Kritisk til at journalister blir realitydeltakere: - Svekker troverdigheten

- Skillet mellom journalist og kilde viskes ut, den nødvendige distansen forsvinner og alle blir en del av samme gjengen, sier professor i journalistikk.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Forrige uke kom nyheten om at Dagbladets kjendisjournalist Thea Hope i «Rød Løper» debuterer som realitydeltaker i Prime Video-serien «Good Luck Guys». Hope, som lever av å intervjue andre reality-kjendiser, forteller Kampanje at motivasjonen bak deltakelsen var nysgjerrigheten hennes. 

- Som journalist så har jeg alltid vært interessert i den reality-bobla alle de jeg intervjuer snakker om. Jeg ville finne ut av hva det er de snakker om, og prøve noe nytt, så da jeg fikk denne muligheten, takket jeg ja.

- Og den bobla, den er ekte, skyter hun inn.

Hope understreker at hun ikke vil takke ja til hva som helst av reality-henvendelser.

- Jeg er jo journalist, så jeg tenkte meg om flere ganger før jeg sa ja. Jeg var også veldig tydelig ovenfor de andre deltakerne på at jeg ikke var der som journalist eller ble sendt som en spion fra jobb, fortsetter hun. 

Hun lover samtidig «Rød Løper»-seerne at hun ikke vil miste sin kritiske sans som journalist.

- Det siste jeg ønsker er at folk som ser Rød Løpers stoff skal tenke at jeg ikke har gjort jobben min tilstrekkelig fordi jeg kjenner disse folka. Norge er et lite land, man møter på folk man intervjuer her og der, på byen og i andre tilsetninger. Det er noe jeg også tenker over, men ingen skal tenke at jeg ikke kommer til å klare å stille kritiske spørsmål til disse folka. Jeg tror ikke min deltakelse vil svekke min troverdighet som journalist fremover, sier hun. 

Les også: Dagbladet tar opp humorkampen med VGTV: - På tide å pushe noen grenser

Kjendisjournalister som skriver om kjendiser, som ender opp i kjendisprogrammer. Det må være finalen i showet.  Trygve Aas Olsen, Institutt for journalistikk

- Svekker den profesjonelle rollen

Thea Hope er ikke den eneste journalisten som har inntatt realitysjangeren det siste året. Kollega og «Rød Løper»-programleder Jonas Scheie Hammer har deltatt i Dagbladets egen kjendisreality «Nødt eller sannhet». I fjor så vi TV 2s nyhetsanker Cathrine Fossum ljuge seg til topps i «Forræder», og til høsten er «God morgen Norge»-programleder, Desta Marie Beeder, som Fossum vikarierte for tidligere i år, klar som deltaker i tredje sesong av samme serie.

Professor i journalistikk, Svein Brurås mener det er problematisk at journalister deltar i program sammen med mennesker de lager journalistikk på. 

- Jeg mener dette svekker den profesjonelle rollen. Her viskes skillet mellom journalist og kilde ut, den nødvendige distansen forsvinner, og alle blir en del av samme gjengen, sier han til Kampanje. 

Han sier videre at dette har med journalistens uavhengighet å gjøre.

- Den politiske journalisten er jo ikke selv politiker. Sportsjournalisten kan ikke selv delta i de arrangementene hun skal dekke. Nyhetsjournalisten dekker ikke saker som involverer venner eller omgangskrets. En journalist som går inn som en vanlig deltaker i et realityprogram blir bundet av spilleregler, taushetsløfter og relasjoner til andre deltakere, og mister den uavhengigheten som jo er et av journalistikkens viktigste kjennetegn, understreker Brurås. 

- Journalister skal observere

Journalistprofessoren får støtte fra fagmedarbeider i Institutt for journalistikk, Trygve Aas Olsen mener at journalister tråkker over en grense når de deltar i realityprogram. 

- Journalister skal observere, ikke selv være med på arrangementer han eller hun skal observere. Det finnes små unntak, hvis du for eksempel gjør et poeng ut av å sende en programleder på et realityprogram for å se hvordan det var. Da kan man forklare seg unna sånt, men prinsipielt sett så kan man ikke drive journalistikk om sin egen arbeidsgiver. Og hvis deltakelsen regnes som arbeidsgiver, så har man gjort seg inhabil ovenfor den produsenten og de som driver konseptet, sier Aas Olsen. 

- Men så kan man jo spørre hvor viktig det er for dem å ha troverdighet? legger han til.

Aas Olsen påpeker at det ikke er opp til hver enkelt journalist å avgjøre det, og understreker at dette ikke er i tråd med god presseetikk. 

- Men publikum vil nok ikke oppfatte dem som kritiske journalister, og synes nok det er morsomt at de er med i realityprogram. Det er synd at det har blitt sånn, men man har nok noen større forventninger til en type journalistikk, enn det man har til underholdningsjournalistikk, tror han. 

