...
Får kritikk: Advokat Geir Lippestad sammen med kollegene Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Grøn and Tord Jordet. Foto: Heiko Junge/SCANPIX

- Fremstilles som tv-stjerner

En bildeserie av Anders Behring Breiviks fire advokater vekker oppsikt. - Geir Lippestad bør be om at bildene slettes, sier kommunikasjonsrådgiver til Kampanje.

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken Profil E-post
Publisert 12.04.2012 kl 08:39 Oppdatert 12.04.2012 kl 15:20

Tips en venn på e-post:

Den danske avisen Berlingske Tidende omtaler bildene av Anders Behring Breiviks forsvarsadvokater, som er tatt av det norske bildebyrået NTB Scanpix.

«Popstjerner? Fotomodeller? Stjerner i en tv-serie? Nej, billedet viser massemorderen Anders Behring Breiviks forsvarsadvokater (...) Her poserer de fire advokater, som var de med i en tv-serie i stil med «Mad Men» eller et rockband.», skriver Berlingske Tidende.

Avisen har snakket med advokat Bjørn Elmquist, som kaller bildene usmakelig.

- Disse bildene er både uvanlige og usmakelige. Jeg har aldri sett noe lignende i dansk eller andre sammenhenger. Kanskje man kan finne noe lignende i USA. Jeg kan rett og slett ikke komme på noe legitimt formål med denne typen bilder.

Også den britiske tabloidavisen Daily Mail omtaler bildene, og hevder advokatene poserer som tv-stjerner før deres «moment of fame».

- Krev bildene fjernet
Administrerende direktør i Burson-Marsteller, Sigurd Grytten, mener advokat Geir Lippestad og hans team bør be Scanpix om at bildene blir fjernet fra byråets database.

- Jeg tenker jeg at dette først og fremst er pinlig for Scanpix. Fotografen avdekker manglende forståelse og vurderingsevne for hvilke bilder som være passende i denne saken. Man kan gjerne si at dette burde Lippestad og forsvarerteamet forstått, men de er tross alt advokater og ikke fotografer. De burde kunne stole på Scanpix sin vurderingsevne på dette. Det har de tydeligvis også gjort, noe som ettertid viser seg å være feil. Jeg ville nå gitt Lippestad og co råd om å kreve at Scanpix fjerner disse bildene fra sin database, og at det tas nye og mer nøytrale portrettbilder av forsvarerteamet, sier Grytten til Kampanje.

Han fortsetter:

- Denne saken viser vel først og fremst hvor følsom denne saken er og hvor krevende det er for Lippestad å trå riktig. Min vurdering er først og fremst at Lippestad har gjort en imponerende jobb med å håndtere kommunikasjonen siden han fikk dette veldig vanskelige oppdraget i juli i fjor.

Kommunikasjonsrådgiver Hans Geelmuyden i Geelmuyden.Kiese er uenig med Grytten. Han mener Lippestad ikke burde stilt opp på disse bildene.

- Lippestad har stilt opp for mediene på tidvis forbilledlig måte. Men her virker det som han er rolleforvirret. Han er offentlig oppnevnt forsvarsadvokat og ikke fotomodell, sier Geelmuyden til Aftenposten.no.

- Ikke upassende
Geir Lippestad sier at han ser at det er litt annerledes bilder.

- Men jeg synes ikke de er upassende. Og jeg har som når jeg har stilt opp for andre medier overlatt alt helt til fotografene. Jeg har ikke noen krav til hvordan bildene skal tas, men vi er opptatt av at vi ikke smiler og ser ordentlige ut i klærne. Vi har ikke noe med bildene å gjøre, på samme måte som vi ikke har noe med spørsmålene mediene stiller oss, sier forsvarsadvokaten til Aftenposten.no.

- Djevelens advokater
Det er pressefotografen Heiko Junge i NTB Scanpix som har tatt bildene. Han presiserer at dette ikke er promobilder, og at det er byrået selv som har tatt initiativet.

- De fire advokatene er veldig sjelden fanget sammen, så vi har hatt et ønske om å portrettere dem i forkant av rettsaken. Vi samlet dem nettopp fordi de får såpass stor medieinteresse og er Breiviks ansikt utad. Som jeg skrev i billedteksten er det mange som kaller dem for djevelens advokater. Hele verden kommer til å forholde seg til dem, forteller fotografen til Aftenposten.no.

Nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes i NTB sier at han er overrasket over oppmerksomheten bildene har fått.

- Det er annerledes bilder enn det som vanligvis tas av Lippestad og advokatene på Ila fengsel eller på en pressekonferanse, og fotografen har brukt sin kreativitet, sier han til TV 2.

På forsiden nå


...

Hallberg med Big Brother-comeback

Lasse Hallberg er tilbake i sjefsstolen når TVNorge-kanalen Fem skal sende «Big Brother» til høsten. - Jeg tror folk begynner å gå lei av dagens konstruerte «parrings-tv», sier Hallberg.

...

Kampanje ønsker god påske!

Vårt påskeegg til leserne inneholder en aldri så liten quiz.

...

Mest lest på Kampanje.com

Trenger du et avbrekk i påsken? Sjekk listen med de ti mest leste sakene på Kampanje.com i første kvartal.

Tips oss

e-post: kampanje@kampanje.com
Telefon: 22 33 31 00

Kontakt oss

Telefon: 22 33 31 00
e-post: kampanje@kampanje.com
Post- og besøksadresse: Kampanje Forlag
Prinsens gate 22, 0157 Oslo
Org.nr: 993 924 539

Redaksjon

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Knut Kristian Hauger
Redaksjonssjef magasin: Hilde Nyman
Journalist: Erlend Fossbakken
Journalist: Dag Robert Jerijervi
Om redaksjonen

Annonse

Nina Gade Tenvik: 91 37 67 76
Maja Vuleta Babic:46 80 71 89

Om annonsering

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.