Lever ut den amerikanske reklamedrømmen: - Planen var å bli her i ett år, nå har det plutselig gått syv

NEW YORK (Kampanje): Kampanje har møtt tre nordmenn som er i ferd med å bygge seg opp en reklamekarriere i verdensmetropolen.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

De siste årene har flere unge, norske reklametalenter satt kursen over Atlanteren. Tidligere i år skrev Kampanje om Sollin Sæle som jobber i Accenture Song i New York. Der jobber hun med kreative ideer for store merkevarer som Coca-Cola, Nike og Google. Men hva møter en norsk reklamekvinne i USA? Kampanje tok turen til reklamebransjens Mekka i lekeplassen til den legendariske Mad Men-generasjonen for å snakke med tre nordmenn som har blitt en del av den amerikanske reklamebransjen. En av dem er Caroline Ekrem (35) som for noen kanskje er et kjent navn i Norge. Hun startet karrieren sin i Try Reklamebyrå, før hun tok ferden videre til Droga5 i New York. Ekrem forteller at hun var en stor fan av kampanjene som kom ut av reklamebyrået, men hun hadde aldri en stor plan om å ende opp i New York. 

-  Da jeg møtte David Droga tilfeldigvis under reklamefestivalen i Cannes, gikk jeg bort og sa hei og spurte pent om e-mailen hans slik at jeg kunne sende portfolioen min over, sier hun. 

Kort tid etter satt hun på flyet til New York.

- Planen var å bli her i ett år, men nå har det plutselig gått syv år, sier hun. 

Jeg har møtt på en og annen, så jeg vet det er et par av oss her borte. Lekte meg faktisk litt med tanken på å skape et nettverk for reklamefolk, så vi får se om det blir noe slikt i nærmeste fremtid.   Henrik Bakke-Hareide, AD i reklamebyrået Oberland

Hus og hotell på Manhattan

Siden har hun ikke sett seg tilbake. I dag jobber hun som kreativ leder hos The Martin Agency, og har blant annet ansvaret for store kunder som Hasbro og LegalShield. I våres lanserte hun en stor internasjonal kampanje for detektivspillet Cluedo.

- For å gi spillet ny relevans lanserte vi en fire uker lang, interaktiv etterforskning på Instagram, der Cluedo karakterene kom til live som meta humans, forteller hun.

Akkurat nå utvikler hun en ny kampanje for spillet Monopol.

- Det er veldig gøy å få jobbe med internasjonale kunder som alle har et nært forhold til, uansett om du vokste opp i USA eller Norge, sier Ekrem. 

I Norge jobbet hun mye med humor, og hadde blant annet Canal Digital og Tine på kundelisten. Da hun flyttet til USA var dette et fokus hun ønsket å utforske og oppsøkte dermed komikerklubber, hvor hun knakk humorkoden. 

- I starten brukte jeg en del tid på å sette meg inn i de kulturelle referansene og humoren de har her. I New York er det nok av ting man kan oppsøke og «Comedy Cellar» ble en av mine favoritter. Jeg pleide å gå dit hver uke i månedsvis. Du vet aldri hvem som dukker opp, og ofte dukker store navn opp for å teste materialet sitt, forteller Ekrem. 

- Utenom humor, er det andre store forskjeller på Norge og USA? 

- Man får mye ansvar fra dag en i Norge. Du blir kastet ut i det, og da er det bare å svømme. Og jo raskere du blir til å svømme, jo flere kunder får du. De årene gjorde meg sterkere da jeg først kom til USA, deler hun. 

Norsk i NewYork (1):

Caroline Ekrem jobber i dag som kreativ leder hos The Martin Agency, et reklamebyrå i New York som har blitt kåret til årets beste byrå av bransjemagasiner som Adweeks og AdAge. Foto: Privat

- Verdifullt perspektiv

Ekrem forteller videre at i USA må man være forberedt på at det tar litt lengre tid før man får like mye ansvar. 

