Nordiske TV-topper åpner for gigantbudsjett på ny dramasatsing: - Sammen står vi sterkere

Norske TV 2, danske TV 2 og svenske TV4 jakter på den neste store skandinaviske dramaserien. Budsjettet har en maksramme på 180 millioner kroner.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Samarbeidet mellom de skandinaviske kommersielle kringkasterne har fått navnet «Skandi-alliansen» og ble presentert på Seriedagene i Oslo torsdag. Dramasjef i TV 2 Norge, Alice Sommer, forteller at kanalene har pratet om et samarbeid i lang tid, men at det var først i vår at prosjektet skjøt fart.

- Det har vært snakk om et samarbeid selv før jeg ble dramasjef i 2021, men det var Danmark som sa at «nå må vi få det til», og første møte ble satt opp før sommeren, sier Sommer til Kampanje.

I første omgang skal kanalene samarbeide om én serie på seks til åtte episoder hvor hver episode varer i overkant av 40 minutter. Den nye TV-alliansen bidrar med mellom 60 og 90 millioner norsk kroner av seriens totalbudsjett. Med investeringer fra andre bidragsytere har kringkasterne lagt et totalbudsjettet på 180 millioner kroner for serien som de ønsker på lufta i løpet av 2026.

NRKs storstilte dramasatsing «Atlantic Crossing» hadde til sammenligning et budsjett på 157 millioner kroner, og ble omtalt som tidenes dyreste norske TV-drama i 2020.

- Er dette et prøveprosjekt?

- Vi håper det er noe vi kan fortsette med, sier Mette Nelund, dramasjef i TV 2 Danmark.

- Planen er at hvis dette funker, så fortsetter vi. Og kommer det mange gode ideer, så har vi et luksusproblem, sier Sommer.

- Vi setter i alle fall i gang en prosess på en serie to, men vi må se resultatet av den første serien først. Tesen vår kan være feil. Vi tror og håper det finnes en skandinavisk historie som folk elsker og vil se, fortsetter Piodor Gustafsson, dramasjef i TV 4 Sverige.

- Færre, større og bedre

Gustafsson forteller at alliansen ikke har oppstått som et sparetiltak hos mediehusene.

- Våre budsjett for drama ligger fast, og grunnen til det er at det er en av våre viktigste sjangre. Vi har tidligere hatt mange titler, men nå har vi færre, sier han og fortsetter:

- Har man for mange kan det bli forvirrende. Det er bedre at det kommer noe veldig bra «da og da». Det drar flere folk, men beholder også de kundene som allerede finnes.

- Hvorfor er timingen riktig nå?

- Vi har klare strategier på det vi vil gjøre, og det vi får lov til å gjøre på dramasiden. Dette sammenfaller med at vi for fire-fem år siden ikke hadde vært like forankret i strategien. Vår nåværende strategi er tydelig – færre, større og bedre. Dette passer inn i den strategien, og TV 2 Norge og TV 2 Danmark tenker likt. Jeg tror det hadde vært vanskeligere å gjøre tidligere, sier Gustafsson.

Sommer peker også på hvordan strømmemarkedet har utviklet seg de siste årene.

- Budsjettene har vokst mye de siste ti årene – siden vi fikk et strømmemarked. Nå møter lokale aktører internasjonal prising. Vår investering, som er stabil, blir mindre verdt når totalbudsjettene drives opp. Så hvordan kan vi sikre finansiering på hjemmebane? Kanskje ved å tenke at hjemmebane ikke bare er Norge, men lengre ut.

- Ikke på defensiven

Nelund forteller at alliansen er «til Skandinavia for Skandinavia».

- Er det en forsvarsplan mot de store globale aktørene?

- Vi er absolutt ikke på defensiven. Jeg mener vi skrur opp og styrker vår portefølje. Sammen står vi sterkere, sier Nelund.

- Dette er ikke en «brødsmulestrategi», hvor de store tar det de vil ha, og så tar vi det som er til overs, legger Sommer til.

- Men er skandinavere like nok til at alle kan like dette?

- Det blir spennende. Men slik jeg ser det fra TV 2 Norge sitt ståsted så skiller ikke våre kunder i særlig grad på de danske og svenske dramaseriene og de norske. Er det god kvalitet, og en historier som engasjerer, så er de med. Jeg tror vi er likere enn vi selv tror, sier Sommer.

TV 2 vil konkurrere om storslått drama

- Men hva skal til for at dette blir en suksess og at alliansen overlever?

- Det kan man regne på mange ting, og vi har god tid til å sette opp prestasjonsindikasjoner. Det er de enkle tingene som hvordan serien presterer lineært, på strømming, salgsutvikling også videre, men så er det også dette med persepsjon. Hvordan beveger seerne seg med tabnke på våre univers, forklarer Sommer.

Hun håper TV 2 Norge vil få en sterkere posisjon innen kategorien «storslått drama» med det nye samarbeidet.

- Det er også for å ta en strategisk posisjon vi i dag ikke har helt muligheten til å ta med de midlene vi har, sier Sommer.

- Men vil dette gå utover lokal dramasatsing?

- Dette inngår i hele innholds- og investeringsstrategien. Det er ikke sånn at vi tar millioner vekk fra en annen side, sier Sommer.

- Så funker den kommersielle verden sånn at hvis det er noe som er veldig bra, så tjener man penger, sier Gustafsson.

- Dere inngikk samarbeidet så sent som i vår. Dere kjenner ikke på noen anger?

- Nei, vi gjør ikke dette blindt. Bransjen skal vite at vi ikke skyver sjetonger på bordet, så fikser de resten og vi håper på gevinst, sier dramasjefene.

Nordiske TV-topper åpner for gigantbudsjett på ny dramasatsing: - Sammen står vi sterkere