Kunstig intelligens-satsing splitter norske mediehus: - Ikke vært rett frem

Norske mediehus er ikke blitt enige om en felles satsing på kunstig intelligens. Schibsted står igjen alene når store teknologivalg skal tas i Norge.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Knut Kristian Hauger

I en ny utgave av «Kampanjerapporten» tar Kampanje denne uken et dypdykk ned i det som skjer på området kunstig intelligens. Mandag omtalte vi en undersøkelse som tar for seg nordiske selskapers investeringsvilje i kunstig intelligens, og her kom det frem at nærmere halvparten av de nesten 300 selskapene som deltok i undersøkelsen i dag har piloterte løsninger som forventes å komme i drift i nær fremtid.

En av dem som satser er det norske mediekonsernet Schibsted som på forskningssenteret NorwAI, lokalisert på NTNU i Trondheim, jobber intensivt med en ny språkmodell som bærer navnet «NorGPT».  

- Formålet er at språkmodellene skal ut i markedet, og skape verdi for nasjonen og de som er partnere på senteret, sier direktør Sven Størmer Thaulow til Kampanje. 

Les mer: Schibsted-rivaler avventer KI-samarbeid: - Har ikke uendelig med ressurser

Han er til daglig leder for data og teknologi i Schibsted-konsernet og er nå leder for NorGPT-prosjektet. Prosjektet, som er finansiert av Forskningsrådet, har til hensikt å bygge opp en språkmodell i konkurranse med de store tech-gigantene og på norske data og på norsk språk.  For er det noe som er sikkert så er det at samtalerobotene og KI-verktøyene til de store tech-gigantene OpenAI og Google ikke er tilpasset norske forhold.

- NorGPT har vært en av de store ambisjonene til språksenteret. Prosjektet startet for mange år siden, lenge før «hvermansen» fikk vite om ChatGPT og andre språkmodeller, sier Thaulow.

NorwAI, eller Norwegian Research Center for AI Innovation som det egentlig heter, leverer en rekke teknologiske løsninger innenfor kunstig intelligens og NorGPT er et av de viktigste prosjektene på forskningssenteret for øyeblikket.

Les også: Milliarder i spill i norsk KI-kappløp - her vil toppsjefene investere mest

De færreste mediehus har tatt seg råd til å investere i spesialisert KI-kompetanse, og kanskje især innenfor språkmodeller. Sven Størmer Thaulow, Schibsted

- Ikke en norsk ChatGPT

Da Kampanje omtalte NorwAI i 2020 hadde forskningssenteret fått 300 millioner kroner i støtte over fem år, hovedsakelig fra Norges Forskningsråd. Men hvor mye det koster mediehusene å investere i kunstig intelligens, er mer usikkert. Så da spør vi likeså godt Schibsted-toppen.

- Hvor mye er det Schibsted investerer i NorGPT? 

- Marginalt, men vi investerer i tid og data, sier Thaulow. 

NorGPT har kommet i flere versjoner allerede, og den største versjonen har 23 milliarder parameter via supercomputeren til NTNU, som er den kraftigste innen akademia i Norge. 

- Den versjonen lærte vi mye av. Den er ikke publisert utenfor senteret, men er tatt som læring internt. Vi har imidlertid ambisjoner om å slippe vår første versjon ut i markedet i løpet av årets første kvartal. Det vil være modeller basert på ikke-innholdsbeskyttet materiale som er videretrent på toppen av eksisterende internasjonale modeller. Det er der vi står nå, sier Thaulow.

Han forteller at selv om NorGPT kan minne om ChatGPT i navnet, så er det ikke slik at det drives frem en norsk «ChatGPT». ChatGPT er den mest populære kunstig intelligens-verktøyet for tiden med hele 14 milliarder besøk i tolvmånedersperioden fra september 2022 til august i fjor.

- Vi jobber med et mye mindre datasett. Målet er at dette skal være basismodeller for norsk privat og offentlig sektor, som organisasjoner kan bygge videre på med sine egne data, for sine spesialiserte formål, sier Thaulow.

Da Schibsted på slutten av fjoråret lanserte sin planene om å splitte opp mediedivisjonen og rubrikksatsingen i Norden i to ulike selskaper, var noe av forklaringen behovet for å investere mer i kunstig intelligens.

Les også: Tinius-topper rigger seg for ny kamp mot tech-giganter: - Har vært bekymret i 15 år

- Trenger ikke være redde for jobbene sine

Men selv om både NRK og Schibsted er partnere i forskningssenteret NorwAI, sammen med blant annet DNB, UiO og UiS, er Schibsted fortsatt eneste mediehus som er med i prosjektet NorGPT foreløpig. 

- Hvorfor er dette prosjektet viktig for Schibsted? 

- Vi har sett i mange år at KI er viktig, og vi har jobbet med KI i over ti år. Språkmodeller har vært vårt hjerte nærmest. Vi lever av det skrevne, og da er språk viktig, sier Thaulow og fortsetter: 

- Vi gikk inn i NorwAI for om lag tre år siden. Vi mener det er, utover forretningsinteresse, vår oppgave som en samfunnsaktør og et privat selskap som produserer mye tekst. 

- Hva kommer ut av dette på lang sikt? 

- Generativ AI vil i stor grad øke produktiviteten for våre journalister. Det fjerner masse arbeid som maskinene kan gjøre istedenfor. Stjerneeksempelet her er transkribering. Vi har allerede implementert et transkriberingsverktøy for våre journalister, sier Thaulow. 

Han anslår at redaksjonene i Schibsted har spart mellom 16.000 og 17.000 timer på transkribering siden verktøyet kom på plass i fjor 

- Det er tid som kan brukes på andre oppgaver og mer verdiskapende arbeid enn transkribering, sier Thaulow. 

I fremtiden tror han KI-verktøy, kanskje basert på NorGPT, kan gjøre alt fra å skrive referater fra fotballkamper til å bli brukt som dokumentsøker i gravejournalistikk til å være ekspert på søkemotoroptimalisering (SEO) for journalister. Schibsted-avisene har også lansert en «kortversjon»-funksjon som sammenfatter lengre artikler.

- Journalistene trenger ikke være redde for jobbene sine, men de kan produsere mer relevant stoff og mer volum, sier han.

Vil ha med flere medier

Schibsted er som nevnt foreløpig eneste mediehus som er med i NorGPT-prosjektet. Thaulow forteller at de jobber for å få flere medier med i prosjektet, men igjen viser det seg vanskelig å få de norske mediekonsernene med på et felles teknologiløft slik det tidligere har vært forsøkt, både med login og med programmatiske annonser.

- Vi håper å få med de fleste medieselskapene i Norge. I tillegg skulle vi gjerne hatt med oss de store forfatterforeningene, men det vil nok ta noe mer tid. 

- Er du overrasket over at flere ikke henger seg på?

- Jeg tror absolutt interessen er der, men vi, altså NorwAI, har måttet få på plass et avtaleverk som er rettet mot eiere av innholdsbeskyttet data. Det har ikke vært rett frem. I tillegg er det snakk om kapasitet. Dette er svært spesialisert kompetanse, og de færreste mediehus har tatt seg råd til å investere i spesialisert KI-kompetanse, og kanskje især innenfor språkmodeller, forklarer Thaulow.

Kunstig intelligens-satsing splitter norske mediehus: - Ikke vært rett frem