...
Mer jubel? I juni skal et ekstraordinært idrettsting avgjøre om Oslo skal søke vinter-OL i 2022. Sier idrettens høyeste organ ja, hvilket mange tror blir utfalle, er Norge og Oslo mange skritt nærmere en søknad. Kampen om et OL i Oslo i 2022 frister mange av de store PR-byråene. Foto: Erik Johansen/SCANPIX

PR-kamp om Oslo-OL

- Vil være et drømmeoppdrag, sier Claus Sonberg i Zynk om å jobbe med Oslo som kandidatby på veien mot OL i 2022. Se hva konkurrentene svarer.

Publisert 30.04.2012 kl 15:09 Oppdatert 02.05.2012 kl 06:59

Tips en venn på e-post:

I juni skal et ekstraordinært idrettsting avgjøre om Oslo skal søke vinter-OL i 2022. Sier idrettens høyeste organ ja, hvilket mange tror blir utfallet, er Norge og Oslo mange skritt nærmere en søknad.

Denne prosessen frister landets mektigste PR-byråer.

- Å jobbe med å få OL til sin egen hjemby vil være et drømmeoppdrag, sier daglig leder i kommunikasjonsbyrået Zynk, Claus Sonberg, Kampanje.

- Et slik prosjekt har en egen energi, og ligner på veldig mange måter på en valgkamp. Man får en tydelig beskjed der og da om man har lykkes eller ikke, fortsetter han.

- Handler om overtale IOC-medlemmer
Fredag skrev Kampanje at Zynk går i partnerskap med Weber Shandwick. Weber Shandwick har en egen avdeling som spesialiserer seg på å bistå byer og regioner som søker om OL. Weber Shandwick hjalp ifølge Sonberg russiske Sotsji med å vinne vinter-OL i 2014. Byrået er fremdeles OL-byens PR-byrå, og ble nylig også engasjert for å hjelpe Tokyo med å vinne OL i 2020.

- Weber Shandwick har spisskompetanse på slike typer prosjekter. De har sannsynligvis verdens største og beste nettverk når det gjelder lokalkunnskap til kultur, samfunn, politikk og medier, forteller Sonberg.

Han legger til at Zynk på sin side består av partnere og rådgivere med inngående kunnskap om norsk samfunnsliv og lang erfaring fra internasjonale virksomheter. Sammen med flere i Zynk har Sonberg fortid fra Burson-Marsteller, PR-byrået som var aktiv i kulissene da Lillehammer på 80-tallet kjempet om å bli OL-arrangør.

- Å få et OL handler om å overtale IOC-medlemmer, sier Sonberg.

Burson-Marsteller: - Spennende oppdrag
Samtidig understreker Sonberg at OL-aspektet ikke har vært avgjørende i valget av en internasjonal partner.

- Vi har en rekke kunder som ønsker at vi bistår dem i andre markeder enn Norge. Med partneravtalen med Weber Shandwick har vi nå tilgang til et av de ledende, globale nettverkene og relevant spisskompetanse i alle sentrale markeder over hele verden, forklarer han videre.

Skulle en OL-søknad bli realisert, er de store byråene klare til å hive seg inn i kampen om oppdraget. Leder for medieavdelingen i Burson-Marsteller, Wenche Halsen, sier til Kampanje at et slik oppdrag er veldig spennende.

- Burson-Marsteller har lange tradisjoner for å bidra i slike prosesser. Det ligger stor prestisje i det, og ikke minst får man spilt på det internasjonale aspektet. Burson-Marsteller er nærmest kontinuerlig med på å skrive søknad til OL, VM eller EM, så en eventuell søknad om å få OL til Oslo vil absolutt være spennende for oss, forteller hun.

Gambit: - Massiv erfaring
Også Gambit H+K varsler interesse for Oslo-OL.

- Vi har mye kompetanse i Gambit H+K som kan være relevant i forbindelse med en mulig norsk OL-søknad. Og vårt internasjonale nettverk har massiv erfaring fra alle mesterskapene siden midten av 90-tallet. Dersom noen av aktørene i denne prosessen skulle finne kompetansen vår interessant, vil vi naturligvis stille oss positive til det, sier administrerende direktør Ole Tom Nomeland i Gambit H+K til Kampanje.

