...
Tror på styrte sluttpakker: - For meg er det helt opplagt at det eneste riktige er å bruke styrte sluttpakker, sier tidligere Schibsted-redaktør Hans Christian Vadseth. I dag jobber Vadseth i First House og følger mediemarkedet tett.

- Utrolig tøft og smertefullt

Men tidligere VG-topp og nå First House-rådgiver Hans Christian Vadseth tror ikke det er noen vei utenom de kraftige omstillingene som pågår i mediemarkedet.

Knut Kristian Hauger
Knut Kristian Hauger Profil E-post
Publisert 23.08.2012 kl 15:15 Oppdatert 24.08.2012 kl 07:03

Tips en venn på e-post:

Den norske mediebransjen er inne en av sine kraftigste omstillingsfaser noensinne, noe som kommmer til syne av kraftige spareplaner i Schibsted og sammenslåingen av A-pressen og Edda Media.

Les også: - Kan ikke utelukke oppsigelser

Les også: Vil kutte flere hundre millioner

- Deler av den norske mediebransjen er rystet. Det er et stort trendskifte fra analogt til digitalt og i tillegg opplever papiravisene en kraftig annonsenedgang. Det skjer på en tid der konjunkturene ikke skulle tilsi en nedgang. Men papiravisene blir innhentet av at de mister lesere, sier tidligere nyhetsredaktør i VG og i dag partner og kommunikasjonsrådgiver i First House, Hans Christian Vadseth, til Kampanje.

Dermed er det ingen vei utenom å spare. Totalt er det snakk om kostandstiltak på 500 millioner kroner i Schibsted og flere hundre millioner kroner i det nye, sammenslåtte A-pressen og Edda Media. De største kuttene er det Schibsted-avisen Aftenposten som må bære og det med hele 200 millioner kroner. I går kunne Kampanje skrive at det tilsvarer mellom 100-150 årsversk og der verktøyet er kontroversielt; styrte sluttpakker.

Journalistklubbene i de mange Schibsted-avisene har allerede varslet at det er et virkemiddel som overhodet ikke vil bli akseptert. Vadseth mener det ikke er noe alternativ.

- For meg er det helt opplagt at det eneste riktige er å bruke styrte sluttpakker. Dette handler ikke bare om å få ned kostnader når man har fått dem og å nedbemanne, men om kompetansen på dem man sitter igjen med, sier Vadseth.

Den tidligere Schibsted-redaktøren og direktøren har selv erfaring med omstillinger som mangeårig sjef i VG og ansvarlig redaktør og administrerende direktør i næringslivsavisen E24.

- Hvis man skulle gjennomføre en slik prosess basert på frivillighet og ansiennitet så vet Schibsted at man ikke vil sitte igjen med den optimale bemanningen, sier Vadseth.

- Hvor alvorlig er det som nå skjer?

- Det som skjer i mediemarkedet er et så fundamentalt skifte at deler av den «gamle» journalistkompetansen ikke er relevant og rikitige. Det er andre kompetanser som blir etterspurt når vi nå får et skifte fra analogt til digitalt og fra det skrevne ord til levende bilder, sier Vadseth.

- Fagforeningene stritter imot?

- Ja, fagforeningene kjemper imot, men jeg tror utfallet her må værfe at kompetanse trumfer ansiennitet og frivillighet, sier Vadseth.

- Har mediehusene vært for dårlige på å omskolere sine ansatte?

- De tradisjonelle mediehusene har ikke bare ridd papiravisene så godt de kan, men også satset mye av resurssene på å vedlikeholde papiravisene sine. Mange journalister og fagforeninger har også vært bremseklosser i forhold til å ta i bruk ny teknolgi. Det gjelder både ledelse og journalister og meg selv inkludert, da jeg var en del av bransjen, sier Vadseth.

- Tror du avishusene finner veien ut av mørket?

- Jeg er sikker på at Schibsted kommer til å stå sterkere når de kommer ut på andre siden og jeg er sikker på at det samme gjelder A-pressen og Edda Media. Men det blir en utrolig tøff og smertefull vei de må gå, sier Vadseth.

På Kampanjes store mediekonferanse «Media Business 2012-2016» onsdag i neste uke vil både Schibsted og A-pressen delta. Mye av tematikken kommer til å handle om fremtidens mediestrategier og jakten på de nye digitale nummer 1-posisjonene.

Les mer om konferansen «Media Business 2012-2016» her.

På forsiden nå


...

50 må gå i Aller

I dag har Aller Media varslet de ansatte om at mediekonsernet skal kutte 50 årsverk i løpet av 12 måneder. - Vi må redusere kostnadsnivået med mellom 80 og 90 millioner kroner, sier toppsjef Roger Hansen til Kampanje.

...

Tøffere for DN

Dårlig start på året for Dagens Næringsliv. Nå går reklamesalget tilbake både på nett og papir.

...

Journalistleder slår tilbake

- Det er en moralsk og økonomisk avgrunn mellom journalistene som utfører samfunnsoppdraget og medieeierne, som henter ut fortjeneste i bøtter og spann, mener lederen i Norsk Journalistlag (NJ).

Tips oss

e-post: kampanje@kampanje.com
Telefon: 22 33 31 00

Kontakt oss

Telefon: 22 33 31 00
e-post: kampanje@kampanje.com
Post- og besøksadresse: Kampanje Forlag
Prinsens gate 22, 0157 Oslo
Org.nr: 993 924 539

Redaksjon

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Knut Kristian Hauger
Redaksjonssjef magasin: Hilde Nyman
Journalist: Erlend Fossbakken
Journalist: Dag Robert Jerijervi
Om redaksjonen

Annonse

Nina Gade Tenvik: 91 37 67 76
Maja Vuleta Babic:46 80 71 89

Om annonsering

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.