Viaplay har shoppet TV-innhold for 60 milliarder kroner: - En bombe

Redningsplanen til Viaplay utgjør ikke engang en tiendel av fakturaene som kommer tett som hagl de neste årene. Håndballforbundet er bekymret over utviklingen i TV-markedet.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Tobias Fredø
Knut Kristian Hauger
Tobias Fredø
Dag Robert Jerijervi Journalist

Sist uke la det kriserammede strømmeselskapet Viaplay endelig frem regnskapstallene for tredje kvartal samtidig som de presenterte redningsplanen som skal holde selskapet flytende frem til ny lønnsomhet. Etter planen skal Viaplay, som bare i årets tre siste måneder tapte 700 millioner svenske kroner på driften, få inn fire milliarder svenske kroner i fersk kapital for å holde selskapet flytende. Like rundt hjørnet venter likevel en lang rekke med fakturaer fra ulike rettighetshavere og mange av disse fakturaene er knyttet til sport.

De neste ti årene har Viaplay nemlig forpliktet seg til innbetalinger på nærmere 60 milliarder svenske kroner. Nær 40 milliarder utløper i løpet av de neste tre årene. Det kommer frem i årsrapporten som ble lagt frem tidligere i år.

Kravene får med andre ord redningspakken til å fremstå som vekslepenger, men Viaplay selv sier dette tallet vil bli lavere etter hvert som redningsplanen igangsettes. Hvor mye vil imidlertid ikke selskapet kommentere. 

- Vi forlater Storbritannia, Baltikum og Poland, og vi vil inkludere eventuelle oppdateringer på tallet (de totale rettighetsforpliktelsene, red. anm.) i vår årsrapport for 2023, sier kommunikasjonssjef Nicholas Smith i Viaplay til Kampanje.

På spørsmål om det er mulig for Viaplay å reforhandle rettighetsforpliktelsene sine, peker selskapet atter en gang på de allerede kjente planene om å trekke seg ut av markeder etter den svært så offensive ekspansjonen fra den tidligere ledelsen i selskapet. 

- Vi forlater Storbritannia ved å selge operasjoner og sublisensiere innhold, i tillegg til at vi forlater Baltikum og Poland ved å nedlegge operasjonene innen sommeren 2025. Der vil vi enten selge rettightene tilbake til eierne eller fremlisensiere dem til tredjeparter, sier Smith. 

Les også: Viaplay starter ryddesalget - trekker seg ut av Storbritannia

Når du har betalt for mye, har for store forpliktelser og ikke greier betale regningene, er det noe alle som er involvert i handelen vil tape på. Harry Arne Solberg, professor i sportsøkonomi ved NTNU

- Må selge sportsrettigheter

Om selskapet skal redusere antallet fremtidige regninger, er det mye å ta av. Etter det Kampanje kjenner til står Premier League-rettighetene alene for opp mot 25 milliarder kroner i kostnader frem mot 2028, noe som utgjør nær halvparten av alle forpliktelsene Viaplay sitter på i dag. I tillegg har kanalen betalt flere milliarder for de nordiske rettighetene til håndball-VM og håndball-EM, Formel 1, den danske nasjonale fotballigaen og en milliardavtale knyttet til norsk vintersport. 

Neste avdrag på Premier League-fotballen kommer allerede rett på nyåret og det er ikke en regning man lett skyver på, etter det Kampanje kjenner til. Tidligere sportssjef i TV 2, Bjørn Taalesen, tror de enorme betalingsforpliktelsene vil bli tunge å bære for Viaplay, som i disse dager blant annet forsøker å reforhandle gjeld til en verdi av 14,6 milliarder svenske kroner. Han spår at Viaplay blir nødt til å selge sportsrettigheter for å overleve.

- Jeg kan vanskelig se for meg at de skal komme unna dette uten å gjøre det. Jeg tror det er en del av fremtidsplanen, sier Taalesen. 

Den tidligere sportsjefen var i sin tid med på å kjøpe både norsk fotball, engelsk fotball og flere av de store fotballmesterskapene til TV 2. 

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med Premier League for kommentarer til saken uten å lykkes.

Les også: Viaplay sprøyter inn mer penger i Formel 1-sirkus: - Minner mye om Tour de France-satsingen

Bekymret:

Håndballpresident Kåre Geir Lio koser seg for tiden med håndball-VM på Viaplay, men legger ikke skjul på at utviklingen i både Viaplay og TV 2 bekymrer. Førstnevnte sitter på rettighetene til EM og VM i håndball for herrer og damer. Foto: NTB

- Prisnivået på Premier League har truffet en eller annen grense

Bjørn Taalesen ledet i 19 år TV 2 Sporten som sportssjef i kanalen, og kjenner derfor markedet for sportsrettigheter godt. Han var selv med på å skape store overskrifter da kanalen i samarbeid med Telenor klasket én milliard kroner på bordet på midten av 2000-tallet for rettighetene til norsk toppfotball. Siden den tid har prisene bare skutt fart og lagt på seg år for år.

- Problemet til Viaplay i dag er at de selger i et annet marked enn de kjøpte i. De har selv bidratt til å skape en bombe, sier han.

Nå mener han krisen i Viaplay representerer et vendepunkt i markedet.