- Det er flere lag, som gjør at det er mange man kan lære fra på veien opp, men det betyr også at det blir en lengre prosess å lære seg å svømme fort, utdyper Ekrem.

Den kreative lederen forteller at hun har lært mye fra alle hun har møtt på veien, men den største veksten skjedde ved å børste støv av engelskboka og flytte milevis fra komfortsonen.

- Det er typisk å si, men alle burde gjøre det en gang i livet. Så sorry mamma! Du vokser mye på det, og det gir deg et nytt verdifullt perspektiv, sier Ekrem. 

- Vekker oppsikt

En annen som også har tatt veien til New York er 28 år gamle Henrik Bakke-Hareide. I 2013 reiste han til «reklamebransjens mekka» for å studere PR og reklame.

- Det var da jeg fant ut at jeg ville jobbe som art director, forteller han. 

Etter endte studier sendte han ut hundrevis av søknader, e-poster og etter litt grining i dusjen fikk han napp. I dag jobber han nettopp som AD i reklamebyrået Oberland som spesialiserer seg på politiske kampanjer.  En av kampanjene Bakke-Hareide har vært med på å lage er «Forced Pregnacy». Da abortdebatten raste for fullt i USA rundt en eventuell fjerning av Roe mot Wade, høyesterettsavgjørelsen fra 1973, som slår fast at å nekte gravide abort er i strid med den amerikanske grunnloven, var Bakke-Hareide med på å produsere en kampanje som kjempet mot innskrenkingen av folks rettigheter til abort.

- Kampanjen illustrerer at et abortforbud vil være å tvinge mennesker til å gå gjennom en regjeringspålagt graviditet. Og at det er en innskrenking i menneskers frihet til å bestemme over egen kropp, sier Bakke-Hareide.

Det ble mye blest når den gikk live, og det kokte i sosiale medier fra begge hold.

- Vi fikk beskjed om å gjøre alle kontoer på sosiale medier private til det hadde roet seg, så det var ganske tydelig at vi hadde truffet en nerve.

- Det er mye press

Bakke-Hareide forteller at de største oppdragene har kommet fra kunder som non-profit organisasjonen ACLU som arbeider for å fremme borgerrettigheter i USA, seskapet Thinx som lager feminine hygieneprodukter og miljøorganisajonen The Nature Conservancy. 

- Men jeg har også vært med på mindre ting for kunder som Mountain Dew, Anheuser-Busch, og Canon, legger han til. 

Selv om han elsker New York, erkjenner han at livet i storbyen er ganske heftig, både på godt og vondt.

- Det å kunne jobbe på «Madison Avenue» med så mange dyktige og kreative mennesker er vanvittig kult. Samtidig er det mye press og lange dager, så på ukedagene er det lite tid til andre ting enn jobb, forteller han. 

Bakke-Hareide har ikke arbeidserfaring fra Norge, men han tipper på at nordmenn er mye flinkere til å skille mellom jobb og privatliv.

- I USA går det nesten sport i å skryte av hvor mange timer man har jobbet den uken, da himler nordmannen i meg litt med øynene. Dessverre har jeg nok blitt litt farget av å ha jobbet i USA, så privatliv og jobb er ganske sammenflettet hos meg, så noen ganger blir det bare krøll, forteller han. 

Norsk i New York (2):

En annen som også har tatt veien til New York er 28 år gamle Henrik Bakke-Hareide. I 2013 reiste han til «reklamebransjens mekka» for å studere PR og reklame. Foto: Privat

- Mageplask

Til tross for at norske reklameansatte som Kampanje møter jobber i en og samme by var de helt uvitende om at det fantes flere norske reklamekreatører her. 

- Jeg har møtt på en og annen, så jeg vet det er et par av oss her borte. Lekte meg faktisk litt med tanken på å skape et nettverk for reklamefolk, så vi får se om det blir noe slikt i nærmeste fremtid, sier Henrik Bakke-Hareide. 

