Hodejegere må selv nedbemanne: - Hvis noen sier at det har vært et godt år, så juger de

Samtidig casher partnerne godt ut etter flere gode år i rekrutteringsbransjen. Se listen over de best betalte hodejegerne i bransjen her.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Nafisa Zaheer Journalist

Norske rekrutteringsbyråer og hodejegere har vært gjennom et svært krevende år, med kraftig fall i oppdrag, omsetningsnedgang, permitteringer og nedbemanninger. Det er i hvert fall status når året 2023 går mot slutten. Den store smellen kommer etter noen langt mer festlige år, noe som kommer godt til syne på listen over hodejegere med den høyeste skattbare inntekten. Henrik Sandberg, daglig leder, partner og rådgiver i rekrutteringsselskapet Teft forteller til Kampanje at deres spådommer før 2023 var at markedet ville falle med om lag 30 prosent.

Med fasit i hånd kan Sandberg forteller at markedet i praksis har gått ned «vesentlig mer enn det».

- Jeg sitter med tall fra Finn, og hvis man der tar ut markedsfører, så har volumet på antall stillinger i Oslo og Viken blitt redusert med over 60 prosent. Det er ganske oppsiktsvekkende, sier Sandberg.

For Teft selv styrer de mot spådommen på 30 prosent etter å ha landet en omsetning i 2022 på 35 millioner kroner.

- Det er ingen tvil om at markedet har fått en vesentlig knekk mot den høye veksten i 2020, 2021 og 2022. Da var det ganske mye ansettelser av spesialister innenfor kommunikasjon, sier Sandberg og fortsetter:

- Hver uke ser vi på volumet av utlysninger hos Kampanje, deres konkurrenter og våre konkurrenter. Det vi ser, sammenfaller med markedet. Undersøkelsen fra Finn bare understreker hvordan vi opplever hvordan markedet har vært det siste året.  

- Hvorfor er det sånn?  

- Vi tror det kanskje har blitt investert en del i kommunikasjonsstabene hos de store merkevarene, og at dette rekrutteringsarbeidet bremset opp da det ble tøffere økonomiske tider.  

Les også: Sikter seg inn mot et mer krevende arbeidsmarked: - Stresser meg ikke

Det ser ut som det var en overoptimisme etter korona, og nå har det vært en kjempekorreksjon. Jeg vet om mange som har permittert. Knut Stormdal, daglig leder i Raadgiverhuset

Kuttet drastisk i stillinger

I det som har vært et tøft 2023 har Teft, som tar sikte på et nullresultat i år selv måttet gjøre justeringer. Sandberg forteller at de i fjor sommer var så mange som 24 ansatte, mens de nå teller 14. Rekrutteringsselskapet sier «ingen faste ansatte ble berørt», men at flere stillinger på engasjement ble avviklet.

- I tillegg har to ansatte valgt å si opp og gå videre til andre jobber det siste året, samt at vi har hatt to kolleger som dette året har hatt viktigere ting å drive med, og vært ute i foreldrepermisjon. Dette har vært planlagte justeringer vi har gjort for å bemanne oppdragsmengden i 2023 på riktigst mulig måte i forhold til at vår kjernevirksomhet er rekruttering, sier Sandberg.

Han forteller at han selv er en blanding av realist og forsiktig optimist.

- Jeg tror markedet skal opp i løpet av neste år, men det er ikke sikkert vi ser tydelig tegn til dette før i andre eller tredje kvartal. Vi vet at markedet innen reklame, media og kommunikasjon svinger raskt. Vi er godt forberedt på veksten vi tror kommer fremover, sier han.

Daglig leder:

Daglig leder og rådgiver i Teft, Henrik Sandberg, forteller om et vanskelig 2023. Han tror likevel på bedring i andre halvdel av 2024.

Teft-partnere på inntektstoppen

Mange av rekrutteringsbyråene er i dag partnerdrevet og Teft Rekruttering er intet unntak. Selskapet drives i dag av grunnleggerne Henrik Sandberg og Ole Aleksander Janzso i tillegg til partner Eivind Ruud Johnsen. Tar en kikk på den skattbare inntekten til de tre Teft-partnerne kommer det tydelig frem at inntektsmessig var det lite å klage over i fjor. Kampanjes oversikt viser at Teft-partnere topper inntektslisten blant landets rekrutteringsrådgivere som jobber i medier- og kommunikasjonsmarkedet.

- Den skattbare inntekten skyldes utbytter etter flere gode år i 2020, 2021 og 2022, sier Sandberg og legger til at årets inntekt vil være vesentlig lavere og ikke inkludere utbytter.

På spørsmål om de ikke burde latt utbytte forbli i selskapet for tyngre perioder svarer Sandberg følgende:

- Beslutningen om utbytte ble tatt etter flere år med høy aktivitet og gode resultater. Disse utbyttene har gjort det mulig for oss eierne å skyte kapital tilbake inn i selskapet igjen i år, for å sikre at vi kan drifte godt og trygt også ut av 2023 og inn i 2024.

