NJ-lederen om milliardkuttene: - Selvsagt er jeg bekymret

- For dem som blir berørt av dette er det selvsagt også en krevende prosess å stå i, sier NJ-lederen.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

De siste månedene har varslene om store kutt i den norske mediebransjen kommet på løpende bånd. I går meldte TV 2s søsterselskap i Egmont-konsernet, Story House Egmont, om at de skal kutte 70 millioner kroner. Tidligere i sommer gikk TV 2 ut med beskjeden om at kutter med et anslag på 400 millioner kroner i kostnadskutt, og i januar i år kunne Schibsted melde om at kostander på en halv milliard kroner skal fjernes.

Det er med andre ord snakk om kostnadskutt på rundt én milliard kroner på tvers av den norske medierbansjen. Dette har fått flere medieforskere Kampanje har snakket med til å reagere. 

Jens Barland, medieforsker ved Høyskolen Kristiania, mener kuttene er «brutale».

Han ser ingen grunn til å bagatellisere det som skjer, men minner samtidig om at mediebransjen har vært gjennom bølgedaler før og kommet ut på andre siden med nye løsninger.

- Jeg tror mediene vil gå gjennom en vanskelig periode nå også, men de vil få det til. De har fått det til flere ganger før, sier Barland. 

Vil skjerme redaksjonelle produkter

Han får støtte fra NJ-lederen Dag Idar Tryggestad

- I denne bransjen er vi godt vant med både oppturer og utfordrende tider, så vi er vant til å stå i det, men det er ingen tvil om at summen av alle kuttene viser hvor utfordrende deler av medieøkonomien kan være. Samtidig er kuttene ulikt begrunnet, noen skjer som følge av endringer i medievaner, andre kutter tungt i print, mens andre steder er innteksbortfall årsaken, sier han og fortsetter: 

- Så må vi ha med oss at mange av mediene har gjort enorme investeringer, både i oppbemanninger, oppkjøp og kjøp av rettigheter, som det kan ta tid før man ser avkastninger av. 

Tryggestad sier videre at det i tiden fremover blir viktig for dem og kommunisere til mediene som blir berørt av omfattende kutt at de gjør alt de kan for å skjerme redaksjonelle produkter. 

- Det er de vi skal leve av. Da må vi ha krefter nok til å skape attraktivt innhold, så folk blir mer villige til å betale for redaktørstyrt journalistikk, mener han. 

- Mange elementer

- Er du bekymret for kuttene? 

- Selvsagt er jeg bekymret for kuttene samlet sett, og det er tøffe tak i enkelte mediehus. For dem som blir berørt av dette er det selvsagt også en krevende prosess å stå i. Men dette er sammensatte prosesser, hvor store deler av kuttene i denne omgang ikke særlig grad rammer redaksjonelle stillinger.

Slik håper NJ-lederen at det også blir fremover. 

- Det er selvsagt mest krevende for dem som fortsatt er tungt tilstede på print. Disse rammes av synkende interesse fra brukerne, og av store kostnadsøkninger, legger han til. 

- Er dere forberedt på ytterligere kutt? 

- Vi er alltid forberedt på det og bistår de som har behov for det. Vi vil møte kuttene på vanligvis, utfordre begrunnelsene for kutt, og sist bistå de klubbene og medlemme som har bruk for det, sier Tryggestad. 

NJ-lederen sier videre at de har løpende dialog med konsernlagene, og er ute i klubber og følger dem opp så godt de kan.

- Men vi opplever nå at vi ikke er der vi var for få år tilbake med forestående omfattende personalkutt. Dette er kutt som har mange flere elementer i seg som vi må håndtere deretter. Parallelt med at det skal kuttes store summer, så ser vi at det totalt sett er svært tilfredsstillende økning i antall redaksjonelle medarbeidere og medlemmer hos oss, avslutter han. 

NJ-lederen om milliardkuttene: - Selvsagt er jeg bekymret