Etterlyser strengere KI-regulering: - Digitaliseringsministeren må på banen

- Det absurde lovverket gjør at det blir litt som å ha fartsgrense for kjerre og hester som ikke gjelder for biler, sier fotograf Pål M. Laukli.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

I april i år lanserte Sats en ny reklamekampanje utenfor Stortinget, der  treningsgiganten utfordret dagens forbud mot retusjert reklame med et bilde som er 100 prosent generert av kunstig intelligens. Nå har debatten om bruk av KI-genererte modeller blusset opp igjen etter at Sparebank1 Østlandet denne uken lanserte en Facebook-kampanje der de tar i  bruk et bilde generert av kunstig intelligens. Reklamestuntet fikk Newslab-produsent, Ole Magnus Kinapel, til å reagere. 

- Sparebank 1 Østlandet har i en reklame tatt en spansk en. Harald (29) tjener penger uten å løfte en finger, skriver de. Det er bare det at Harald ikke eksisterer. Bildet er laget med kunstig intelligens. Det avsløres av dårlige sømmer i jakken og en glidelås som stopper i det blå, skriver Kinapel. 

Banken har i ettertid lagt seg flat og sagt at de ikke kommer til å gjøre noe lignende igjen.

Les mer: Newslab-produsent «avslørte» bankens KI-reklame: - Skummelt

Reklameprodusenten får støtte fra Maria Egeland og Vegard J. Aspelund i Los & Co.

I en kronikk publisert i Kampanje tirsdag morgen skriver de at bransjen bør gå foran og diskutere hvordan de kan regulere seg selv når det gjelder ansvarlig bruk av kunstig intelligens.

Får kritikk:

Dette reklamestuntet har skapt overskrifter etter at Newslab-produsent «avslørte» Sparebank1 Øslandets KI-reklame.

- Dobbeltmoralsk

Fotograf, Pål M. Laukli har også engasjert seg i saken. Han sier til Kampanje at han synes det er «veldig hyggelig» hvis bransjen selv tar grep, men han tror det må sterkere virkemidler til.

- Vi vet at det finnes mange bra ansvarlige folk i norsk reklame- og mediebransje, men det vil dessverre alltid være noen som gir faen. Jeg mener at myndighetene er ansvarlig for dette, og må komme på banen, sier han. 

- Sånn som situasjonen er nå har jeg som fotograf strenge pålegg på hva jeg kan gjøre med et bilde i 2023, som blir helt irrelevant over natta, legger han til. 

Han mener at det store problemet er at vi ender opp med en lov som både er «inkonsekvent» og «dobbeltmoralsk».

- Det absurde lovverket gjør at det blir litt som å ha fartsgrense for kjerre og hester som ikke gjelder for biler. Det er en symbolpolitikk fra myndighetene, men det blir helt verdiløst i virkeligheten.

- Behov for ny politikk

Fotografen har tidligere etterlyst Forbrukertilsynets stemme, men den lar foreløpig vente på seg.

- De forteller at de er i gang med en utredning og jobber samtidig med en prosess for regulering. Jeg var i kontakt med dem for seks måneder siden også, og fikk samme beskjed da. 

- De brukte ekstremt lang tid på den forrige loven også. KI-revolusjonen er såpass innfløkt og komplisert at det må nok komme en ny lov, og det går ikke fort nok. Det synes jeg er bekymringsverdig, understreker Laukli. 

Han kommer samtidig med en oppfordring til den nye digitaliseringsministeren, Karianne Tung

- Digitaliseringsministeren bør nå melde seg på banen. Her er det behov for ny politikk, avslutter Laukli. 

Kampanje har tatt kontakt med Forbrukertilsynet, som bekrefter at utredningen fortsatt er i prosess hos dem. 

- Så vi har ikke et standpunkt å meddele helt enda, sier underdirektør i Forbrukertilsynet, Nina Elise Dietzel.

Les mer: Hun blir landets nye digitaliseringsminister

Etterlyser strengere KI-regulering: - Digitaliseringsministeren må på banen