Trumps hatobjekt fortsetter digital oppgang

BERGEN (Kampanje): «Fake news»-anklagene til presidenten preller av New York Times som vann på gåsa.

Publisert / Oppdater

Ove Sjøstrøm

The New York Times, som er dømt nord og ned av president Donald Trump, fikk 139.000 nye abonnenter i årets tre første måneder og har nå 2.783.000 abonnenter på digitalutgaven av den amerikanske avisen, og det er flere enn noensinne.

En av avisens redaktører tror både digitale forbedringer og Trump i Det hvite hus forklarer noe av oppgangen.

- Leserne våre er fascinert av presidentskapet til Trump. Dessuten forbedrer vi vårt digitale produkt hele tiden. Vi lærer fremdeles om hvordan vi best kan bli en digital nyhetsorganisasjon, sier New York Times-redaktør Rebecca Corbett til Kampanje.

63 prosent av The New York Times' omsetning kommer nå fra salg av aviser og abonnement på papir og nett, mens bare 30 prosent kommer fra salg av annonser. I 2011 kom halvparten av omsetningen fra annonser i avisen som ofte omtales som den The Grey Lady eller den grå damen. 

Suksessen synes å øke i takt med de mange utfallene fra president Donald Trump, som benytter enhver anledning til å lange ut mot The New York Times og andre store medier, som han anklager for å bringe falske nyheter.

The New York Times og The Washington Post delte i forrige måned den gjeve Pulitzerprisen for sin undersøkende journalistikk rundt Russlands angivelige innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016 og samarbeid med Trumps valgkampstab.

- Hvordan jobber dere med det digitale?

- Det handler blant annet om presentasjon av journalistikken vår. Vi lager segmenter og pakker hvor vi forklarer innholdet i saker mer inngående, og vi inviterer våre lesere til å engasjerer seg.

- Får dere flere abonnenter jo mer Trump kjefter?

- Det eneste jeg vet med sikkerhet, er at New York Times blir kritisert både fra høyre- og venstresiden. Da vet vi også at vi har vi gjort jobben vår, sier Corbett.

Selv om avisen tilbyr abonnentene stadig nye digitale produkter, som for eksempel apper for matoppskrifter og kryssord, er godt journalistisk innhold fremdeles det viktigste for Corbett.

- Nyhetsorganisasjoner har blitt rammet hardt av mediekrisen de senere årene, og det er alvorlig for den undersøkende journalistikken. Men heldigvis har New York Times klart seg bra og har ressurser nok til å avdekke store saker.

Vokser kraftig:

New York Times-redaktøren Rebecca Corbett opplever rekordstort salg av digitale abonnement. - Leserne våre er fascinert av presidentskapet til Trump, sier hun. Foto: Ove Sjøstrøm.

Felte Weinstein

Under besøket til Nordiske Mediedager i Bergen nylig fortalte Corbett om arbeidet som felte filmmogulen Harvey Weinstein. Det skjedde først etter år med seksuell trakassering av kvinner fra Weinstein. Avsløringen resulterte i en Pulitzer-pris for Corbett og hennes team. 

- Forstod dere hvor store følger denne saken ville få?

- Vi trodde først det skulle bli en stor avsløring om underholdningsindustrien. På grunn av Weinsteins bånd til det demokratiske partiet, trodde vi også den ville få konsekvenser utenfor Hollywood.  Men hvem kunne forestilt seg dette?

Metoo-kampanjen som fulgte i sosiale medier etter Weinstein-saken nådde også Norge med konsekvenser for personer i politikk, underholdning og medieindustrien. I en fersk meningsmåling, presentert under Nordiske Mediedager i Bergen, sier et flertall av de spurte at kampanjen i Norge ble for personfokusert.

Corbett tror personfokus kan være nødvendig for å avdekke hva som gjør grov seksuell trakassering mulig over flere år, uten at noen sette foten ned.

- Vel, det er et spørsmål om hva journalistikken skal avdekke. Vi gjorde Weinstein-saken for å avdekke systemet som tillot ham å trakassere og slippe unna med det. Vi trenger flere historier som blottlegger systemer og strukturer som muliggjør at dette skjer.

- Kommer det flere historier fra New York Times om seksuell trakassering?

- Ja, det kommer mer, avslutter Corbett.

Trumps hatobjekt fortsetter digital oppgang