TV-sjefer slår alarm om kvinnehets: - Opprørende og sjokkerende

VGTV-redaktør er bekymret for at kvinnelige komikere vil kvie seg for satse på en humorkarriere. - Humoren blir fattigere og vil stagnere, mener han.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Dag Robert Jerijervi Journalist

- Det er helt uforståelig at vi i 2023 skal oppleve at noen reagerer på at komikere er kvinne eller mann. Det er jeg helt sikker på at en samlet bransje ønsker å stå imot og svare kraftullt tilbake hvis sånt oppstår.

Det sier programredaktør i TV 2, Trygve Rønningen, til Kampanje etter å ha lest kommentaren til Christian Steen i The Oslo Company, publisert av Kampanje mandag morgen.

I kommentaren slår Steen alarm rundt trakasseringen norske kvinnelige komikere opplever når de trer frem i rampelyset.

- Gang på gang opplever vi at kvinnelige komikere som deltar i våre produksjoner blir hetset, trakassert og nedverdiget på det groveste, skriver Steen i kommentaren som du kan lese her.

- Av uforståelige grunner blir enkelte nordmenn sterkt provosert av kvinnelige komikere, fortstter han.

The Oslo Company har samarbeidet med blant annet VGTV ved flere anledninger og har blant annet hatt produksjoner som «Rikets Roast» og «Ikke lov å le på hytta», som har innslag av kvinnelige komikere.

- Vi ser dette på nært hold, sier VGTV-redaktør Rolf Sønstelie til Kampanje.

Les mer: - Kvinnelige komikere blir hetset, trakassert og nedverdiget på det groveste

- Opprørende og sjokkerende

VG har flere ganger opplevd at kvinnelige komikere hetses for innholdet de lager, enten på egne kanaler eller i VGTVs kanaler. Det er tilsynelatende utelukkende menn som står bak hetsen.- Det er utrolig opprørende og sjokkerende å være vitne til. Vi følger med og modererer kommentarfeltene våre, og i verste fall må vi stenge ned, slik vi gjorde med Martha Leivestad ved forrige «Rikets Roast», sier Sønstelie.Martha Leivestad tok selv til Instagram for å fortelle at hun hadde mottatt stygge kommentarer etter at VGTV la ut et klipp av henne fra «roasten» av Erik Follestad på TikTok tidligere i år.«Det er synd at jeg ikke får lov til å roaste og tulle på lik linje med de andre komikerne, uten å revet i fillebiter i kommentarfeltet i ettertid», skrev hun.Innlegget utløste massiv støtte fra Leivestads komikerkollegaer.I likhet med Christian Steen, frykter Rolf Sønstelie for rekrutteringen til bransjen.- Dette kan i verste fall ødelegge for humorens posisjon og utvikling i det norske samfunnet. Humor er utrolig viktig. Det får oss til å le, og på sitt beste kan det speile og utfordre tiden vi lever i. Da trenger vi flere perspektiver og erfaringer inn. Mister vi kvinnene og de unge kvinnene som er på vei inn, blir humoren mye fattigere og vil stagnere, sier han.

Alvorlig:

Hets mot kvinnelige komikere bekymrer også TV 2-direktør Trygve Rønningen. Foto: Eivor Eriksen

- Redde for at de ikke vil stå i det

- Merker dere allerede at det blir vanskeligere å få kvinnelige komikere med på nye prosjekter?- Vår erfaring er at det ikke er kommet så langt enda, men vi er redde for at kvinnelige komikere ikke orker å stå i det i lengden. Vi er også redde for at unge, kvinnelige talenter som kanskje står på en scene, vil kvie seg for å ta skrittet videre. At de tenker at dette er det ikke verdt å utsette seg for.- Hva kan dere gjøre for å ta tak i problemet?- Det vi kan gjøre er å være gode støttespillere for våre profiler, passe på kommentarfeltene og renske våre egne kanaler for det som bare er søppel. Og så er det viktig at det blir debatt om det, at vi selv deltar i den og at også mannlige underholdningsprofiler sier ifra i sine kanaler.  

Rønningen i TV 2 håper ikke humortalentene lar seg stoppe av «grums».  

- Jeg er helt sikker på at en samlet bransje ønsker å stå imot og svare kraftfullt tilbake. Det gjelder også TV 2. Slike typer reaksjoner på kvinnelige komikere vil vi selvsagt stå opp mot med en tydelig stemme, sier han.

- Er du redd for å miste komikertalenter?

- Det er mange unge kvinnelige komikere på vei opp, det er vi veldig glade for. Jeg håper vi alle girt dem plass, og at det motiverer dem til å fortsette og ikke la seg tie ihjel av grums.

- Hva gjør TV 2 i kampen mot denne typen hets? Har dere et ansvar?

- Vi tar det ansvaret hver dag for alle som eksponeres for redaksjonelt stoff. Dette er ikke noe unntak.

La ut innlegg:

Johanne Massey la nylig ut et innlegg på Instagram hvor hun slår tilbake mot hets og trakassering. Foto: Eivor Eriksen.

- Må takle latterliggjøring og hat

Kampanje har vært i kontakt med flere kvinbnelige komikere som av ulike årsaker ikke ønsker å uttale seg om saken. Årets underholdningsinfluencer og komiker, Johanne Massey, henvsier imidlertid til et Instagram-innlegg som hun publiserte i helgen. Her hyller hun sine kvinnelige kolleger.

- De som, til tross for frykten for all hets, fortsatt tør å stikke hodene sine frem, skriver Massey i innlegget og fortsetter:

- Som tør å være med i humorprogrammer, selv om de vet at de ikke har de samme spillereglene som mennene. Du må takle latterliggjøring og hat i kommentarfeltet, som handler om langt mer enn om du er morsom eller ikke, skriver Massey.

Massey skriver videre i sitt innlegg at hun selv har kjent på hats og trakassering, men at i de fleste dagene «veier drømmen om å være komiker, mer enn frykten min for å stå i det».

Hun avslutter innlegget med å takke erfarne komikere som baner vei for nye talenter.

- Det gjør at jeg også vil tørre, sånn at jeg kan være med på å bane vei for de som kommer etter meg igjen, skriver hun.

TV-sjefer slår alarm om kvinnehets: - Opprørende og sjokkerende