Her kan du se listen over hodejegerne med den høyeste skattbare inntekten i 2022. Kilde: SkatteetatenTeft-partnere på topp

Navn Byrå Stilling Inntekt Formue
Ole A. Janzso Teft Partner 4 568 518 1 058 885
Bjørn Gølme Capus Daglig leder 4 425 809 4 874 646
Henrik Sandberg Teft Daglig leder 4 226 847 0
Eivind Johnsen Teft Partner 3 535 219 3 991 112
Cato Backer Backer Skeie Partner 3 460 439 4 526 588
Trine E. Larsen Hammer & Hanborg Adm. direktør 3 442 583 0
Knut Grotli Ascender Daglig leder 3 418 467 13 027 233
Åsta Braathen

Hodejegerne

Daglig leder 2 441 162 3 052 939
Kristian Lennertzen Capus

Partner

2 151 853 4 745 175
Bård Idås Fram

Daglig leder

2 009 478 0
Jane A. Haugland

MeyerHaugen

Adm. direktør

1 973 227 0
Sverre Haugen

Meyerhaugen

Partner

1 893 771 3 438 891
Petter Meyer

Meyerhaugen

Partner

1 824 567 0
Heidi M. Wiggen

Visindi

Partner

1 593 431 14 046 386
Mads Ynge Storvik

Visindi

Daglig leder

1 484 083 0

 

Fra vekst til lønnsomhet

Også administrerende direktør i Hammer & Hanborg, Trine Larsen, forteller at de både har kjent på og vært vitne til et humpete 2023. Hun mener hun ser en endring i strategier hos forskjellige ledergrupper.

- Før handlet det om vekst, nå handler det om lønnsomhet, sier Larsen.

- Hva betyr det for rekrutteringsarbeidet? 

- Dette stilles nye krav til ledelsen, som nå må klare å identifisere og bygge nøkkelpersoner i selskapet som kanskje bidrar mer til å bygge en kultur enn ren omsetning, og det vil nok påvirke oss som hodejegere også i at vi må bygge en litt annen type kravspekk i året som kommer, forklarer Larsen.

Hammer & Haneborg omsatte i 2022 for snaue 22 millioner kroner og teller en rundt 12 ansatte. Larsen forteller at de har måtte permittere en administrativ rolle, og at de tilpasser seg markedet. Hun har et positivt blikk på 2024, selv om hun ikke tror det snur med det aller første. Ifølge inntektsoversikten til Kampanje var Larsen den best betalte kvinnen i 2022 blant rekruttererne med en inntekt på nesten 3,5 millioner kroner.

- 2022 var et uvanlig inntektsår for meg da jeg realiserte en aksjegevinst, sier hun.

Administrerende direktør:

Trine Larsen, administrerende direktør, ser endringer i rekrutteringsstrategi hos selskapene, og endringer i adferd hos kandidatene.

- Markedet har vært elendig

Heller ikke Raadgiverhuset kan fortelle om et særlig gledelig 2023 og daglig leder og partner Knut Stormdal legger ikke mye imellom.

- Markedet har vært elendig, sier Stormdal til Kampanje.

Raadgiverhuset teller rundt 12 ansatte og omsatte i 2022 for rundt 18 millioner kroner. I løpet av året har også Raadgiverhuset dratt ned på bemanningen.

- Vi har hatt en naturlig reduksjon og avgang grunnet sykdom. Det ser ut som det var en overoptimisme etter korona, og nå har det vært en kjempekorreksjon. Jeg vet om mange som har permittert, sier han.

Han sier han nylig var på et større arrangement i regi av Schibsted rubrikkselskap Finn.

- En av foredragsholderne innledet med å si at hvis noen sier at det har vært et godt år, så juger de. Det forteller nok, da Schibsted og Finn sitter med full oversikt over alle annonserte stillinger, og det de ser er en kraftig nedgang i ordinær bruk av annonsering fra byråene, sier han.

-Elendig:

Daglig leder og partner i Raadgiverhuset mener markedet har vært elendig i år. Han er likevel optimistisk til 2024.

- Bunnen er nådd

Daglig leder Knut Stormdal i Raadgiverhuset tenner imidlertid et lite lys.

- Desember er en opptur når det gjelder kundeavtaler og kommende prosjekter. Vi er mer optimistiske for 2024, enn det vi var i oktober.

Tilbake hos Henrik Sandberg i Teft så er det også håp i all elendigheten. Analysen der er at bunnen nå er nådd.

- Ja, vi tror bunnen er nådd, men vi vet ikke hvor lenge vi må forberede oss på at ting er rolig. Samtidig er det en rekke økonomisk faktorer som peker i riktig retning. Blant annet er det grunn til å tro at det blir en vekst i medieinvesteringene i 2024. Det er godt nytt for kommunikasjonsbransjen, sier han. ¨

Han sier han er «realistisk med tanke på neste år.»

- 2024 tror vi blir et roligere år, men vi er trygge på at bunnen i markedet er nådd, eller at den er svært nære, og vil ser positive tegn på at 2024 fører med positiv utvikling, sier han.

 

Hodejegere må selv nedbemanne: - Hvis noen sier at det har vært et godt år, så juger de