Reklamebyrå permitterer: - Vi slipper ikke unna

- Det er tøffere tider enn bransjen har opplevd på mange år, sier styreleder i Good Morning Naug, Helge Onsum.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- Det står til med oss, som med de aller fleste andre kommunikasjonsbyråene. Det er tøffe tider, og det føler de fleste på. Jeg tror de aller fleste byråene opplever det tøft, enten de vil innrømme det eller ikke, sier styreleder i Good Morning Naug, Helge Onsum, til Kampanje.

Mot slutten av september omtalte Kampanje en fersk måling utført av Kreativt Forum. Undersøkelsen viste at halvparten av byråene i bransjen forventer at 2023 blir et tøft år, og enda vanskeligere enn 2022.

I undersøkelsen kom det samtidig frem at én av fem byråer har permittert ansatte og at nær én av fire vurderer permitteringer.

Les også: Herjes av konkurser og permitteringer – overskuddene stuper i norske reklamebyråer

Onsum forteller til Kampanje at de er blant byråene som har sett seg nødt til å permittere.

- Vi har permittert noen medarbeidere, ja.

Good Morning Naug har i overkant av 20 ansatte. Hvor mange som i dag er permittert, vil ikke Onsum si.

- Vi er midt i en prosess, så jeg føler det ikke blir riktig å gå i detalj. Det jeg kan si er at vi har ikke sluppet unna permitteringer som en konsekvens av tiden vi er inne i, sier Onsum og fortsetter:

- Vi er nødt til å se fremover. Vi må vurdere kostnader opp mot inntekter. Når det er vanskeligere tider prøver vi å opprettholde en høy grad av informasjon og dialog internt. Medarbeiderne rundt oss blir usikre, og da er det vår oppgave å prøve å ta vare på dem og ha en god dialog.

Les også: Har halvert antall Hyper-ansatte på to år: - Nå skal vi investere igjen

- Konkurransen er større enn noen gang

Styrelederen forteller at akkurat nå jobber og ser etter særlig tre nøkkelpunkter. Det første er å ta vare på de kundene man allerede har på kundelisten, og utvikle dem.

- Det er naturlig at når det er vanskeligere tider, så vil kundene kutte kostnader, sette på bremsen og flytte kampanjer. Det er det viktig å jobbe med dem, sier Onsum.

- Det andre er å jobbe «newbizz» (inngå nye kundeforhold, red. anm.). Det er kanskje viktigere enn noen gang tidligere fordi konkurransen om nye kunder er større enn noen gang, legger Onsum til.

Han fortsetter:

- Og til slutt må vi ha god kostnadskontroll. Vi er oppmerksomme, og er nødt til å spare der vi kan. De tidene vi er inne i nå rammer hele bransje, også Good Morning Naug.

- Forteller ikke hele sannheten

Reklamebyrået Good Morning Naug ble til gjennom sammenslåingen av Naug & venner og Good Morning, og har siden oppstarten i 2010 jobbet med store merkevarer som Lyse, Altibox, Landkreditt og Evergood. Det siste året har de i tillegg fått med seg Summa Euity, NG Group, Care og Justify.

Regnskapstallene for 2022 viser at byrået omsatte for litt over 32 millioner norske kroner og satt igjen med en byråinntekt på 24,4 millioner kroner. Selv om byråinntekten er omtrent helt lik fra året før, økte de totale kostnadene til byrået, og det resulterte i et underskudd på nærmere 900.000 kroner.

Les mer: Good Morning Naug taper penger: - Ikke tvil om at det er blitt vanskeligere

- Kan jeg spørre om hvordan tallene for 2023 ser ut?

- Du kan spørre, men jeg vil ikke kommentere. Det jeg kan si er at det som nevnt er tøffere tidere enn det bransjen har opplevd på mange år. Det opplever mediebyråer, reklamebyråer, designbyråer og andre kommunikasjonsbyråer. De fleste opplever det. Det er sikkert noen unntak, men de som hevder noe annet tror jeg ikke forteller hele sannheten, sier Onsum.

Reklamebyrå permitterer: - Vi slipper ikke unna