Med prosjektet «Barnas Fretex» for Fretex ønsker Kitchen å sette gjenbruk på agendaen. Både fordi gjenbruk er viktig for miljøet, men også for å gi barn et aktivt forhold til gjenbruk ved at de får mulighet til å gi bort en leke som har betydd mye for dem, og kan få ny betydning for andre.

- Barnas Fretex er en butikk vi har prøvd å åpne i flere år. At vi fikk muligheten nå rett før jul gjorde ideen med butikken mer relevant enn noen gang. For meg personlig synes jeg det er utrolig gøy hvis vi kan få bremset mengden av unødvendig tull under juletreet, for hvis du absolutt trenger noe, trenger du ikke alltid å kjøpe det nytt, sier tekstforfatter Bendik Romstad.

Se filmen her, saken fortsetter under:

- Barnas Fretex er en butikk vi har prøvd å åpne i flere år. At vi fikk muligheten nå rett før jul gjorde ideen med butikken mer relevant enn noen gang. For meg personlig synes jeg det er utrolig gøy hvis vi kan få bremset mengden av unødvendig tull under juletreet, for hvis du absolutt trenger noe, trenger du ikke alltid å kjøpe det nytt, sier tekstforfatter Bendik Romstad.


Skatter med historie

Det er laget en serie på tre filmer som viser gjenbrukssirkelen.

I den første kampanjefilmen møter vi en gutt som forteller om astronautdrakten sin. Med den har han oppdaget fjerne planeter og sloss med onde romvesener. Nå ser vi at drakten er for liten, og derfor skal den gis videre til noen andre.

- Vi ville vise at brukte leker har en historie. Når barna leverer leken i butikken er det en måte å la den leve videre på, hos noen andre. For barnet som får leken blir det litt som å oppdage en skatt som allerede har en spennende historie. Som foreldre vet vi jo at barn ikke bryr seg om en leke er ny, så lenge den er ny for dem, sier Anett Thulin Røkke, som er konsulent på prosjektet.

Ønsker leker
Butikken er lokalisert i andre etasje på Eger og har allerede et rikholdig utvalg, men det er plass til flere brukte leker.

- Vi ønsker oss leker som noen har lekt med og vært glad i, men som kan gå rett videre til nye barn. Derfor håper vi lekene blir levert i den stand man selv hadde ønsket få den. Rene og fungerende leker slik at barna kan begynne leken umiddelbart, sier Kristin Hareide, utviklingssjef butikk i Fretex.

Samarbeider med Vipps
Kjøpet gjennomføres med Vipps i butikk. Barn som gir bort leker velger selv prisen ut fra fire fargekategorier. De samme priskategoriene finner du igjen i Vipps-appen når du skal kjøpe en leke. På veien ut viser du kvitteringen til en av de ansatte i butikken.

- Det skal være enkelt å velge gjenbruk og enkelt å gjøre kjøp i Barnas Fretex, derfor er vi i Vipps ekstra glade og stolte over at vi kan være en samarbeidspartner som muliggjør prosjektet og transaksjoner for et godt formål, sier Elisabeth Haug, nestleder i Vipps.

Energibutikk
Hovedbutikken til Barnas Fretex ligger på Eger i Oslo sentrum, men også i utvalgte, lokale Fretex-butikker kan foreldre og barn gi bort og kjøpe splitter brukte leker.

Fretex-butikk på Eger holder åpen frem til lille julaften. Det er Kitchen som har hentet familie, venner og samarbeidspartnere for å drifte den.

- Det gir masse energi å få dette til og det er så mange som ønsker å delta. Dette er noe av det morsomste og mest givende vi har jobbet med, sier leder av Kitchen/Shift, Lise Marie Mørkved.

Den kreative gruppen bak prosjektet består av Bendik Romstad, Ole Henrik Stubberud, Anne Gravingen, Tom Andersson og Asbjørn Kessel. Filmen er produsert av Willy Nikkers med Emilie Norenberg på regi. Produsent er Halvor Lid.

Eger, Vizeum, Isobar, Opt, Ekko Agency, NCM Development og JCDecaux bidrar i gjenbruksprosjektet for Fretex.

Folka bak:

Her er flokken bak Barnas Fretex: Gruppen til venstre: Heidi Evans (Kitchen), Martin Moe Dyrdahl (Opt), Asbjørn Kessel (Kitchen), Elisabeth Barrie (Vipps), Lise Marie Morkved, Marianne Sæther og Anett Thulin Røkke (Kitchen), Jack Jensen og Line Isegran (Fretex) Foran på gulvet: Wigdis Strøm Kalsås (Fretex), Aram Zarkoob (Kitchen) Gruppen til høyre: Hanne Norstrøm-Ness (Vipps), Tone Graffer (Fretex), Hanne Henriksen (Opt), Bård Ramberg (Fretex), Kristin Seljelid (Isobar), Astrid Lind (Fretex), Agnete Winnje (Isobar), Nina Therese Agerup (Eger). Foran på gulvet: Bendik Romstad og Marianne Lund (Kitchen)