...

Tror ikke på norsk kjøper

Britiske Mecom ønsker å selge det danske mediekonsernet Berlingske. - Havner neppe på norske hender igjen, sier analytikere til Kampanje.

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken Profil E-post
Publisert 09.08.2012 kl 12:41 Oppdatert 09.08.2012 kl 15:36

Tips en venn på e-post:

Berlingske Media kan være på vei ut av det britiske mediekonsernet Mecom. Et salg av Berlingske skal stå øverst på storaksjonærenes ønskeliste, skriver den danske avisen Børsen.

Ifølge Børsen ønsker storaksjonærene at Berlingske Media selges hurtigst mulig.

Berlingske Media ble kjøpt av Orkla Media i 2000 og var en del av mediedivisjonen som ble solgt til Mecom i 2006. Analytikere Kampanje har snakket med i dag tror det er lite sannsynlig at det danske mediekonsernet blir norskeid igjen.

- Schibsted ikke interessert
- Schibsted er definitivt ikke interessert, og jeg er usikker på om noen andre er det. Jeg tror de norske mediehusene fokuserer på å vokse i områder der de kan ta ut synergier, det vil si nærliggende regioner innenfor Norge, sier analysesjef Tore Østby i Nordea Markets til Kampanje.

Heller ikke Sparebank 1 Markets-analytiker Henrik Schultz tror norske medieinvestorer overtar Berlingske Media.

- Oppriktig talt: Nei, jeg tror ikke det. Til syvende og sist så handler alt om pris, men selskaper som A-pressen har nok med sitt nå, Polaris har nok med sitt og Berner Gruppen har nok med sitt. Det eneste konsernet som kunne kjøpt Berlingske er Schibsted, men mitt inntrykk er at de ikke ønsker å investere mer i tradisjonelle medier, verken i Norge eller utenlands, sier Schultz til Kampanje.

Tror på nordiske aktører
Han har mer tro på at andre nordiske aktører kan melde seg hvis Mecom gjør alvor av planene om å selge det danske mediehuset.

- Bonnier i Sverige og Sanoma i Finland kan være mulige kjøpere, ja, det finnes andre mulige kjøpere i Sverige, sier han.

Schibsted-arving Tinius Nagell-Erichsen satte foten ned da mediekonsernets ledelse i 2000 ville delta i kampen om Berlingske, et milliardslag som til slutt ble vunnet av Orkla Media. Da storaksjonær Stein Erik Hagen og Orkla-ledelsen satte sin medieivisjon i spill i 2005/2006, ble Berlingske av mange betraktet som juvelen i Orkla Media-kronen. Daværende Schibsted-sjef Kjell Aamot fastslo i 2006 at Schibsted ikke har lagt inn bud på hele Orkla Media, noe som da var en forutsetning for å kunne være med i den videre kampen om Orklas mediedivisjon. Men Aamot poengerte i 2006, da det nærmet seg et sluttspill om Orkla Media, at Schibsted ikke var interessert i det danske mediekonsernet, som sto for nesten halvparten av omsetningen til Orkla Media.

- Umulig å tjene penger
– Jeg kan berolige alle, inkludert vår største aksjonær, om at vi ikke har lagt inn budd på Berlingske, sa Aamot den gangen - med klar adresse til Tinius Nagell-Erichsen på bakerste rad.

Les også: – Schibsted ikke interessert i Berlingske

For to år siden uttalte analytiker Henrik Schultz at Berlingske Media burde ønske seg Schibsted som ny eier. Den gang gikk det rykter om at det danske mediehuset var i spill igjen som en følge av de voksende problemene til eieren Mecom.

- Jeg registrerte at Schultz sa dette. Men det er helt uaktuelt for oss. Du må huske at annonseprisene i Danmark er så lave at det er nesten umulig å tjene penger, sa daværende Schibsted-sjef Kjell Aamot til Kampanje.

Det danske avishuset JP/Politiken vurderte i 2011 å kjøpe konkurrenten Berlingske, ifølge danske Børsen . Mediekonsernet har over én milliard danske kroner på bok.

- Jeg blir mer og mer overbevist om at vi mangler et stort nasjonalt, publisistisk flaggskip i Danmark. Hvis vi ser oss omkring så har alle land rundt oss et slikt selskap det være seg Bonnier i Sverige, Schibsted i Norge og Springer i Tyskland, sa konsernsjef i JP/Politiken, Lars Munch til avisen.

På forsiden nå


...

Hallberg med Big Brother-comeback

Lasse Hallberg er tilbake i sjefsstolen når TVNorge-kanalen Fem skal sende «Big Brother» til høsten. - Jeg tror folk begynner å gå lei av dagens konstruerte «parrings-tv», sier Hallberg.

...

Kampanje ønsker god påske!

Vårt påskeegg til leserne inneholder en aldri så liten quiz.

...

Mest lest på Kampanje.com

Trenger du et avbrekk i påsken? Sjekk listen med de ti mest leste sakene på Kampanje.com i første kvartal.

Tips oss

e-post: kampanje@kampanje.com
Telefon: 22 33 31 00

Kontakt oss

Telefon: 22 33 31 00
e-post: kampanje@kampanje.com
Post- og besøksadresse: Kampanje Forlag
Prinsens gate 22, 0157 Oslo
Org.nr: 993 924 539

Redaksjon

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Knut Kristian Hauger
Redaksjonssjef magasin: Hilde Nyman
Journalist: Erlend Fossbakken
Journalist: Dag Robert Jerijervi
Om redaksjonen

Annonse

Nina Gade Tenvik: 91 37 67 76
Maja Vuleta Babic:46 80 71 89

Om annonsering

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.