Schibsted-konkurrenter vil ikke vrake mediebyråavtaler: - Har fungert godt

Schibsted står foreløpig alene i kampen mot byråprovisjoner.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Ingen av mediehusene Kampanje har snakket med har planer om å følge i Schibsteds fotspor og si opp byråprovisjonsavtalene de har med mediebyråene

Salgsdirektør Marius Høgebøl i TV 2 forteller at de vil fortsette å konkurrere på samme vilkår som tidligere.

- Vi har foreløpig ingen planer om å gjøre endringer i avtalene våre med byråene. Vi ønsker å være en forutsigbar og langsiktig samarbeidspartner, sier Høgebøl til Kampanje.

- Dere ser ikke på disse byråprovisjonene som en konkurranseulempe?

- Vår vurdering er at det har fungert godt sånn som situasjonen har vært og er nå. Vi registrerer at Schibsted vurderer dette annerledes, men har ikke lyst til å mene så mye om det.

Les mer: Schibsted sier opp mediebyråavtaler: - En konkurranseulempe

- Står støtt i våre betraktninger

Som Kampanje kunne omtale tirsdag, vil Schibsted en rundt 30 år gammel bransjepraksis til livs når de sier opp avtaler som tilgodeser mediebyråene med både godtgjørelser og provisjoner når de gjør mediekjøp på vegne av kundene sine. Størrelsen og innretningen på mediebyråavtalene har tidvis vært heftig debattert i bransjen, men de siste 20 årene har mediehusene gitt byråene en samlet rabatt på mellom 6-8 prosent av de totale reklamekjøpene. 

Ifølge Christian Haneborg har tiden gått forbi dette provisjonsregimet

- Siden disse ordningene ble etablert, har verden endret seg ganske mye. Nå konkurrerer vi stort sett med internasjonale aktører som ikke betaler mediebyråprovisjon. Det er en tydelig konkurranseulempe, sier Haneborg med henvisning til reklamegiganter som Meta og Google. 

Men heller påtroppende COO i Aller Media, Bente Klemetsdal, har planer om å følge Schibsted.

- Er det noe dere selv har vurdert?

- Vi har stått støtt i våre betraktninger frem til nå, men vil selvfølgelig følge med i markedet og ikke minst sikre at Aller er konkurransedyktig, skriver hun i en e-post til Kampanje.

Hun vil likevel ikke si at hun er overrasket over Schibsteds beslutning.

- Alle avtaler som foreligger er det greit å ha et blikk på, dette er avtaler som har vært gjeldende i lang tid og det er mye som er endret i annonsemarkedet. Vi i Aller er opptatt at avtalene er like og at vi har en transparens i bransjen. Det er også veldig viktig at ikke objektiviteten påvirkes.

- Schibsted mener provisjonsavtalene er konkurransevridende. Hva mener du om det?

- Aller mener at provisjonsavtalene er transparente og ikke minst like for alle byråer med en avtale. Når det gjelder internasjonale avtaler med byråer er dette ikke noe jeg kan uttale meg om da jeg ikke kjenner detaljene i avtalene. Vi er opptatt av at annonsører tar objektive og transparente medievalg.

Les også: Annonsørtopp stiller seg bak Schibsted-grep: - På høy tid

- Var ukjent for oss

Konserndirektør salg og marked i Amedia, Hilde Norddal, understreker at Schibsted har rett til å gjøre egne valg og avtaler innenfor rammene de opererer med i Mediebedriftenes landsforening.

- Det er viktig at vi som norske publisister konkurrerer der vi må, men samarbeider der vi kan. Det var derfor ukjent for oss at Schibsted har tatt dette steget. Hvilke rasjonaler Schibsted har for å si opp avtalene kjenner vi ikke til, så da blir det vanskelig for oss å mene for mye om dette grepet, sier hun.- Vil dere se på deres avtaler som følge av dette?
- Vi gjennomgår våre årsavtaler og byråavtaler fortløpende med de ulike mediebyråene og samarbeidspartnerne.

Ifølge finansdirektør i Polaris Media, Jørgen Aune, er det et begrenset omfang av slike avtaler hos dem.

- Per nå har vi ingen planer om å endre på de avtalene som foreligger. Når det gjelder Schibsteds valg, har vi ingen kommentarer til dette.

 

Schibsted-konkurrenter vil ikke vrake mediebyråavtaler: - Har fungert godt