...
Tror på Apple: Apple har drevet mye av utviklingen i medie- og teknologimarkedet de siste årene. Også i år kan Apple komme til å overraske og det på tv-siden. - Jeg tror Apple kommer til å lansere noe som gjør at alle må skjerpe seg, sier han. Foto: MICHAELA REHLE

Dette venter vi på i 2013

Nye mobilløsninger og apper, bedre smart-tv'er og nye programmeringsspråk. Få med deg medie- og teknologitrendene som vil dominere det nye året.

Anders B. Bisgaard E-post
Publisert 03.01.2013 kl 08:40 Oppdatert 03.01.2013 kl 12:02

Tips en venn på e-post:


...
Ny jobb: Medier- og teknologiskribent Anders Brenna starter det nye året som «teknologievangelist» i IT-selskapet Knowit.
...
Venter på Apple: Ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG, Øyvind Solstad tror det vil skje mye på smart-tv-fronten i 2013.
...
Sent ute: Helge Tennø mener mange selskaper allerede er for sent ute til å posisjonere seg i det mobile mediemarkedet. Foto: Jarle Naustvik

Når en skal summere fjoråret og se inn i det nye året er det ifølge norske medier- og teknologiprofiler ikke én stor og plutselig hendelse som har dominert medielandskapet i 2012 og som vil fortsette å gjøre det i 2013. Vi er fortsatt like mye på nett, men vi forflytter oss i stadig større grad fra mac og pc til mobil og nettbrett når vi surfer.

- Ufattelig mange småbedrifter, departementer og etater vil i 2013 innse at de ikke bare trenger en nettside, men også en mobil webløsning. Man må kunne sjekke ting på mobilen, jeg merket det selv da jeg skulle sjekke om svømmehallen var åpen i jula. Alle må ha en mobil løsning, sier Kampanje-skribent og «tekonologievangelist» i it-selskapet, Knowit, Anders Brenna.

Brenna mener fjorårets største positive overraskelse var comebacket til Microsoft og Nokia, med smarttelefonen Lumia og operativsystemet Windows 8.

- Journalistene har ikke forstått hvor bra dette er, sier Brenna.

Han spår også at programmeringsspråket HTML 5 og apper for pc og mac vil være to andre, store trender som vil gjøre seg gjeldende i 2013.

- Ikke så smarte tv-er
Også tidligere kommunikasjonsrådgiver i Carat, nå ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG, Øyvind Solstad, peker på utbredelsen av smarttelefoner som det viktigste utviklingstrekket innen teknologi og medier i 2012.

- 70 prosent av alle mobiler i norske mobilnett er smarttelefoner, og VG har flere ganger hatt flere lesere av forsida på mobil enn på desktop. Dette er en teknologisk utvikling som vil fortsette i 2013, og som også har stor betydning for hvordan folk bruker sosiale medier. Det blir mer spontant når man kan bruke det over alt, sier Solstad.

I 2013 tror han også at det er nødt til å skje et eller annet med de såkalte smart-tv-ene, som ifølge Solstad ikke er smarte i det hele tatt.

- Operativsystemene er for dårlige og de krasjer. Designet er heller ikke bra. Jeg tror Apple kommer til å lansere noe som gjør at alle må skjerpe seg, sier Solstad.

Må lære av Netflix
Han tror fremtiden ligger i løsningene man ser hos Netflix og Amazon Kindle, hvor man kan forflytte seg fra en plattform til en annen og programmet husker hvilken artikkel man var i ferd med å lese eller hvor langt i filmen man var kommet.

- Norske aviser og blader har begynt på denne prosessen, men de er ikke i mål i det hele tatt, sier Solstad.

Også digitaldirektør Helge Tennø i Dinamo peker på folkevandringen fra pc og mac til mobil som den viktigste trenden i 2013, og mener verken norske virksomheter eller kommunikasjonsbransjen har gjort en god nok jobb på dette området.

- Dette er tall vi har fått i trynet nå. Vi har kanskje vært klar over det en stund, men ikke agert. Og nå er vi stressa, for vi skulle begynt for to år siden, sier Tennø.

Han peker også på at det ifølge noen undersøkelser kan være én million nordmenn på nettbrett, og at man da snakker om et tredje bruksmønster som skiller seg både fra datamaskin og mobil.

Sosial sammenblanding
Tennø mener diskusjonen om sosiale medier har stått på stedet hvil i 2012, og mener man må bevege seg videre fra å snakke om sosiale medier som en mediekanal til å se på det i en større sammenheng – hvordan virksomheter engasjerer kundene sine og hvordan dialog kan bidra til nye eller flere måter å betjene dem på.

- Mange blander sosiale medier med tradisjonelle medier, men det er som å sammenligne et egg og en eggplante – bortsett fra at de deler noen bokstaver, har de svært lite med hverandre å gjøre, mener Tennø.

En tendens han ser, og håper å se mer av i 2013, er imidlertid godt design på nett.

- Nå begynner ordentlig designhåndverk å komme på nettet. Det begynner virkelig å bli visuell kommunikasjon. Da kan man få magasinopplevelser og gode opplevelser som engasjerer, sier Tennø.

I det kommende året vil han også holde øynene åpne for to trender innen sosiale medier: såkalt second screen, hvor man ved hjelp av ulike programmer kan skape ekstra innhold som er synkronisert med programmer som går på tv, og det sosiale mediet Snapchat.

- Her sender man ikke twittermeldinger, men bilder, til hverandre. Det kan bli en farsott allerede i årets første kvartal, mener Tennø.

På forsiden nå


...

SMFB og Try kjemper om reklamepris

SMFB og Try/Apt stiller med nesten like mange vinnersjanser i New York Festivals.

...

- Jeg er ferdig med tv-bransjen

Etter 20 år i norsk tv-bransje er det nok. Nå byttes tv-produksjon ut med kreativ jobbing i marketingselskap i Aller Media-sfæren.

...

Ber journalistene vurdere egne lønnskrav

Norsk journalistlag (NJ) krever at medielederne utviser moderasjon, men får ingen løfter om det. - Gjør selv det dere ber andre om å gjøre, svarer sjefen i mediekonsernet som gir ut Dagens Næringsliv.

Tips oss

e-post: kampanje@kampanje.com
Telefon: 22 33 31 00

Kontakt oss

Telefon: 22 33 31 00
e-post: kampanje@kampanje.com
Post- og besøksadresse: Kampanje Forlag
Prinsens gate 22, 0157 Oslo
Org.nr: 993 924 539

Redaksjon

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Knut Kristian Hauger
Redaksjonssjef magasin: Hilde Nyman
Journalist: Erlend Fossbakken
Journalist: Dag Robert Jerijervi
Om redaksjonen

Annonse

Nina Gade Tenvik: 91 37 67 76
Maja Vuleta Babic:46 80 71 89

Om annonsering

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.