Ble lei av å vente på drømmejobben - skapte sin egen tv-suksess

«Melk»-skaperne tror flere skuespillere må ta pennen fatt.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

«Melk» har stått frem som en av høstens store tv-overraskelser med terningkast fem både i VG, Dagbladet, Aftenposten og Nettavisen, og det før den i det hele tatt hadde blitt vist på tv. MTG slapp de første episodene på sin reklamefinansierte nett-tv-spiller Viafree i begynnelsen av september, og først denne uken hadde komiserien sin lineær-tv-premiere på TV3.

Bak serien står Julia Schact og Ragnhild Heien Myntevik, som hadde ideen til serien, spiller de to hovedrollene og skriver manuset til serien. «Melk» handler om Matilde (Schacht) og Ingrid (Myntevik) som møtes på fødestuen og som mot alle odds bestemmer seg for å flytte sammen for å finne ut av livet som nybakte alenemødre sammen.

Navnet på serien kommer fra en idé til en fotoserie som er forbeholdt VG Helg eller Dagbladet Magasinet, ikke Kampanjes utsendte fotograf.

- Det kom egentlig ut av en idé der jeg så for meg oss to liggende i et badekar i melk, litt sånn nakne med en baby og litt sånn sexy. Så derfor tenkte vi «melk». Og fordi det skulle handle om småbarnsperioden og det å være foreldre, sier Schacht.

- Det er et ord man forbinder med hele barndommen. Så det er det kort og visuelt og setter i gang mange assosiasjoner. Og i utlandet er det mange som synes nordmenn lukter som melk, legger Myntevik til.

- Det er en kjensgjerning at det er flere kvinnelige skuespillere enn roller.

- Kan enten ha flaks eller pakke sakene sine

Julia Schacht er kjent fra filmer som «Naboer» og tv-serier som «Lilyhammer» og «Mammon». Ragnhild Heien Myntevik er kjent fra «Kampen om tungtvannet», der også Schacht hadde en rolle. De to møttes på et skuespillerkurs, og det var også der ideen om å lage en egen tv-serie tok form.

- Vi fant ut at det var veldig gøy å jobbe sammen og vi fikk veldig gode tilbakemeldinger på at vi hadde en kul, motsatt kjemi, og så hadde vi lyst til å drodle våre egne ideer, for det er tøft i skuespillerbransjen, sier Myntevik.

- Hva er det som gjør det tøft?

- Det er en kjensgjerning at det er flere kvinnelige skuespillere enn roller.

- Og markedsverdien har mer og mer å si. Det er blitt vanskeligere å komme seg inn i en hovedrolle om du ikke har et navn fra før. Men for min del handlet det først og fremst om å lage en serie selv, sier Schacht.

Også i TVNorges nye nett-tv-serie «Hvite gutter», som har premiere på Dplay senere i høst, spilles hovedrollene av manusforfatterne. TV 2 Sumo-serien «Maniac»  er et annet eksempel. 

Schacht og Myntevik tror det er helt nødvendig at flere skuespillere tar saken i egne hender og skriver sitt eget materiale.

- Absolutt, jeg tror det må skje, det er den nye måten å være skuespiller på og det lærer man også på teaterhøyskolen. Hvis ikke, kan man enten ha flaks eller pakke sakene sine. Man må ta ansvar for eget yrke, sier Schacht.

- Men hva gjør det med en serie at manusforfatterne også spiller rollene?

- Jeg tror det blir noe veldig unikt, for som skuespiller jobber man med tekst på en annen måte enn manusforfattere. Så når man kombinerer det, så får man veldig tak på dialogen. Det kommer fra et veldig ekte sted hos oss, sier Myntevik.

Se hvilken anmeldelse som har overrasket seriseskaperne mest her:

MTG: - Falt pladask

«Melk»-skaperne jobbet med serien i over ett år før kameraene var klar til å rulle.

- Vi landet fort på konseptet med to motsetningsfylte karakter som var alenemødre, men derfra vurderte vi veldig mange veier. Vi skrev masse som ikke fungerte, lærte av det og så skrev vi andre ting, sier Myntevik.

Da manuset endelig satt og kameraene begynte å rulle, gikk det raskt. Et par måneder senere hadde de første episodene premiere på Viafree.

- Hvordan kom MTG inn i bildet?

- Først var vi hos Anagram (produksjonsselskapet bak serien, red. anm.), fordi vi ville gjøre prosjektet sammen med dem. Så var vi i en pitsjerunde, og da vi var her (hos MTG, red. anm), sa de kjapt «go», sier Myntetvik.

- Det er noe med programskapere som brenner så mye for et program, sier Andreas Bakka Hjertø, som er programdirektør i MTG.

Serieskaperne leverte pitsjen i karakter som alenemødrene Matilde og Ingrid.

- Du kunne se at de virkelig ville gi sitt ytterste for at programmet skulle bli fantastisk, fortsetter han.

Han var på utkikk etter en ny norsk dramaproduksjon som kunne hente inn nye seere til Viafree.

- Da de kom inn på kontoret og spilte rollene helt ut, så falt vi pladask.

«Melk» er bygd opp som en serie på 20 episoder på rundt 12 minutter hver, ikke ulikt NRKs nett-tv-suksess «Skam».

- Det var vel egentlig MTG som bestemte formatet. De ville gjøre det litt som «Skam» hadde gjort det, sier Schacht.

- Det er noe deilig med det korte formatet. Det er flere som har sagt at de kun har tid til 15 minutter på kvelden, og da er det perfekt med en kort episode. Og har man mer tid kan man se flere episoder på rad, sier Myntevik.

- Hva mener dere har vært det mest revolusjonerende med en serie som «Skam»?

- Det er å klare å fortelle noe så tydelig og så troverdig mot karakterene på så kort tid. Det er alltid en utfordring. Som serieskaper vil vi at karakterene våre skal være troverdige og ha tydelighet på samme tid. Det har «Skam» fått til veldig bra.

«Melk» betegnes som en suksess på Viafree av MTG med over 50.000 visninger på første episode. Det er i dag det mest sette programmet på MTGs reklamefinansierte nett-tv-tjenester, foran «Paradise Hotel».

Falt pladask:

- Du kunne se at de virkelig ville gi sitt ytterste for at programmet skulle bli fantastisk, sier programdirektør Andreas Bakka Hjertø i MTG.

Ble lei av å vente på drømmejobben - skapte sin egen tv-suksess