1,1 millioner mennesker har så langt fått med seg redningsoperasjonen Visit Oslo satte i gang, da de oppdaget at paret Sam og Marela var fanget i en turistfelle i det overfylte museet Louvre i Paris.

Sam og Marela hadde reist fra New Zealand til Paris og Louvre for å se Leonardo da Vincis mesterverk, Mona Lisa. Skuffet kunne de konstatere at bak en vegg av turister var et av verdens to mest kjente bilder knapt synlig.

- Vi har Edvard Munchs Skrik, det andre verdensberømte bildet – og vi har nok av plass. Vi bestemte oss for å redde paret fra Paris, forteller Katrine Mosfjeld, leder for medier og kampanjer i Visit Oslo.

Se videoen som er blitt sett over én million ganger her. Artikkelen fortsetter etter filmen.


Forberedt redningsaksjon
Oslo hadde allerede redningsoperasjonen klar da de oppdaget det visuelle «nødropet» fra Marela. Det er Oslo Brand Alliance, som består av Visit Oslo, Oslo Business Region og Osloregionen, som står bak kampanjen. De jobber sammen for å profilere Oslo regionen internasjonalt, og hadde allerede - sammen med Trigger - pønsket ut en operasjon for å løse det internasjonale problemet med over-turisme.

- Over-turisme er ikke akkurat noe vi sliter med i Oslo. Men vi ville finne ut hvordan turistene opplever å være turister der «alle» andre er, sier Mosfjeld.

Produksjonsselskapet bak filmen er Waterdrop. 

Identifiserte skuffet turist
I jakten på skuffede turister fant de Marela fra New Zealand og tok kontakt med henne. Hun var på europaferie med samboeren Sam.

- Paret trodde først vi spøkte, men da vi kunne dokumentere at vi ikke hadde onde hensikter lot de seg redde. Vi fløy Marela og Sam til Oslo gav dem to intense døgn i hovedstaden med filmteam fra produksjonsselskapet Waterdrop på slep, forteller hun.

Etter seks dager på Visit Oslos Facebook-side er filmen «The Great Escape to Oslo» sett av 1,1 millioner mennesker, de alle fleste - 90 prosent - er sett i utlandet.

- Vi håper folk skal oppdage Oslo, forstå hva Oslo handler om, og at de liker det de ser og få lyst til å reise eller studere i Oslo. Gjennom paret fra New Zealand føler vi at vi fikk gitt et godt bilde av Oslo. Bortsett fra middag med varaordfører «Kamzky» (Khamshajiny Gunaratnam, red. anm) fikk de oppleve Oslo slik alle enkelt og rimelig kan, sier Mosfjeld.

Stuntet kostet Oslo Brand Alliance rundt 350.000 kroner.

- Kampanjen har innfridd og vi synes at vi på en elegant måte har klart å fornye konseptet reisereklame, sier Katrine Mosfjeld.

I kontrast til Louvre nøt Oslo-turistene "Skrik" i fredfull ro.