Norske TV-kanaler sa nei, nei og nei til seersuksessen – nå hylles Spillet-produsenten

Da programsjefene møttes til debatt om hvilke TV-programmer de aller helst vil ha, måtte TV 2-sjefen fri til Mastiff-sjefen på scenen. Se video her.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Dag Robert Jerijervi
Knut Kristian Hauger

TV 2-suksessen «Spillet» har vært på alles lepper under Nordiske mediedager i Bergen denne uken. På konferansens første dag kunne NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen fortelle Kampanje at NRK hadde takket nei til konseptet.

- De var også innom oss med programmet, men så takket vi nei til det. Også vet jeg at TV 2 har endret litt på formatet eller TV 2-ifiserte det. Men vi takket nei til det slik som det var, sier Fürst Haugen til Kampanje.

Dagen etter troppet den ene programsjefen etter den andre opp på scenen i Bergen og fortalte at også de hadde avvist programmet. Blant dem var Prime Video-topp Andreas Bakka Hjertø. Han forklarte de fremmøtte at de ikke hadde kapasitet til å videreutvikle konseptet.

- Jeg angrer på det, innrømmer han.

Etter det Kampanje kjenner til var også Warner Bros. Discovery ett av TV-husene som takket ned til «Spillet». I Grieghallen fikk programsjefen i TVNorge-eieren spørsmål om ikke han også ønsket seg «Spillet», men da svarte Magnus Vatn følgende:  

- «Spillet» er fantastisk, men jeg ønsker jeg mest «Kompani Lauritzen», sa Vatn. 

Les også: NRK vil satse på mer reality-TV: - Vi må skjerpe oss

Måtte ned på kne

 Da var det en desto blidere programredaktør Trygve Rønningen i TV 2 som deretter inntok scenen, vel vitende om at de hadde satset på det sørkoreanske konseptet som har blitt vårens store seersuksess med et snitt på over én million seere.

På spørsmål fra moderator Erik Solbakken om hva slags TV-programmer TV 2 er på jakt etter, valgte Rønningen å hente opp daglig leder i Mastiff, Jostein Olseng, på scenen.

- Svaret på spørsmålet ditt er sånne som han. De fine folka som lager TV-programmene våre, sier Rønningen og legger hånden på skulderen til Olseng.

Det er nettopp Mastiff som produserer «Spillet» for TV 2.

- «Spillet» var et halvfabrikat fra Sør-Korea, og så tar dyktige folk og lager det til et fantastisk norsk TV-program, sier Rønningen.

- Du er så god på å lage reality-øyeblikk, så nå kan du gå ned på kne og fri til han, spøker Solbakken til latter fra salen.

 Se videoen der programredaktør Trygve Rønningen får beskjed av programleder Erik Solbakken om å gå ned på kne under Nordiske Mediedager. 

Flørtet med flere TV-kanaler

At Jostein Olseng og «Spillet» flørtet med flere TV-kanaler og strømmetjenester før det endte opp hos TV 2, bryr Trygve Rønningen lite.

- Når man har en idé som er såpass uferdig, så er det ikke uvanlig at produksjonsselskapene går litt rundt og tester det i flere leire. Men jeg vet ikke om vi var sist, først eller i midten, sier Rønningen.

Programmet de fikk presentert var nemlig langt ifra klart for norske TV-skjermer ifølge Rønningen.

- Hva var det dere så som de andre ikke så?

- Det er en sterk spillmotor, men konseptet var veldig sørkoreansk og rart. Vi klarte å lage dette til noe som ligner et godt norsk reality-program, og da takket vi ja.

Les også: Koreansk TV-kanal lar seg imponere over Spillet: - Så morsom og interessant

Takket nei:

Programsjefen i Amazons strømmetjeneste Prime bekrefter at de også takket nei til realityserien Spillet. Foto: Eivor Eriksen.

Jobbet med Spillet i ett år

Hovedperson selv forteller at de jobbet med konseptet i nesten et år før de fikk napp hos TV 2. Han tror det var de mange lagene av sørkoreansk kultur som gjorde det til et vanskelig innsalg.

- Det var også mange som syntes det var litt mørkt og lurte på hvordan man skulle få det til å bli bred familieunderholdning av at folk danner allianser og må ta sosiale valg, sier Jostein Olseng.

Det var først tredje gang de pitsjet det for TV 2, i desember 2022, at de klarte å lande en avtale.

- Da var det også et annet selskap som var interessert, men TV 2 hoppet på kjapt etter pitsjen, så den andre interessenten rakk ikke å snu seg rundt.

- Betyr dette at mange TV-kanaler går glipp av mye gull fordi man er for kjapp til å si nei?

- Det er avhengig av hva de har behov for til enhver tid. Noen ganger har en kanal et behov og da går det lett å få gjennom et prosjekt, og andre ganger har de ikke noe behov. Om de trenger det to år senere, så er det for sent.

- Hva synes du om «frieriet» på scenen?

- Det var en morsom og uhøytidelig seanse i Grieghallen. Selv om «frieriet» var Eriks forslag, er det veldig hyggelig at Trygve setter pris på jobben vi har gjort. Det gjør meg varm om hjertet. Vi er veldig stolte av og glade for suksessen vi fått lov til å skape sammen med utrolig flinke folk i TV 2, sier Olseng og legger til:

- Men som det kom fram under seansen er vi nok ikke monogame. Vi jobber med alle som vil jobbe med oss, og er glade i alle som vil jobbe med oss. Så lenge vi får lov til å lage godt innhold og fortelle historier er vi lykkelige.

 

Norske TV-kanaler sa nei, nei og nei til seersuksessen – nå hylles Spillet-produsenten