Reklamekvinner samlet inn nesten en halv million kroner til kvinnehelse: - Alarmklokkene ringte

- Vi har hele byrået i ryggen, sier Lina Aas-Eng og Anette Bellika Finnanger som begge jobber i reklamebyrået Pol.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Kjendisvenninnene Vanessa Rudjord, Pia Tjelta og Synnøve Skarbø satte fyr på samfunnsdebatten med lanseringen av sin nye skjønnhetsklinikk torsdag forrige uke. Det er spesielt uttalelsene om at klinikken skal fronte kvinnehelse og begrepet «estetisk helse» som har fått reaksjonene til å hagle. Tirsdag ettermiddag hadde kritikken nådd så massive høyder at de tre medieprofilene og frontfigurene til den nye klinikken Nomi Oslo bestemte seg for å kaste inn håndkleet.

Les også: Rudjord, Skarbø og Tjelta trekker seg fra skjønnhetsklinikk: - Vi er lei oss

To av dem som reagerte på uttalelsene til Rudjord, Tjelta og Skarbø i forbindelse med lanseringen var  Lina Aas-Eng og Anette Bellika Finnanger, som begge jobber i reklamebyrået Pol. De svarte i stedet med å sette i gang «Kronerulling for kvinnehelse» der målet var å samle sammen 400.000 kroner, men det tallet ble raskt justert opp. Initiativet er tidligere blitt omtalt av NRK

- Vi ble begge kraftig provosert da vi så nyheten om kjendistrioen som starta skjønnhetsklinikk på Frogner med fettsuging og fillers, og kalte dette for «tabubelagt kvinnehelse». Man kan vel si at alle alarmklokker ringte. Dette var ikke greit. Hverken å kalle estetisk medisin for kvinnehelse, eller å si at man er noe fra «Rent-a-Wreck» hvis man aldres uten besøk hos en sånn type klinikk. Vi kunne skrevet kronikk, men var ganske trygge på at det ville komme mange gode bidrag til debatten, og ønsket heller å benytte oppmerksomheten vi trodde dette ville få til handling! Dermed oppretta vi en spleis for ekte kvinnehelse, sier rådgiver Lina Aas-Eng til Kampanje.

Sammen med Pol-kollega, kreatør og venninnen Annette Bellika Finnanger, har de to nå klart å samle inn nærmere én halv million kroner.

- Giverviljen er jo helt enorm, og det er engasjementet rundt også. Vi får meldinger fra damer over alt som synes det er digg å rette frustrasjonen de opplever mot å bidra til ekte kvinnehelse og som heier på initiativet. Vi opplever at kvinner nå har gått sammen om at dette ikke er greit, og dette materialiserer seg i spleisen, sier Bellika Finnanger.

Les mer: Farmasiet svarer kjendistrio: - Kvinnehelse handler om helt andre ting enn skjønnhet

 

- Det har vært en lissepasning i den forstand at vi har fått en diskusjon av kvinnehelse i media. Hanne Rustad, Norske kvinners sanitetsforening

- Et godt eksempel på at ikke all PR er god PR

De siste dagene har det også blitt en debatt om all kritikken egentlig bare er god PR for klinikken.

At Rudjord, Tjelta og Skarbø nå har bestemt seg for å avslutte samarbeidet om den nye klinikken, mener Aas-Eng i reklamebyrået Pol viser at strategien her hva gjelder PR og kommunikasjon ikke var helt god. 

- Ja, det er jo mye som tyder på at dette kanskje ikke var helt gjennomtenkt. De har i alle fall fått tydelig tilbakemelding på at estetisk medisin ikke har noe med kvinnehelse å gjøre. Og man kan vel si at dette er et godt eksempel på at all PR ikke er god PR, sier Aas Eng. 

Les mer: - Lanseringen av femstjernersklinikken ble i stedet en førsteklasses PR-tabbe

Reklamebyrået Pol er et av landets større byråer og utmerker seg ofte i kreative reklamekonkurranser. Byrået som er delvis eid av Try-huset jobber også med noen av landets aller største annonsører. Men de to reklameansatte sier kronerullingen har skjedd i privat regi.

- Men vi har hele byrået ryggen og der alle bidrar, sier Beillika Finnanger.

Aas-Eng, som har lang byråerfaring synes det er vanskelig å felle noen dom over det kommunikasjonsfaglige i lanseringen av den nye klinikken til Vanessa Rudjord, Pia Tjelta og Synnøve Skarbø.

- Hvor gjennomtenkt dette var er ikke godt å si, men jeg håper dette er et resultat av at bobla de tilsynelatende lever i, sprakk i møte med virkeligheten. Noen vil hevde at «all PR er god PR», men er det egentlig det? Da har vi i så fall nådd et bunnivå for hva man er villig til å gjøre for penger og PR. Man kan bare håpe på at det nå foregår en liten refleksjonsprosess der borte på Frogner, sier Aas-Eng.

- Har dere diskutert i Pol om dere er åpne for å ta oppdrag for skjønnhetsklinikker eller aktører som tilbyr kosmetiske behandlinger eller er det noe dere takker nei til?

- Det har kommet opp, ja, og det er vanskelig å se for seg at vi skal det, sier Lina Aas-Eng.

Har økt antall medlemmer

Kommunikasjons- og markedsdirektør Hanne Rustad i Norske kvinners sanitetsforening gleder seg over at  kronerullingen eller Spleisen har passert 440.000 kroner, men sier videre at hun ikke har gjort seg noen spesielle tanker om at kronerullingen er startet av folk fra reklamebransjen.

- Vi er veldig takknemlig for at de har tatt dette initiativet. Det er ikke et byrå vi normalt jobber med, men vi vet at de er veldig flinke, sier hun til Kampanje.

Foreningen kan også fortelle at medlemstallene har gått opp i kjølvannet av debatten og det med 150 nye medlemmer de siste fem dagene. De har fra før 43.000 medlemmer.

- Det er absolutt ganske bra. Vi er veldig godt fornøyd med det, sier Rustad.
Hun understreker at de nye medlemmene stort sett har kommet av seg selv. Selv har ikke foreningen gjort stort annet enn å legge ut en ikke-betalt kampanje i sosiale medier.- Så for dere har lanseringen av denne skjønnhetsklinikken vært gode nyheter?

- Det har vært en lissepasning i den forstand at vi har fått en diskusjon av kvinnehelse i media. Vi er veldig glad for at vi har fått satt kvinnehelse på agendaen. Vi er redd for at begrepet skal uthules, sier Rustad.- Frykter du at all denne omtalen skal bli til gratis reklame for den nye skjønnhetsklinikken?- Vi mener ikke så mye om denne klinikken. Skjønnhetsindustrien er kommet for å bli. Vårt anliggende er at kvinnehelse ikke blir uthulet og at vi snakker om plager og reelle lidelser når vi snakker om kvinnehelse, ikke om botox og rynkefjerning. Jeg synes ikke de skal ta eierskap til det begrepet, sa Rustad til Kampanje tidligere på dagen. 

Reklamekvinner samlet inn nesten en halv million kroner til kvinnehelse: - Alarmklokkene ringte