Obos legger ned innovasjonsavdeling - digitaltopp slutter

Satsingen på egen innovasjonsavdeling ryker når Obos skal spare penger. Det rammer fire stillinger.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Tobias Fredø Journalist

I 2021 tok landets største boligbygger Obos sats og hentet digitalsjefen i Deloitte til å lede innovasjonsavdelingen i selskapet. Nå legges avdelingen ned som følge av et svakt boligmarked og kostnadsreduksjoner. Det bekrefter Thomas Skjennald, kommunikasjonsdirektør i Obos, overfor Kampanje.

- Vi vil fortsatt bruke store ressurser på innovasjonsarbeid, men skal gjøre dette tettere på kjernevirksomheten ute i forretningsområdene. Obos Living Lab, som er vårt levende laboratorium for å forske på fremtidens boliger, vil fortsette sin drift og være en hjørnesten i vårt videre innovasjonsarbeid, sier han.

Avviklingen innebærer en nedbemanning.

- Når avdelingen ble lagt ned var det fire stillinger som ble nedbemannet. To av disse har fått andre jobber i konsernet.

Karine Storaker Braaten er ikke blant dem som blir med videre i Obos. Hun har sin siste arbeidsdag på nyttårsaften, får Kampanje opplyst.

Les mer: Henter digitalsjefen til Deloitte - nå skal hun jobbe med innovasjon i Obos

Mister jobben:

-  Jeg er glad i Obos og har vært glad i å jobbe et sted som skaper samfunnsverdi, sier Karine Storaker Braaten, som må ut på jobbjakt på nyåret.

- Trist å ikke få lov lenger

Obos utarbeidet i 2016 en ny strategi der de oppgraderte satsingen på innovasjon og nyskapning, og dette var dette arbeidet Braaten og de tre andre ansatte i avdelingen var satt til å videreføre.

Karine Storaker Braaten mener eiendomsbransjen står overfor to store skift i form av digitalisering og bærekraft, og som ikke lar seg stanse av at det er dårlige tider i boligmarkedet.

- Digitaliseringen av eiendomsbransjen er veldig utfordrende fordi det er så mange ulike aktører inne i et prosjekt med ulik risiko og uavhengige forretningsmodeller. Det gjør det vanskelig å få noen til å ta investeringene som er nødvendig for å få til datadelingen som må til, sier hun til Kampanje.

- Alt som handler om bærekraft og det grønne skiftet krever at man tenker nytt og gjør ting på måter som man ikke har gjort før, og her kommer sirkulær økonomi med ombruk og gjenbruk som en ny bølge. I tillegg må bransjen bruke materialer med lavere utslipp enn tradisjonelle materialer som betong samtidig som skogen ikke skal brukes som en uendelig ressurs.

- Er du personlig skuffet over at avdelingen legges ned?

- Jeg opplever at vi har tilført verdi. Jeg er også glad i Obos og har vært glad i å jobbe et sted som skaper samfunnsverdi. Hver eneste dag vi kommer på jobb, så kan vi gjøre en forskjell for Norge som samfunn. Det er trist å ikke få lov til lenger.

Les mer: Innovasjonssjef i Obos blir blir styreleder i ItumX

Kåret til en av Norges mest innovative mennesker

Braaten jobbet Deloitte fra 2016 til 2021 med å bygge opp et norsk byråmiljø innad i konsulentselskapet, kalt Deloitte Digital. Hun har tidligere jobbet både i Mobiento og Making Waves. I fjor ble hun kåret til en av Norges 25 mest innflytelsesrike og innovative menneskene i Norge innenfor IT og data av Hyperight Nordic.

Nå gleder hun seg til å ta fatt på nye utfordringer.

- De områdene jeg har jobbet med i Obos, tilhører ikke Obos. Det er generiske og store utfordringer som jeg kan få mer fart i andre steder.

- Har du lyst til å jobbe mer med byggebransjen?

- Jeg ønsker å se hvor min bakgrunn innenfor det digitale og teknologi kan ha en påvirkning på det grønne skiftet som treffer oss uansett bransje, og hvor byggebransjen er en av de første som blir truffet.

- Det grønne skiftet kommer raskere enn forventet

Noe av det Braaten er mest fornøyd med i sin tid i Obos er transformasjonsprojektet hun ledet for Obos forvaltning og rådgivning, innovasjonsavdelingens bidrag i Obos sin testarena «Obos Living Lab» på Vollebekk og nå senest lanseringen av appen Blobb, som har vært under utvikling i to år. Her samler Obos data om co2-utslipp og energiforbuk for hjem forvaltet av Obos. For å få til dette har de blant annet jobbet frem en avtale om dataportabilitet med Elvia.

Innovasjonsavdelingen har også testet ut nye biomaterialer som kan erstatte tradisjonelle materialer som gips i et konsept de har kalt Veggro. Fremtidens boliger kan for eksempel ha vegger av sopp eller appelsin.

- Veggro beviser at hvis man skaper noe som er attraktivt og som folk vil ha kan man lettere skape etterspørsel og få aksept for materialer man gjerne oppfatter som fremmed.

- Har dere fått mindre handlingsrom til å jobbe med innovasjon etter hvert som markedet har blitt dårligere?

- Det største læringspunktet mitt etter å ha jobbet i en intern enhet er at den største konkurrenten din er hverdagen til folk. Særlig når det er dårlige tider og alle får krav om kostnadskutt og om å bli mer effektive. Da har man mindre tid og ressurser å sette av til nye prosjekter man ikke ser umiddelbar effekt av.

- Skal du nå bruke juleferien på å søke jobb?

- Nå skal jeg bruke frem til sommeren på å finne ut av hva jeg har lyst til. Jeg tror vi ser starten på et grønt skifte som kommer raskere enn man kanskje forventer. Det å utforske hvordan jeg med min bakgrunn kan bidra til å påvirke det fra Norge, det synes jeg er spennende.

Obos legger ned innovasjonsavdeling - digitaltopp slutter