Dramakutt og nedtrykte TV-produsenter: - Du kan jo slå opp dotcom-bobla på Wikipedia

Maipo-sjefen mener Viaplay har etterlatt seg «et stort sort hull» i TV-markedet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Etter noen år med Klondyke-tilstander i den norske TV-produksjonen, er det i dag langt mindre gull å finne elva. For nå er det tøffere tider i TV-bransjen med nasjonale kringkastere i sparemodus, og internasjonal strømmeselskaper som enten har ramlet fullstendig sammen eller skrur igjen på de lokale dramainvesteringene 

Det kom tydelig frem under arrangementet «Seriedager» som arrangeres av Aftenposten i samarbeid med NRK, TV2 og Norsk Filminstitutt. I diskusjonen «Tingenes tilstand: Vinteren har kommet» kunne Elisabeth O. Sjaastad i Filmforbundet sammenligne de siste årene i TV-industrien med euforien som preget internettbransjen rundt år 2000.

- Mye risikokapital gjorde at man gikk bort fra standard forretningsmodeller og ble mer opptatt av markedsandeler. Da kan du jo slå opp på dotcom-bobla på Wikipedia. Nå har vi vært gjennom vår egen dotcom-boble, eller dramaboble, som sprakk, sier Sjaastad. 

Oversatt til dramaserieformatets eget språk handler det ikke lenger om en gullalder i TV-bransjen, men om at vinteren er kommet – eller «winter is coming» - som heter i HBO-suksessen «Games of Thrones». Det kommer frem i flere bransjerapporter som det nå jobbes med i både den norske og den danske Produsentforeningen. Her står det svart på hvitt at det er lite å glede seg over fremover.

- Våre medlemmer har rapportert om krevende markeder nå, sier daglig leder i Virke Produsentforeningen, Åse Kringstad, til Kampanje.

I Viaplay er det full stopp. Det er rett og slett et sort hull. Synnøve Hørsdal, Maipo-sjef

- Grunn til å være bekymret

En fersk Virke-undersøkelse viser at stemningen er på bunn blant Produsentforeningens medlemmer akkurat nå om en sammenligner med andre sektorer. Selv om antallet respondenter ikke er det største, så viser medlemsundersøkelsen at over halvparten av medlemmene ikke klarer å drive med overskudd i tredje kvartal. I tillegg sliter flere med likviditeten og sammenlignet med andre bransjer er det ingen av Virkes medlemmer som er mer pessimistiske til markedssituasjonen i dag enn TV-produsentene.  

- Det er et lite utvalg, men det er grunn til å være bekymret, sier Kringstad.

Hun sier det er flere årsaker til at stemningen har snudd.

- Mest sannsynlig har det med at strømmemarkedet tørker inn og aktørene skrur igjen kranene. Det er mindre jobb, færre bestilte prosjekter og nye prosjekter gis ikke grønt lys eller avbestilles, sier Kringstad.

Leder av Produsentforeningen:

Åse Kringstad har fått nedslående nyheter fra sin søsterorganisasjon i Danmark. Egne medlemsundersøkelser er heller ikke så positive. Foto: Eivor Eriksen.

Kraftige kutt i Norden

Heller ikke i Danmark er det mye optimisme å spore. Den danske produsentforeningen har målt investeringsnivåene i bransjen og de viser at det ligger an til «en halvering av fiksjonsinvesteringene» på det danske markedet fra toppåret i 2022 med over 900 millioner danske kroner i leverte og bestilte produksjoner på drama. Dette tallet er estimert å falle til 489 millioner danske kroner neste år.

- Vi må forberede oss på enda et år med fallende investeringer i det danske produksjonsmiljøet. Faktisk så er det tett på en halvering av strømmetjenestenes investeringer fra toppen i 2022 til et foreløpig bunnpunkt i 2024, heter det i rapporten.

Kringstad ser paralleller til det norske markedet.

