Datatilsynet bekymret for Elon Musks app-planer: - Et personvernmareritt

- En slik app vil nok kjenne oss bedre enn familien og vennene våre, sier seksjonssjef i Datatilsynet.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Som Kampanje tidligere har omtalt varslet Elon Musk på søndag at Twitter-navnet og den kjente Twitter-fuglen var på vei ut. Allerede på mandag var Twitter-logoen endret og overgangen fra Twitter til X ble synlig for allmenheten.

Teknologieksperter tror at omprofileringen blåser nytt liv i Musks ambisjoner om å gjøre plattformen om til en «altmulig-app». Dette bekreftet Musk langt på vei mandag i en melding på X.

- Twitter ble kjøpt av X Corp. for å sikre ytringsfrihet og som en aksellerator for X, altmulig-appen. Dette er ikke bare et selskap som bytter navn og fortsetter å gjøre det samme, skrev han.

Les mer: - Elon Musk ofrer Twitter-merkevaren på oppmerksomhetens alter

X-eieren varslet samtidig flere nyheter de kommende måneden, inkludert «muligheten til å drive hele finansverdenen din». I en e-post til sine ansatte som CNBC har fått innsyn i, sier Twitter-sjef Linda Yaccarino at X skal koble lyd, video, meldinger og betaling for å skape en global markedsplass for ideer, varer, tjenester og muligheter.  

- Musk har til vane å drømme stort, sier teknologirådgiver Hans Petter Nygård Hansen til Kampanje.

- Han skal redde menneskeheten med Space X som skal gjøre oss mutiplanetære, han skal redde kloden ved å elektrifisere bilparken og han skulle redde ytringsfriheten ned Twitter. Nå skal han redde, eller samle alt vi gjør digitalt via X. Det oser Messias-komplekset lang vei, sier han. 

Men selv om Musk drømmer om å forvandle Twitter til en global super-app, har vi sett minimal suksess med lignende forsøk utenfor Asia.

- Flere amerikanske teknologigiganter har forsøkt og mislyktes. Her til lands var det en drøm DNB også hadde med Vipps, legger Nygård Hansen til.

- Gir teknologiselskaper mye makt

Flere har trukket paralleller mellom Musks nye app-visjon og den kontroversielle «superappen» WeChat, som ble utviklet av den kinesiske techgiganten Tencent, og som har over 1,3 milliarder brukere. Det er en app professor i kinastudier ved Universitetet i Oslo, Heidi Østbo Haugen, kjenner godt fra sin tid i landet.

- I Kina er det umulig å komme unna. Man bruker appen til å handle, betale, få nyheter og kommunisere med venner. Så jeg fikk assosiasjoner til det, da jeg så at X skulle utvide typen tjenester de tilbyr, sier Haugen til Kampanje.

Hennes umiddelbare tanke var at det var mulig i Kina fordi appen ble utviklet samtidig som at folk fikk mobil og ble sosiale mediebrukere.

- Man var tidlig ute med å integrere alle tjenestene, og har i tillegg hatt mindre regulering av markedet enn det vi har i vesten, sier hun. 

Professoren sier videre at det er «kjekt med alt som er praktisk», men påpeker samtidig at det er negativt for personvernet.

- Som bruker så er det veldig praktisk å ha alt integrert i et univers. Samtidig ser man alle problemene det skaper. Det gir teknologiselskaper som har opplysninger mye makt over deg, sier Haugen. 

Haugen tror det er vanskelig å gjenskape noe lignende i vesten. Hun trekker frem at meldingstjenesten WeChat opererer i et stort marked som ikke hadde tjenesteleverandører for alle de ulike delene av tjenestene fra før av.

- Det er vanskelig å se for seg at noe skal rulles ut og få i nærheten av gjennomslaget WeChat har fått i Kina, men det er sikkert mulig å integrere litt mer nyheter og kommersielle tjenester. Det ser man at allerede gjøres i enkelte applikasjoner, man ser for eksempel at Meta også prøver at folk skal gå fra å surfe til direkte kjøp, uten å gå via en tredjepart, sier hun. 

Les også: Slik svarer merkevarer på Twitter-endringene: - Jeg vet det er galt

- Et stort steg bort fra Twitter

Petter Bae Brandtzæg er førsteamanuensis i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo og sjefforsker ved Sintef Digital. Han har forsket på sosiale medier siden 2005 og tenker at dette kan være et lurt grep for X.

- Samtidig som det er et steg bort fra hva Twitter er i dag, et slags offentlig nettforum for åpen debatt, og nyhetssted innen fotball, politikk og det meste av temaer, sier han. 

Brandtzæg er imidlertid usikker hvordan Musk tenker å kombinere en «alt i ett»-app, som WeChat og et offentlig debatt- og nettforum. 

 - Når det er sagt, er det en utfordring for mange mobilbrukerere å forholde seg til mange apper i dag. Dette oppleves som frustrerende for mange, noe en enhetlig WeChat-løsning kan avhjelpe, mener han og legger til: 

- Problemet er at dette kan bli et personvernsmareritt, hvor mange data samles på ett sted. Jeg tviler derfor på at en slik løsning vil bli lovlig i EU. 

Datatilsynet: - Grunn til å være bekymret

Seksjonssjef i Datatilsybet, Tobias Judin mener at de foreløpig ikke vet hvordan X vil tilnærme seg personvernspørsmål. Men han legger til at det er grunn til å være bekymret.

- Å samle alle opplysninger om oss på ett sted kan gjøre oss sårbare. Vil informasjonen brukes for markedsføringsformål? Det vil i så fall gjøre det lett å manipulere oss. Vil appen dele data med tredjeparter, eller vil all informasjonen om oss brukes til å lære opp neste generasjon kunstig intelligens? Hva hvis appen har et sikkerhetsbrudd og dataene kommer på avveier?,spør Judin og fortsetter: 

- Vi vet at forretningsmodellen til teknologiselskapene er å tjene penger på dataene våre, så vi må regne med at informasjonen vil bli brukt til noe. Dette kan potensielt bli et personvernmareritt.

Han viser til at en slik app potensielt kan samle inn veldig mye informasjon om oss.

- En slik app vil nok kjenne oss bedre enn familien og vennene våre gjør, understreker Judin. 

Datatilsynet bekymret for Elon Musks app-planer: - Et personvernmareritt