- Hvordan var det første møtet med bransjen?

- Som et mageplask. Jeg ble kasta inn i det på dag én med full creative brief og kort deadline. Det er vel det man fint kan kalle en trial by fire (en såkalt stress test for å se hvor godt man presterer under press red.anm.) sier han. 

- Ser du for deg at du vil bli værende i New York eller har du lekt litt med tanken om å vende hjem på et tidspunkt?

- Jeg har egentlig gitt opp på å prøve å finne et svar på det spørsmålet, jeg vet knapt hva jeg skal ha til middag i morgen. Jeg har lært mye i New York, men hvis jeg får en mulighet jeg ikke kan si nei til, skal du ikke se bort ifra at jeg pakker snippeska og drar til Norge. Er det lett, er det rett, sier han. 

Norsk i New York (3):

Kreatør-teamet Lisa Eri og Victoria Iles som jobber som Associate Creative Directors i det franske byrået Le Truc, som eies av Publicis Group. Duoen fant hverandre under studietiden på Westerdals. Foto: Nafisa Zaheer

Westerdølinger i The Big Apple

I en av verdens travleste gater, Hudson Street i Manhatten, treffer vi kreatør-teamet Lisa Eri (30) og Victoria Iles (34) som jobber som Associate Creative Directors i det franske byrået Le Truc, som eies av Publicis Group. Duoen fant hverandre under studietiden på Westerdals.

- Siden den gang har vi vært interns hos Dinamo, jobbet et år på The Monkeys i Australia, og deretter på JL, Anomaly og nå Le Truc her i New York de siste seks og et halvt årene, forteller Eri. 

Her har de jobbet med noen av verdens største internasjonale merker og nylig var duoen med på å vinne en byråkonkurranse for en merkevare som er en av hovedsponsorene for sommer-OL i Paris neste år.

- Det blir nok en stor og artig oppgave. Men mine favorittkunder har definitivt vært innen mote. Vi jobbet en god del år på Adidas Originals, men også på Gap og Versace, sier Eri. 

På spørsmål om hvordan det første møtet med bransjen var er duoen krystallklare.

- Ikke bare er dette en overveldende by å flytte til, men tempoet og forventningene på arbeidsplassen føltes beintøffe. I New York jobber man også «at will», som betyr at arbeidsgiver kan si deg opp med eller uten årsak, og uten forvarsel, forteller Iles. 

- Vi fikk også høre at vi stakk hjem «tidlig» hvis vi dro klokken seks en ettermiddag, skyter Eri inn.

Elgetur til New York

Til tross for at arbeidsdagene er lange og at det er liten hjelp å få av velferdsstaten dersom man blir syk, er kreatørduoen «veldig takknemlige» for muligheten til å jobbe i et av verdens største markeder. 

- Vi har virkelig fått bygget opp portofolien vår utrolig fort med mye kult arbeid, og har truffet mange mennesker med ulike identiteter, meninger og erfaringer som har gjort jobbene veldig spennende, sier Eri. 

Hun sier veien frem til jobben i Mad Men-land var å ta «shamelessly» mange kalde telefonsamtaler (cold calls på selgerspråket, red.anm.) til kreatører i byråer man kunne tenke seg å jobbe i før en deretter hoppe på masse videosamtaler for å få napp.

- Så får man bare komme hit og vise at man duger og at man fortjener å være her, sier Eri.

- Har dere noen tips til andre som kunne tenke seg å jobbe i New York? 

- Send over en GIF av at du rir forbi The Statue of Liberty på en elg og inn på det byrået du vil jobbe i, sier Iles.

- Det var altså det vi gjorde når vi søkte jobb her, og på utrolig vis funka det, sier de to norske reklamekreatørene. 

Lever ut den amerikanske reklamedrømmen: - Planen var å bli her i ett år, nå har det plutselig gått syv