Konserntillitsvalgt i Schibsted: - Det vil være et sjokk for mange

- Vi forutsetter at det nå gjennomføres gode drøftinger i selskapet og at man beholder de avtalene og godene som man i dag har i begge selskaper, sier Rune Berge i Schibsted.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Mandag morgen slapp Schibsted nyheten om at de har inngått en ikke-bindende avtale med sin største eier Stiftelsen Tinius om å dele selskapet i to. I den nye avtalen vil stiftelsen overta eierskapet i mediehusene, som tas av børs, mens markedsplassene skal drives i et eget selskap som er notert på Oslo børs.

Dette er en nyhet de ansatte vil ta godt imot, tror konserntillitsvalgt Rune Berge i Schibsted.

- Nå som stiftelsen overtar mediene, vil de lettere kunne gjøre investeringer i mediene for å sikre at vi også i fremtiden kan levere god kvalitetsjournalistikk, sier Berge til Kampanje.

Han viser til at markedet har hatt en tendens til å straffe Schibsted når selskapet investerer i nye medieområder.

- Det er fortsatt en jobb å gjøre med å lykkes med den digitale transformasjonen, og nå får nyhetsmediene større økonomisk handlingsrom til å lykkes.

Også i aksjemarkedet blir dagen nyhet tatt godt imot: Schibsted-aksjen skyter fart

- Begge parter er tjent med dette

Stiftelsen Tinius er heller ikke en hvilken som helst eier, påpeker han.

- Stiftelsen Tinius har hatt en lang historie i Schibsted. De er en tålmodig og langsiktig eier på mange måter.

Berge tror dagens nyhet kommer overraskende på mange, selv om en slik oppdeling har vært et tema for spekulasjoner opp gjennom årene.

- Det vil være et sjokk for mange i dag, men flere har nok spekulert i at det er en sannsynlighet for at det vil skje en gang.

- Er det utelukkende gode nyheter at mediehusene ikke lenger skal ligge under samme tak som markedsplassene?

- Jeg har ikke fått reaksjoner fra de ansatte enda, men min påstand er at begge parter er tjent med dette. Det kommer til å være litt rart. De som jobber i mediene og de som jobber i markedsplassene har et forhold til begge deler, og de som jobber med markedsplassene er stolt av å være en del av Schibsted og de frie og uavhengige mediene.

Les også: Tinius-topp peker ut ny Schibsted-sjef - Viaplay følger ikke med på kjøpet

- Forutsetter at man beholder avtaler og goder

Det nye selskapet får navnet Schibsted Media og skal romme rundt 2.500 ansatte.

- Hva skjer med de ansatte?

- Vi forutsetter at det nå gjennomføres gode drøftinger i selskapet og at man beholder de avtalene og godene som man i dag har i begge selskaper, sier Berge.

Dette er ikke et nedbemanningsprosjekt, slår han fast.

- Rubbel og bit som har med medier å gjøre, inkludert noen støttefunksjoner, blir med over. En del ansatte befinner seg i midten og tilhører ikke veldig tydelig mediene eller markedsplassene. Det er ikke alle som naturlig finner ut akkurat hvor de hører til i dag.

- Hva tror du om sjansene for at dette blir realisert?

- Det er store sjanser. De hadde nok ikke gått ut med informasjon om dette om det ikke gikk mot en løsning, men mye skal på pass. Mye skal ordnes før vi kan sette signaturen på papiret.

Leder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad, er også positiv til planene.

- Dette er en god nyhet for journalistikken og mulighetene for å kunne satse på mediehusene i en krevende tid, sier han i en uttalelse.

- Nå blir det spennende å se hva dette vil ha å si for våre medlemmer, og jeg legger til grunn at vår representasjon og medvirkningsmulighet blir ivaretatt.

Konserntillitsvalgt i Schibsted: - Det vil være et sjokk for mange