- Må ha nasjonal oppslutning
Før helgen var direktør i PR-byrået Hill+Knowlton, Andy Sutherden, på Norges-besøk. Her kom mannen som var sentral i Londons OL-søknad med sine råd dersom Norge og Oslo går inn for å søke om OL i 2022.

- Folket må stå bak søknaden. Det må være politisk enighet på Stortinget. Klarer Norge dette, stiller dere med en veldig sterk søknad, sa Sutherden ifølge VG.

Claus Sonberg er enig i at en eventuell OL-søknad må være forankret i folket. Men i den videre prosessen mener han andre faktorer står i første rekke.

Derfor er Oslo best
- En bred nasjonal oppslutning er avgjørende for å få statlig garanti, men internasjonalt er det ikke det viktigste på veien mot et eventuelt Oslo-OL. Norge har en unik troverdighet når det gjelder folkelig oppslutning og publikumstall. Det har vi bevist gjennom OL på Lillehammer og ski-VM i Oslo. Hele verden vet det, sier Sonberg.

I den internasjonale markedsføringen av Oslo mener han derfor det er andre ting som bør kommuniseres før IOC-medlemmene går til stemmeurnene i 2015.

- Oslo er den eneste hovedstaden i verden som kan arrangere et vinter-OL. Og her er det ikke snakk om etterbruk, men bruk. Oslo trenger ny infastruktur og nye idrettsanlegg. I etterkant vil over en halv million mennesker stå klare til å ta det i bru. Dette er viktige og unike budskap, sier han.

Halvparten er positive
Tidligere i april meldte NRK at det norske folk er splittet i spørsmålet om et eventuelt OL i hovedstaden. Rundt halvparten av landets befolkning sier ja til at Oslo bør søke om OL i 2022, samtidig sier snaut fire av ti nei. IOC-medlem Gerhard Heiberg sa til NRK at han var litt skuffet over tallene, men minnet samtidig om at i forkant av Lillehammer-OL var 60 prosent for og 40 prosent imot søknaden.

- Det synes vi i IOC er bra, uttalte han, og la til at saken først må gjennom behandling i Oslo bystyre og et ekstraordinært idrettsting.

- Om disse rundene ender positivt tror jeg ja-siden vil stige kraftig, og det relativt fort, sa Heiberg.

- Vi har mye relevant kompetanse i Gambit H+K som kan være relevant i forbindelse med en mulig norsk OL-søknad. Og vårt internasjonale nettverk har massiv erfaring fra alle mesterskapene siden midten av 90-tallet. Dersom noen av aktørene i denne prosessen skulle finne kompetansen vår interessant, vil vi naturligvis stille oss positive til det.

På forsiden nå


...

Hallberg med Big Brother-comeback

Lasse Hallberg er tilbake i sjefsstolen når TVNorge-kanalen Fem skal sende «Big Brother» til høsten. - Jeg tror folk begynner å gå lei av dagens konstruerte «parrings-tv», sier Hallberg.

...

Kampanje ønsker god påske!

Vårt påskeegg til leserne inneholder en aldri så liten quiz.

...

Mest lest på Kampanje.com

Trenger du et avbrekk i påsken? Sjekk listen med de ti mest leste sakene på Kampanje.com i første kvartal.

Tips oss

e-post: kampanje@kampanje.com
Telefon: 22 33 31 00

Kontakt oss

Telefon: 22 33 31 00
e-post: kampanje@kampanje.com
Post- og besøksadresse: Kampanje Forlag
Prinsens gate 22, 0157 Oslo
Org.nr: 993 924 539

Redaksjon

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Knut Kristian Hauger
Redaksjonssjef magasin: Hilde Nyman
Journalist: Erlend Fossbakken
Journalist: Dag Robert Jerijervi
Om redaksjonen

Annonse

Nina Gade Tenvik: 91 37 67 76
Maja Vuleta Babic:46 80 71 89

Om annonsering

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.