Flytoget starter eget medieselskap – kutter 20 år langt JCDecaux-samarbeid

Vil ta over reklamesalget selv. Dermed glipper storkontrakt for JCDecaux.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

I nesten 20 år har Flytoget samarbeidet med utendørsselskapet JCDecaux om reklamesalget på selskapets egne later og skjermer på togene. Nå tar dette samarbeidet brått slutt. For denne uken lanserer nemlig Flytoget sitt eget medieselskap, Flytoget Media. Fremover vil Flytoget selv ta seg av reklamesalget på egne flater.

- Produktsortimentet til Flytoget vil endres i stor grad i 2021. Utendørsflatene som i Eurosize vil fremover ligge i BaneNor sin portefølje. Med nye fantastiske tog som snart er på skinnene, så ønsker Flytoget å videreutvikle det digitale produktet under egen merkevare, sier markedssjef i Flytoget, Lotte Mathilde Quéru, til Kampanje.

Quéru kom til Flytoget for et par år siden og ha gjennomført en rekke endringer, først og fremst på byråsiden. Nå vil hun også starte å selge reklame på flytogene selv.

- Et av Flytogets verdier er «innovasjon», og vi jobber stadig med nye og spennende løsninger med stort potensial. Flytoget ønsker å kontrollere dette selv i fremtiden, slik at dette kan spille på lag med en svært sterk merkevare med høy lojalitet i bunn, sier markedssjefen. 

Les også: Flytoget velger sitt tredje reklamebyrå på seks år: - Vi får ny energi, nye ideer og nye tanker

Det er alltid leit å avslutte et sånt langvarig partnerskap, men sånn som situasjonen er nå, hadde vel strengt tatt ikke Flytoget noe særlig valg. Øyvind Markussen, administrerende direktør i JCDecaux

Henter salgssjef fra Clear Channel

Etter det Kampanje kjenner til ligger omsetningen av reklame på Flytoget på rundt 20 millioner kroner i året, slik at reklamekontrakten har stor verdi for utendørsselskapene. Med en femårig lengde på kontrakten dreier avtalen seg fort om rundt hundre millioner kroner. JCDecaux fornyet eksisterende avtale for fem år siden.

Les også: Ny lufthavn frister JCDecaux

Selv opererer Flytoget i sitt årsregnskap med inntekter på utleie av reklameplass på rundt 12 millioner kroner i året, men det er grunn til å tro at JCDecauxs faktiske omsetning ligger høyere. 

Når Flytoget nå prøver lykken på egenhånd, gjør de det ikke uten investeringer. Flytoget henter inn Ingar Jorunnsøn til å lede den nye satsningen.

- Vi er trygge på at Ingar med sin sterke erfaring i dette premium utendørssegmentet på reklamesalg og etablering, er rett mann til å lede denne satsningen til suksess, sier Lotte Quéru i Flytoget.

Jorunnsøn har tidligere jobbet nesten ni år hos JCDecaux-konkurrenten Clear Channel, hvorav de siste syv som leder av salgsavdelingen. Han har også vært innleid konsulent hos utendørsselskapet Ocean Outdoor i en kortere periode.

- Jeg gleder meg stort til å ta fatt på en utrolig spennende oppgave. Jeg skal bruke min erfaring sammen med et fantastisk team i Flytoget til å videreutvikle en allerede Premium arena med en av Norges sterkeste merkevarer i ryggen. Annonsører og våre kunder vil se mange nye spennende muligheter i tiden som kommer, sier Jorunnsøn til Kampanje.

Han tar over på en tid der antallet reisende har stupt som en følge av kampen mot koronaviruset.

- Blir det en tøff start å skulle selge reklame på Flytoget nå?

- Vi er alle rammet av korona, men vi har fortsatt trafikk på våre tog, reiser er ikke avlyst, de er kun satt på vent. Dette vil som alt annet normalisere seg over litt tid. Markedet er ikke borte, det handler om å tilby noe unikt, noe som vi i Flytoget gjør, sier Jorunnsøn.

Markedsjef:

Markedssjef Lotte Mathilde Quéru i Flytoget vil videreutvikle det digitale produktet under egen merkevare.

JCDecaux: - Leit å avslutte et langvarig partnerskap

Administrerende direktør i JCDecaux, Øyvind Markussen, var godt fornøyd da utendørsselskapet igjen vant Flytoget i 2015, men nå tar moroa altså slutt. 