- Vi har i årevis snakket om at en dag så ser man toppen og så snur dette. Det er alltid vanskelig å spå når det skjer, men nå er alle enige om at toppen er nådd, sier han.

- Er det sunt at det kommer en korreksjon? 

- Ja, det tror jeg. Du må finne en balanse mellom inntekter og utgifter, og så langt har alle dyttet regningen over på forbrukerne. Det er du og jeg som TV-seer som må betale regningen. Prisnivået på Premier League har truffet en eller annen grense. Når du får det økonomisk vanskelig, er noe av det første du dropper en fotballfaktura. 

Les også: Premier League bekrefter gigantavtaler – største i britisk idrett noen gang

Måtte gå:

Under Anders Jensens ledelse ønsket Viaplay å kapre nye kunder både i Norden og globalt, og gikk til innkjøp av flere dyre rettigheter både på sports- og dramasiden. Det ble en feilslått satsing og Jensen måtte gå som toppsjef. Foto: Viaplay.

- Det som skjer nå har skjedd før

Da Viaplay la frem sin årsrapport for 2022 denne sommeren kunne man finne tall som viste hvor store rettighetsforpliktelser selskapet hadde pådratt seg. Dette var før verden fikk vite om krisen som ulmet hos Viaplay, og før den tidligere toppsjefen Anders Jensen måtte ta hatten sin og gå.

Av tallene fremgår det at selskapet hadde rettighetsforpliktelser til så kalte ikke-kansellerbare-TV-programmer og sportsrettigheter til hele 38,4 milliarder kroner som utløper innen ett til tre år. Ytterligere 19 milliarder i forpliktelser utløper innen fire til ti år, og trekker totalsummen opp til 57,5 milliarder kroner. 

- Det er et stort tall, bevares, men det som skjer nå har skjedd før i andre land, sier professor Harry Arne Solberg til Kampanje. 

Han forsker på sportsøkonomi ved NTNU og har inngående kjennskap til økonomien omkring sportsrettigheter. Han trekker frem flere eksempler hvor selskaper har havarert etter å ha gapt over for mye.

- I Tyskland hadde du et lignende tilfelle der man bød for mye for Bundesliga-rettighetene rundt årtusenskiftet, hvor selskapet som satt på rettighetene ikke kunne betale for seg. Samme skjedde da britiske ITV Digital gikk konkurs i 2001 da de ikke greide å overholde betalingsforpliktelsene med klubbene i divisjonene under Premier League, sier han. 

Solberg påpeker at man i kjølvannet av disse havariene både så statlige redningspakker og reforhandlinger av rettighetene, som i etterkant har blitt solgt for en brøkdel av opprinnelig avtale.

- Det ble et stort tap for mange fotballklubber.

- Bør Skiforbundet og Håndballforbundet være bekymret over situasjonen i Viaplay nå?

- Ja, det kan man jo si. Idrett funker på TV, men når du har betalt for mye, har for store forpliktelser og ikke greier betale regningene, er det noe alle som er involvert i handelen vil tape på, sier han. 

Bekymret over kuttene hos TV 2 og Viaplay

Sportssendingene til de norske landslagsjentene under håndball-VM som ruller over skjermen i disse dager leverer gode seertall for Viaplay, men håndballpresidenten Kåre Geir Lo er likevel bekymret når han leser om kuttene hos samarbeidspartnere som TV 2 og Viaplay.

- Det viktigste for norsk håndball har alltid vært å få håndballsporten på en mest mulig allmenngyldig kanal. Det har vært en reise for oss helt siden vi betalte for å vise kampene våre på TVNorge til avtalen vi har med TV 2 i dag, sier Lo.

TV 2 har i dag langsiktige rettigheter til å vise kamper på de øverste nivåene i norsk håndball frem til 2030, men også TV 2 står nå midt i sin tøffeste nedbemanningsperiode på mange år. Viaplay på sin side, som sitter med rettighetene til de aller største EM- og VM-mesterskapene i håndball, har enda større problemer.

- Selskaper som får utfordringer rammer hovedambisjonen vår når de skal produsere billigere og vise mindre for å spare penger. Det er klart vi ikke veldig glade for det. Det rammer oss, sier Lo.

Hvor store verdier det er snakk om er ikke kjent, men etter det Kampanje kjenner til er det snakk om avtaler på rundt 200 millioner euro. Viaplay har de nordiske rettighetene for EM frem til 2026 og VM frem til 2031.

- Det er ganske betydelig avtaler, sier den norske håndballpresidenten.

- Blir du bekymret når du ser rettighetshaverne har så store økonomiske probmeler?

- Vi blir veldig bekymret. Vi er avhengig av å jobbe godt med TV-selskapene og håper at de kan komme seg ut av den krisen de er i og kan fortsette å levere stødig, sier han.

Han frykter hva som kan skje dersom man kommer i en situasjon der TV-selskapene ikke lenger kan stå ved sine avtaler.

- Dersom det skulle gå «åt skogen» så er det jo bevist tidligere at vi får et markedsras. TV-rettigheter er jo noe av det mest markedsstyrte vi har. Det er veldig tilbuds- og etterspørselsstyrt og dersom en må ut på markedet igjen å selge disse rettighetene blir det nok til helt andre priser, sier Lo.

Viaplay har shoppet TV-innhold for 60 milliarder kroner: - En bombe