Slipper «Wonderboy» løs i eventbransjen: - Han kan ikke fordra Jan Fredrik Karlsen

Det er klart for tredje og siste kapittel i fortellingen om Christian von der Hall.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Fredag denne uken slippes den tredje boken om Christian «Wonderboy» von der Hall, og forfatter Henrik H. Langeland sier det nå er definitivt siste bind om den vellykkede næringslivslederen som har gjort karriere både i mediebransjen og PR-bransjen. Den nye boken har fått navnet «Showtime».

- Ja, nå er det tredje og siste akt. Det er mange allerede som har etterlyst flere bøker om Christian, men jeg vet ikke om han tåler like mange avskjedskonserter som a-ha, sier bokaktuelle Langeland til Kampanje. 

- «Showtime», betyr det at det blir en enda morsommere og mer underholdende fortelling denne gangen?

- Det er forhåpentligvis blitt både morsomt og underholdende, men det en også en satirisk bok som tross alle forsmedelighetene knyttet til korona forsøker å fange en tidsånd. Christian er blitt 57 år gammel og har vel funnet ut at norsk næringsliv ikke er ment for menn som pusher 60, og nå vil han gå ut med æren og pengene i behold. Men så går det ikke helt som Christian har tenkt seg, sier Langeland.

- Han har jo både raidet Aschehoug og Gyldendal og vært en maktperson i PR-bransjen, er han ikke den samme vinnerskallen lenger?

- Jo, han er fortsatt en suksessrik næringslivsleder. I «Showtime» eier han Norges ledende eventbyrå, og er i tillegg blitt en stor TV-personlighet med sitt eget program om oppstartsselskaper, sier han. 

Kanalen Christian von der Hall får boltre seg på i den nye romanen er TVNorge. 

Er det en bransje som har hatt et voldsomt oppsving de siste årene så er det eventbransjen. Alle driver jo med event i dag, selv medieselskapene. Henrik H. Langeland

Forlatt PR-bransjen og blitt byrå-gründer

Sist gang leserne møtte Christian von der Hall var i boken «Fyrsten». Den gang ledet han et PR-byrå som spilte en avgjørende rolle ved stortingsvalget i 2013. Før det, i boken «Wonderboy», var han med på å raide norsk bokbransje under dotcom-bølgen for mediekonsernet Scandinavian Media Group. Men 17 år senere er medieindustrien byttet ut med eventbransjen og gründervirksomhet. Christian von der Halls nye verden består av partyfiksere, entreprenører, influensere, SoMe-strateger og «alskens andre disruptive visjonærer», som det heter på bokomslaget.

- Hva heter eventbyrået hans?

- Det heter Showtime. Christian er kongen av norsk event, men har en stein i skoen og den heter Jan Fredrik Karlsen. Han kan ikke fordra Jan Fredrik Karlsen, og klarer selvsagt å vikle seg inn i en brudulje med ham, røper Langeland.

- Hva har du gjort for å drive research, har du gått undercover i et eventbyrå?

- Jeg har snakket med ganske mange, sentrale aktører i eventbransjen, men mest aktiv har jeg nok vært i start up-miljøene og de mange arrangementene der. Det er en bransje det er lett å harselere med, og selv om det finnes en nesten parodisk bransjelingo, er det også mange der som har en genuin tro på at teknologi kan gjøre verden til et bedre sted.

I skrivestuen:

Henrik Langeland tror ikke det er mulig å toppe salget av den første boken om Christian von der Hall på 100.000 eksemplarer. - Nei, det tror jeg ikke er mulig. «Wonderboy» var noe helt unikt og boken var med på å definere en tid, sier han. Foto:

- Folk vil betale for sosiale opplevelser

Også denne gangen dukker det opp en lang rekke med kjente navn fra den virkelige verden, slik toppsjefen i First House, Per Høiby, gjorde sist i «Fyrsten».

- Kan du navngi noen?

- Som i de foregående bøkene vil det dukke opp både fiktive personer og offentlig kjente, personer som Jan Fredrik Karlsen og Petter Stordalen. Men alt skjer innenfor romanens univers og det er fri fantasi. Det var noen på forlaget som kalte boken «Kjærlighet i Stordalens tid». I «Wonderboy» var det pengene som drev Christian, så var det makt og innflytelse i «Fyrsten», men nå har Christian begynt å kjenne på at det er noe som er enda viktigere, og det er kjærligheten. Eller som Christian kaller det, underholdning.