- Allmennkringkasterne sier de skal spare flere hundre millioner og det er lite sannsynlig at Viaplay vil bestille noe særlig med drama i sin nye struktur, nå som dramaavdelingen nærmest legges ned, sier Kringstad.

Kriserammede Viaplay er inne i en dramatisk tid der den nye toppsjefen skal spare flere milliarder, satse mer på lineær-TV og kvitte seg med 25 prosent av staben. Kampanje har i den forbindelse skrevet om flere dramasjefer som har forlatt selskapet.

- Er det en bekymret leder i Virke Produsentforeningen?

- Ja, vi ser en del tendenser som bekymrer, sier hun.

- Er det fare på ferde økonomisk for medlemmene dine?

- Ja, det vil jo være det hvis strømmeaktørene blir mer forbeholdne og vil bruke mindre penger, sier hun.

Maipo-sjefen:

Maipo-sjefen Synnøve Hørsdal har lagt bak seg et rekordår, men ser nå flere mørke skyer på TV-himmelen. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Det er færre muligheter

En av landets største TV-produsenter er å finne i det Egmont-kontrollerte Maipo der også daglig leder Synnøve Hørsdal er stor eier. Selv om Maipo kan se tilbake på et knallår i 2022 med rekordhøye 168 millioner kroner i omsetning og et overskudd på driften på over ti millioner kroner, og de har mye på gang i nær fremtid, er det skyer i horisontenn.

- Vi har mange prosjekter på gang så det går fint. Vi har høy aktivitet og vi merker at det er tilgjengelige folk etter en tørke. Men jeg ser at det er færre muligheter for de prosjektene vi har i utvikling i den tidligste fasen. Det er det ingen tvil om, sier Hørsdal.

Hun oppfordrer imidlertid bransjen til å holde hodet kaldt selv om produsentene nå går inn i en mer urolig periode.  

- Å utvikle drama tar uansett veldig lang tid, så innen man er der kan det være litt andre tilstander, sier hun.

 

- Rett og slett et sort hull

Maipo-sjefen sier at hun vanligvis har en fem-seks prosjekter som er i produksjon og et tilsvarende antall som er i «en lengre utviklingsfase».

- Merker dere noen nedgang?

- Nei, men vi kan se at vi de tidligste utviklingsprosjektene har litt vanskeligere for å finne et sted. Dette vil vi nok merke først på de litt lettere humordramaene, mens de tyngre dramaproduksjonene ligger lenger frem i tid. Men et par av prosjektene har vi litt på hold. Ja, vi merker det, men ikke i selve produksjonen, sier hun.

- Er det noen forskjell mellom de globale aktørene og de nasjonale?

- NRK agerer som de alltid har gjort, men de er jo bare én aktør så volumet der blir noe begrenset. Det er alle andre enn NRK slik som jeg opplever det. Se bare på Viaplay som var den største bestilleren i Norden som går fra 70 originalproduksjoner til null. Det er ekstremt.

- Hvordan merker du endringene i Viaplay?

- Der er det full stopp. Det er rett og slett et sort hull, sier Hørsdal.  

Ikke er det lett å komme på med ferdigproduserte dramaserier heller. Maipo har blant annet produsert ferdig og levert dramaserien «Festning Norge» med blant andre skuespiller Tobias Santelmann for Viaplay. Men serien som var planlagt sendt i år er skjøvet på.

- Blir det ruskvær fremover i flere år nå?

- Ja, det tror jeg. Vi har hatt et så stort press for alle involverte, både på individnivå og selskaper, også vil det gå noen år før vi ser hvor det lander. Men for en frilansbransje så er det klart at det er en kjempebelastning. Det er ingen tvil om.

- Har det vært dotcom-tilstander i TV-markedet?

- Ja.

Dramakutt og nedtrykte TV-produsenter: - Du kan jo slå opp dotcom-bobla på Wikipedia