- Det er alltid leit å avslutte et sånt langvarig partnerskap, men sånn som situasjonen er nå, hadde vel strengt tatt ikke flytoget ikke noe særlig valg, sier Markussen til Kampanje.

- Hvorfor det?

- Vår avtale utløper ved årsskiftet, og Flytoget har en ganske usikker situasjon fremover. Dels er det ikke tid til å gjennomføre en konkurranse som tar en tre-fire måneder, og dels er det usikkerhet for passasjergrunnlaget for den kommende perioden. Så det er problematisk for Flytoget og si hva det er som skal konkurranseutsettes, sier JCDecaux-sjefen.

- Tror du Flytoget vil klare å selge det selv på egenhånd?

- Det har jeg ikke noen formening om egentlig. Det kommer an på hva slags ambisjonsnivå de har, og hvilke ressurser de setter på. Det er bare seks uker til vår avtale er over, og det er en betydelig del arbeidsoppgaver som må iverksettes for å ta over dette, sier Markussen.

Han understreker at Flytoget-avtalen de har operert inkluderer mer enn bare selve skjermene på togene.  

- Det har vært reklame på flytogterminalen på Gardermoen og Oslo S, det som går over til Bane Nor-avtalen fra 1. januar, en avtale som vi operer og har kontrakt på. Så det er en del av avtalen vi vil fortsette å operere. Det dette er snakk om er skjermene inne i togsettene, sier Markussen.

JCDecaux kjemper om annonsørene i et utendørsmarked som har ligget på 500-600 millioner kroner og der franske JCDecaux og Clear Channel er de to største. I 2019 hadde JCDecaux rundt 300 millioner kroner i omsetning. Det siste året er det også kommet en tredje aktør inn på markedet med Ocean Outdoor.

Les også: Koronakrisen treffer utendørsselskapene hardt: - Vi fikk oss en midt på nesa

Tror Flytoget ikke hadde noe valg:

- Jeg vil anta at Flytoget har kommet i en situasjon hvor de ikke hadde noe valg, sier JCDecaux-sjef Øyvind Markussen.

- Tror de kjøper seg tid

På spørsmål om vi vil få se flere gjøre som Flytoget og prøve lykken selv, enten det gjelder flyplasser eller kjøpesentre, svarer Markussen at det er noe han ikke har særlig tro på.

- Det har litt med hva er Flytoget skal være bra på, frakte passasjerer, og ikke drive med ting som ikke er kjernevirksomhet. Jeg vil anta at det er fornuftig å fokusere på det man er gode på. Enhver virksomhet må definere hva de skal være bra på og hva som er kjernevirksomhet. Det forundrer meg om Flytoget definerer medievirksomhet eller reklamesalg som en del av kjernevirksomheten, og det samme gjelder for så vidt kjøpesentre, sier Markussen.

Han lurer på om Flytoget «kjøper seg tid».

- Jeg vil anta at Flytoget har kommet i en situasjon hvor de ikke hadde noe valg. Jeg tror man går inn i en periode hvor man er nødt til å kjøpe seg tid, før man legger dette ut på en konkurranse i markedet. Det kan jo hende at jeg tar feil, og at Flytoget ser på reklamesalg som en del av sin strategiske virksomhet, men det tror jeg ikke, og det får du heller spørre Flytoget om, sier Markussen.

- Kult å være de første i Norge

Markedssjef Lotte Queru sier Flytoget liker å prøve å gjøre ting på nye måter.

- Vi vet at dette er mer vanlig i utlandet, Swedavia (svenske Avinor) håndterer selv alt av reklamesalg på sine flyplasser selv, og har veldig god erfaring med det. Vi synes det er veldig kult å være de første i Norge til å teste det samme. Og drømmen er jo at vi skal kunne vise at også egne merkevarer kan gjøre slike satsninger, og skape nye forretningsmessige muligheter, sier hun.

- Hvor store inntekter har Flytoget fått fra kontrakten med JCD siste årene?

- Avtalen gjennom 20 år har økonomisk vært god for begge parter, og det har vært et konstruktivt og flott samarbeid på alle måter. Dette skiftet handler om en endring i markedet og nye spennende muligheter for Flytoget, svarer Queru.

- Går dere glipp av garanterte inntekter når dere nå skal gjøre alt selv?

- Ved å ta salget inhouse så vil Flytoget sitte helheten. Det har handlet om å videreutvikle konseptet og benytte dette som en anledning til å ytterligere styrke merkevaren, sier Queru.

Flytoget starter eget medieselskap – kutter 20 år langt JCDecaux-samarbeid