- Du har lagt handlingen til eventbransjen denne gangen, hvorfor?

- Rundt 2000 var det dotcom og rundt 2010 var det PR-bransjen som var på alles lepper. Jeg var litt i tvil denne gangen, men er det en bransje som har hatt et voldsomt oppsving de siste årene så er det eventbransjen. Alle driver jo med event i dag, selv medieselskapene. Det er blitt en integrert del av næringslivet, og alle som jobber skal jo hele tiden på et eller annet event.

- Rent personlig, er det for mange eventer og konferanser?

- He, he… det er jo et marked for denne type virksomhet, og det er vel ikke flere enn det markedet er villig til å betale for. Men det er et tegn på at folk vil betale for sosiale opplevelser, sier han.

- Mediebransjen og PR-byråene, er det en ny cowboybransje du tar for deg, du kaller dem partyfiksere på bokomslaget?

-  Eventbyråene liker nok ikke å fremstille seg selv som partyfiksere, men til syvende og sist er det jo det de gjør. De arrangerer fest og begivenheter. Men man skal samtidig huske at det ikke er lett å arrangere en god fest. Men det er vel litt som aksjemeglere, de liker ikke å bli kalt selgere de heller, sier han.

I «Wonderboy» var det pengene som drev Christian, så var det makt og innflytelse i «Fyrsten», men nå har Christian begynt å kjenne på at det er noe som er enda viktigere, og det er kjærligheten.

Har solgt 150.000 bøker  

De to foregående bøkene til Langeland ble begge suksesser og særlig «Wonderboy» ble en listetopper med salg på over 100.000 eksemplarer. Totalt har bøkene solgt til sammen 150.000 eksemplarer og førsteopplaget av «Showtime» er på 12.700 bøker.

- Er det mulig å toppe salgstallene til «Wonderboy»? 

- Nei, det tror jeg ikke er mulig. «Wonderboy» var noe helt unikt og boken var med på å definere en tid. Også må vi bare erkjenne at bokbransjen ikke har de samme salgstallene som den en gang hadde. Det er litt som avisenes opplagstall.

- Boken er i butikk i morgen, er du fortsatt spent foran en utgivelse?

- Det der blir bare verre og verre. I 2003 da «Wonderboy» kom ut var internett fortsatt noe litt nytt og spennende og vi hadde en mer analog offentlighet. Innslagene og sakene gikk på radio, tv og i avisene, også var de borte. Med internett finnes de for alltid. Du etterlater spor i dag som er mye tydeligere og får du et dårlig terningkast vil det stå der for alltid. Men det er noen ting som du har kontroll også er det noe du ikke har kontroll på som for eksempel anmeldelsene, men her har jeg ikke lenger så store forhåpninger, sier han.

Trilogien:

Christian von der Halls liv er blitt en trilogi som tar leseren på en reise som starter i mediebransjen med «Wonderboy» og som etter et intermezzo i PR-bransjen i boken «Fyrsten» ender i eventbransjen med den siste boken «Showtime».

Går digitalt med boklanseringen

I tråd med tidene vi lever i og i god eventånd anno 2020, er lanseringsfesten og bokslippet flyttet over til det digitale der første kapittel skal dramatiseres av skuespillerne Pia Tjelta, Trond Espen Seim og Christian Skolmen.

- Boken gikk i trykken for ikke så lenge siden og vi hadde muligheten til å legge inn en koronavits, men vi droppet det. Fortellingen er lagt til tiden før koronaen kriminaliserte hele eventbranjsen, sier han.

- Ja, eventbransjen er i dag en bransje som ligger nede for telling, vil den komme tilbake eller dør eventbyråene ut med koronakrisen?

- Vi kommer tilbake til normalen igjen. Det er et par-tre ting som er uunngåelige for oss og det er menneskets behov for sex og fysisk samvær, også er det kapitalismen, sier Langeland.

- Til alle bransjenerdene som leser Kampanje og som slukte «Fyrsten», kan du ti år etter endelig fortelle hvilken PR-sjef som karakteren von der Hall bygde på?

 - Ha ha… det tror jeg ikke at jeg skal røpe før jeg skriver et testamente. Det er nok det aller tryggeste, sier på nytt bokaktuelle Henrik Langeland.

Slipper «Wonderboy» løs i eventbransjen: - Han kan ikke fordra Jan Fredrik Karlsen