Nasjonalmuseet får ny TV-produsent - 34 byråer kjempet om millionoppdraget

Nasjonalmuseet går for ny leverandør av TV-produksjonsoppdrag. - Vi valgte å prioritere andre oppgaver, sier den forrige avtalepartneren.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Da nye Nasjonalmuseet åpnet dørene i fjor sommer ha Oslos nye signaturbygg et ønske «å tilgjengeliggjøre og formidle Norges største samling av kunst, arkitektur og design.» I dette arbeidet er video et viktig element, og museet har frem til nå samarbeidet med filmselskapet Wemake. Samarbeidet varte i to år, men avtalen løp ut i april i år. I vår la Nasjonalmuseet derfor ut en åpen tilbudskonkurranse om ny rammeavtale på filmproduksjon og 34 filmproduksjonsselskap var med i anbudsrunden. Til slutt var det Hacienda som landet rammeavtalen med Nasjonalmuseet.

Wemake sier de ikke var med i anbudsrunden. 

- Wemake har vært med Nasjonalmuseet siden oppstarten i 2021. Det har vært et fint samarbeid og vi har laget mye fint for dem. Avtalen har vært «ikke-eksklusiv», og dessverre ble det faktiske volumet av produksjoner mindre enn skissert ved avtaleinngåelse, sier produsent og daglig leder i Wemake, Eivind Sæther til Kampanje. 

Han forteller videre at de det siste året har startet en satsning på TV-drama som de er godt i gang med.

- Offentlig anbud krever mye tid og da denne ble lagt ut valgte vi å prioritere andre oppgaver og eksisterende produksjoner. Det nåværende anbudet til Nasjonalmuseet er fremdeles ikke-eksklusivt og vi ønsker dem hjertelig velkommen tilbake ved anledning, sier Sæther. 

Wemake hadde i 2022 en omsetning på 12,6 millioner kroner og et underskudd på 800.000 kroner. 

Les også: PR-topp mener bildestormen tjener Nasjonalmuseet: - De har fått verdifull omtale

Vår jobb blir å gjøre det spennende på film, fagkunnskapen er det bare å forsyne seg av. Dag Mykland, daglig leder i Hacienda Film

Øvre ramme på 20 mill.

Ifølge anbudet vil ikke Nasjonalmuseet forplikte seg til «et bestemt omfang på kjøp av tjenester, men har som intensjon å benytte rammeavtaleleverandøren som hovedleverandør.»

- Det skal ikke utelukke at museet vil benytte andre leverandører der det er hensiktsmessig, står det i anbudet. 

Den nye rammeavtalen har i første omgang en varighet på to år, med mulighet for forlengelse i to år. Avtalen går ut på flere typer videoinnhold som dokumentarer, faktaserie til reportasje, videoessay, gjør-det-selv-video, kunstnerportrett og promoteringsfilmer. 

- Felles for alle oss i Hacienda er nysgjerrighet, engasjement og dedikasjon. En oppdragsgiver som Nasjonalmuseet føles, enda så skamløst det høres ut, mer som en samarbeidspartner enn en kunde, sier daglig leder i Hacinda, Dag Mykland.

For det lille filmselskapet Hacienda vil oppdraget bety mye og særlig hvis Hacienda klarer å få maksimalt ut av oppdraget. Avtalen som Nasjonalmuseet har lyst ut, har en øvre ramme på fem millioner kroner per år eller 20 millioner kroner over fire år dersom alle opsjonene benyttes. Hacienda Film hadde i 2022 en omsetning på under fem millioner kroner og 60.000 kroner i overskudd. 

Vant rammeavtale:

Hacienda Film danket ut 34 filmselskap i konkurransen om å vinne rammeavtale for filmproduksjon med Nasjonalmuseet. F.v: Dag Mykland, Bår Tyrmi og Ellen Morgenstierne.

Laget Aftenposten-serie

Filmproduksjonsselskapet ble etablert i 2014 og er kanskje best kjent for Aftenposten-serien «Sweatshop – Dødsbillig mote», der tre norske ungdommer ble sendt til Kambodsja for å jobbe sammen med de som lager klærne våre. Serien har mer enn 30 millioner visninger og er solgt til mer enn 25 land, og vant Gullruten for «Beste reality» i 2015.

Siden den gang har Hacienda produsert en rekke serier, dokumentarer og kampanjefilmer.

- Vi lager filmer vi liker, om saker vi brenner for og som vi er stolte av. Vi er veldig stolte av filmene vi produserer for Nasjonalmuseet, legger han til. 

Han forteller at de har kommet godt i gang med arbeidet av blant annet dokumentering av konserveringen av et 1600-talls italiensk renessansemaleri og opptak til en ny utstilling om nordisk mat. 

- Det er utrolig mye «gammelt» som kan aktualiseres og sees på med nåtidens øyne. Nasjonalmuseet er utrolig flinke på å gjøre verk relevante og dermed oppfylle deres visjon om å «gjøre kunsten tilgjengelig for alle – og hver enkelt, og reflekterer samfunnet og tiden vi lever i», sier Mykland. 

Hacienda står også bak web-serien «Kunsten å flytte» om Nasjonalmuseets flytteprosess inn i det nye museet, og utstillingen «Skakke folkedrakter»

Les også: T-We-kunder får Nasjonalmuseet hjem i egen stue: - Skal gjøre kunsten tilgjengelig for alle

- Drømmeoppdraget

Mykland forteller at de har blitt glad i Najonalmuseet og folka som jobber der gjennom produksjonene. 

 -  Hacienda jobber med engasjerende kunnskapsformidling, og på Nasjonalmuseet er det stappfullt med engasjement, kunnskap og kjærlighet for jobben som gjøres og for kunsten. Å få produsere film for Nasjonalmuseet er drømmeoppdraget som utfordrer oss både faglig og personlig. Vi føler oss rett og slett heldige som får lov å ta del i dette spennende og viktige arbeidet, sier Mykland. 

Noen av de som skal jobbe på Nasjonalmuseet-teamet til Haciendas er Dag Mykland (produsent, VJ og klipper), Bår Tyrmi (manus, regi og klipp) og Ellen Morgenstierne (research, manus, tekst og opptaksregi/lyd). I tillegg vil Linn Therese Amundsen (foto og VJ), Trond Høines (foto), Simen Lauritzen Stensrud (design og motion graphics), Jo Eldøen (klipp) og Kent Stian Jacobsen (klipp) også bistå.

 

Nasjonalmuseet får ny TV-produsent - 34 byråer kjempet om millionoppdraget