- Har behovet for kjendiser blitt så stort, at det også har begynt å spise opp journalister? 

- Ja, hvor skal dette ende, spør Aas Olsen før han avslutter med å svare på sitt eget spørsmål: 

- Kjendisjournalister som skriver om kjendiser, som ender opp i kjendisprogrammer. Det må være finalen i showet. 

Setter grenser:

Kjendissjefen i Se og Hør og Aller Media, Jonas Jørstad, sier mediehuset er tydelige på at journalister som deltar i TV-programmenr verken dekker eller deltar i redaksjonelle vurderinger rundt det samme programmet.

- Tar det på alvor

Dagbladets kjendisredaktør Jonas Jørstad sier til Kampanje at han forstår kritikken og at det faktum at tre av deres «Rød Løper»-journalister deltar i realityprogram kan reise noen prinsipielle problemstillinger for nyhetsredaksjonen.  

- Og det tar vi på alvor. I utgangspunktet skal vi jo være observatører og ikke deltagere. Men jeg tenker at det viktigste er å være helt åpne om deltagelsen overfor lesere og seere, og det gjør vi blant annet ved å tydelig gjøre oppmerksom på deltagelsen i de sakene vi publiserer, sier han og legger til: 

- De journalistene som har medvirket i disse realityprogrammene er blant våre mest rutinerte kjendisreportere. De vet hvor grensen går og jeg går ikke rundt og er bekymret for at deres troverdighet vil bli svekket. Det kan heller skape en bredere erfaring i jobben, sier han.

Jørstad sier videre at de er tydelige på at de aktuelle journalistene verken dekker eller deltar i redaksjonelle vurderinger rundt TV-programmene de er med på. 

- Har kjendisjournalister andre spilleregler enn andre journalister? 

- Kjendisjournalister har prinsipielt ingen andre spilleregler enn andre journalister. Vi er landets største nyhetsredaksjon innenfor underholdningssjangeren, og vi skal stå helt fritt og være nøytrale. Den ene dager lager vi lette og lekne saker med realitydeltagere, og den neste kan vi lage avslørende saker med TV-kanaler og profiler i et kritisk lys. Det er en linedans vi behersker godt, sier han.

- Har dere et ønske om at Dagbladets journalister deltar i realityprogram?

- Nei, det blir å trekke det langt. Men det er en gøyal erfaring der man både kan konkurrere, være med å lage god TV-underholdning og bli kjent med nye folk. Så lenge de har det profesjonelle overblikket med seg, vil jeg kalle det uhøytidelig moro.

Profilene vår får flere henvendelser fordi de er kjente mennesker. Dette vurderer vi fra gang til gang. Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2

- Man blir ikke automatisk inhabil

Nyhetsredaktør i TV 2 Nyhetskanalen, Karianne Solbrække mener at seerne klarer å skille mellom deltagelse i et underholdningskonsept som «Forræder» og rollen Desta Marie Beeder og Cathrine Fossum har som programledere.

- Vi skal passe på rollen og troverdigheten til journalistene våre, og vi er generelt restriktive med hensyn til hva journalister skal medvirke i. Det er slik at verken vi i TV 2 eller medieeksperter bestemmer om vår journalistikk har tillit i befolkningen, det er det seerne og leserne som avgjør. Journalistiske profiler har i alle år stilt opp og bydd på seg selv, enten det er «hjemme hos»  i Se og Hør eller i et TV-program. Vår erfaring er at seerne synes det er fint å bli bedre kjent med våre mest profilerte journalister. 

Solbrække sier videre at hun tror det bygger tillit å se at deres journalister også er helt vanlige mennesker.

- Oppfordrer dere TV 2-journalister til å takke ja til slike tilbud? 

- Vi har ikke en strategi på TV 2 Nyheter der vi oppfordrer til dette, men tar stilling til det fra sak til sak når forespørslene kommer, sier hun. 

- Gjør ikke journalistene seg inhabile ved å delta i TV-programmer sammen med folk de til vanlig intervjuer? 

- Man er ikke automatisk inhabil til et annet kjent menneske fordi man har deltatt i et TV-program sammen. Men vi valgte for eksempel at Fossum ikke jobbet som nyhetsanker dagen etter vi sendte finalen i «Forræder» , siden vi også meldte vinneren i våre egne nyhetsflater. Generelt lever også journalister et vanlig liv der ute i samfunnet med sine historier, familie og bekjentskaper. Hvis noen har bindinger, blir det vurdert og håndtert løpende, sier hun. 

Nyhetsredaktøren legger til at det er like spilleregler for alle journalister.

- Men profilene vår får flere henvendelser fordi de er kjente mennesker. Dette vurderer vi fra gang til gang.

Kritisk til at journalister blir realitydeltakere: - Svekker troverdigheten