsernsjef Rolv Erik Ryssdal vil komme med mer informasjon om nye kostnadskutt i Schibsted under resultatpresentasjonen fredag morgen. Avisredaktørene har tatt initiativet til det omstridte prosjektet "Redaksjonell posisjonering 2015", kjent som RP15. Analytikerne som følger Schibsted tror ikke Ryssdal kommer med detaljerte planer om kutt nå, men at han i morgen vil snakke generelt om at mediekonsernet kontinuerlig jobber med kostnadsreduserende tiltak. I løpet av de neste årene venter markedet større kutt i Norges største mediekonsern.

- Uten at vi har innarbeidet det i estimater foreløpig, så vil jeg anta det er muligheter for å kutte kostnader over de neste årene i størrelsesorden 500-750 millioner kroner, sier analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie til Kampanje.

- Hvor vil Schibsted kutte?

- Jeg tenker i hovedsak på hele Schibsted, men med hovedfokus på mediehusene i Skandinavia.

Tror kuttene kommer gradvis
Analysesjef Tore Østby i Nordea Markets tror Ryssdal og Schibsted-ledelsen vil fordele kuttene utover de kommende årene framfor et massivt kutt til høsten.

- Jeg venter at kuttene i Schibsted Norge vil komme gradvis, og ikke nødvendigvis som et stort program i høst. Det er synergier som tas ut etter hvert som man samordner IT-systemer og fellesfunksjoner. De største synergiene kommer når Schibsted legger om produksjonen av avis fra dagens modell med grafikere, og når VG og Aftenposten flytter sammen om to-tre år, sier Østby.

Analytiker Henrik Schultz i Sparebank 1 Markets sier dette:

- Jeg tror ikke det kommer noe større program før i 2013/2014, men det tror jeg blir ganske stort. Kanskje så mye som 200-300 millioner per år i både Norge og Sverige. Sannsynligvis blir det hovedvekt på Norge og regionavisene denne gangen, sier Schultz.

- Rubrikk er Schibsteds framtid
Før morgendagen er analytikerne mest spente på hva slags tall de store rubrikkmaskinene til Schibsted leverer.

- Jeg er mest interessert i veksten og driftsresultat (Ebitda) for Schibsted Classifieds Media (rubrikksatsingene, med unntak av Finn og Blocket). Dette er Schibsteds framtid og det som betyr mest for våre estimater fremover, fastslår Østby.

Analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie vil også finlese rubrikkresultatene:

- Jeg er mest spent på LeBonCoin, Willhaben og Subito. Dessuten er det viktig at Finn og Blocket viser fortsatt vekst, selv om de ikke så store som de førstnevnte.

Medieanalytikerne i Norge elsker rubrikksatsingen til Schibsted og mange mener selskapene utgjør så mye som 90 prosent av verdiene i Schibsted.

På forsiden nå


...

Hallberg med Big Brother-comeback

Lasse Hallberg er tilbake i sjefsstolen når TVNorge-kanalen Fem skal sende «Big Brother» til høsten. - Jeg tror folk begynner å gå lei av dagens konstruerte «parrings-tv», sier Hallberg.

...

Kampanje ønsker god påske!

Vårt påskeegg til leserne inneholder en aldri så liten quiz.

...

Mest lest på Kampanje.com

Trenger du et avbrekk i påsken? Sjekk listen med de ti mest leste sakene på Kampanje.com i første kvartal.

Tips oss

e-post: kampanje@kampanje.com
Telefon: 22 33 31 00

Kontakt oss

Telefon: 22 33 31 00
e-post: kampanje@kampanje.com
Post- og besøksadresse: Kampanje Forlag
Prinsens gate 22, 0157 Oslo
Org.nr: 993 924 539

Redaksjon

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Knut Kristian Hauger
Redaksjonssjef magasin: Hilde Nyman
Journalist: Erlend Fossbakken
Journalist: Dag Robert Jerijervi
Om redaksjonen

Annonse

Nina Gade Tenvik: 91 37 67 76
Maja Vuleta Babic:46 80 71 89

Om annonsering

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.